spot_imgspot_img

Σέρρες: «Πονοκέφαλος» οι αθλητικές υποδομές

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Σε σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κατάσταση με την «κατάρρευση» των αθλητικών υποδομών στην πόλη των Σερρών, καθώς το ένα μετά το άλλο προπονητήριο κλείνει ενώ οι όποιες επισκευές γίνονται δεν λύνουν τελικά τα προβλήματα.

Η τοπική ομάδα του Πανσερραϊκού βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική καταστροφή μιας και όσο περνούν οι μέρες στερείται βασικών εσόδων από τη συμμετοχή της στη Super League. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αναμένονταν στην πόλη 6.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη. Ο Δικέφαλος είχε ζητήσει τον συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων για το εκτός έδρας παιχνίδι του με την ομάδα των Σερρών, μέχρι που τελικά ο Πανσερραϊκός αναγκάζεται για άλλη μια φορά να μην χρησιμοποιήσει το «σπίτι» του.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η ανάκληση της παραχώρησης του γηπέδου που αποφάσισε ο δήμος Σερρών, με αιτιολογία ότι πρέπει να αρχίσουν οι επεμβάσεις που θα καταστήσουν το γήπεδο λειτουργικό. Η βασική εργασία είναι η απομάκρυνση του στεγάστρου από την εξέδρα των επισήμων μιας και αυτό περιλαμβανόταν στα στοιχεία που είχαν κριθεί επικίνδυνα.

Θυμίζεται ότι είχε δοθεί τις προηγούμενες εβδομάδες μια προσωρινή άδεια χρήσης του γηπέδου, μόνο για τα δύο πέταλα και μόνο για 35 άτομα στα δημοσιογραφικά θεωρεία, η οποία ωστόσο λήγει στις 4 Δεκεμβρίου. Είναι αμφίβολο αν έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του στεγάστρου, η επικαιροποίηση της πυρασφάλειας και ο νέος έλεγχος στο κτίριο, ώστε να δοθεί παράταση στην προσωρινή και υπό όρους άδεια χρήσης. Σε διαφορετική περίπτωση, το γήπεδο πρέπει να σφραγιστεί.

Ο απερχόμενος αντιδήμαρχος έργων και υποδομών του δήμου Σερρών, Γιώργος Νυχτοπάτης, εκτιμά ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και ότι θα εκδοθεί νέα απόφαση, η οποία ωστόσο και πάλι θα προβλέπει την είσοδο μειωμένου αριθμού θεατών.

Για την κατάσταση των υποδομών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα, στα χέρια της οποίας θα βρεθεί «η μπάλα» από την 1η Ιανουαρίου. Θα αντιμετωπίσει μάλιστα ένα κορυφαίο δίλημμα: αν θα συνεχίσει να ρίχνει ο δήμος χρήματα σε έναν χώρο αυθαίρετο κτίσμα σε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως πάρκο ή αν θα επιλέξει το δύσκολο δρόμο του να κατασκευαστεί ένα νέο γήπεδο από την αρχή, αφού πρώτα εξασφαλιστούν κονδύλια.

Για κακή της τύχη, το γήπεδο ποδοσφαίρου δεν είναι η μόνη «καυτή πατάτα» που θα βρει μπροστά της με την ανάληψη των καθηκόντων της. Πιο ζόρικη είναι η κατάσταση με το κλειστό κολυμβητήριο που εξακολουθεί να μην λειτουργεί, με αποτέλεσμα δεκάδες αθλητές να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για τις προπονήσεις τους. Για μήνες στο παλιό κτίριο στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων γίνονταν εργασίες επισκευής ζημιών.

«Όλα ήταν έτοιμα για να προχωρήσει η αρμόδια υπηρεσία σε έλεγχο και να δώσει πράσινο φως για την επαναλειτουργία του. Όλες οι εργασίες είχαν τελειώσει» περιγράφει ο Γιάννης Γάτσιος, πρόεδρος του τοπικού οργανισμού αθλητισμού του δήμου Σερρών για να αναφερθεί στο νέο «επεισόδιο». Την περασμένη εβδομάδα, μετά την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, αποκολλήθηκε η υγρομόνωση της οροφής με αποτέλεσμα το προπονητήριο να μην είναι ακόμη έτοιμο για επιθεώρηση.

Κι ενώ το παλιό κλειστό κολυμβητήριο έχει όλες τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί ως το τοπικό «γεφύρι» της Άρτας, τη «δόξα» κλέβει το νέο κολυμβητήριο, που έχει κι αυτό παλιώσει πριν καλά καλά λειτουργήσει.

Το έργο ξεκίνησε το 2002 και από το 2008 και μετά έμεινε στα μπετά. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δόθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενώ η επόμενη κυβέρνηση, με υπογραφή του Σερραίου υπουργού υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, διέθεσε άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για την επικαιροποίηση της βιοκλιματικής μελέτης που είχε εκπονηθεί το 2002.

Η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε, οι παρατάσεις λήγουν η μία μετά την άλλη και υπάρχουν πληροφορίες ότι η γενική γραμματεία Αθλητισμού ξεκίνησε διαδικασία για την απένταξη του έργου. Ο κίνδυνος να χαθεί συνολική χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων ευρώ είναι ορατός. Μάλιστα υπάρχουν φήμες και για την απένταξη του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος κολυμβητηρίου (επιπλέον 2 εκ. ευρώ) που εκκρεμεί από το 2019.

Σε δηλώσεις του πάντως ο απερχόμενος δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης διέψευσε τις πληροφορίες που μιλούν για επικείμενη απένταξη των συγκεκριμένων έργων, υποστηρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις δεν σημειώθηκαν με υπαιτιότητα του δήμου. Ισχυρίστηκε δε ότι απέσπασε προφορική δέσμευση από τη ΓΓΑ ότι δεν κινδυνεύει η χρηματοδότηση.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 26.11.2023

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img