spot_imgspot_img

Σέρρες : Με επιτυχία στέφθηκε η 30η εθελοντική αιμοδοσία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα)

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Με επιτυχία στέφθηκε ακόμη μία φορά η 30η  εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσας), την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Ήταν η δεύτερη αιμοδοσία  για το 2023 και η 30η στο σύνολο από το 1990 , που άρχισε αυτή η σημαντική δράση, χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, από τον Ιερό Ναό της Παναγίτσας. 
«Είναι μία μεγάλη αιμοδοσία, με προσέλευση πολλών αιμοδοτών» τόνισε η ιατρός-αιματολόγος  κ. Τσίρου Κυριακή ,   η οποία ήταν υπεύθυνη αυτήν την Κυριακή του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών.
«Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της εκκλησίας προς το Νοσοκομείο, και γίνεται δύο φορές τον χρόνο», πρόσθεσε, «γιατί οι ασθενείς που χρειάζονται μεταγγίσεις είναι πολλοί και η ανάγκη για αίμα πολύ μεγάλη».

ethelontiki_aimodosia_2023_panagitsa_2.jpg


Η κινητή μονάδα του Νοσοκομείου κάνει εξορμήσεις περισσότερες από τέσσερις φορές τον μήνα, σε διάφορα χωριά των Σερρών , γιατί οι αιμοδότες από  εκεί, είναι δύσκολο να έρθουν στο Νοσοκομείο.
Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος, επεσήμανε η κ. Τσίρου,   «είναι  ότι οι μονάδες αίματος έχουν ημερομηνία λήξεως, δηλαδή, μία μονάδα αίματος κρατάει 40 μέρες . Βέβαια εμείς δεν τις αφήνουμε να λήξουν , εάν δεν τις  χρησιμοποιήσουμε τις στέλνουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου υπάρχει ανάγκη, γι αυτό τον λόγο είναι σημαντική η συνεχής  προσέλευση των αιμοδοτών και οι πολλές εξορμήσεις για αιμοδοσία.  Δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι έχουμε επάρκεια αίματος   γιατί οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ» συμπλήρωσε.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών αρχ. Νεκτάριος Καϊμακάμης, ο οποίος προσήλθε το πρωί της Κυριακής μετά την Θεία Λειτουργία, ως εθελοντής αιμοδότης, τόνισε ότι «πρώτος αιμοδότης είναι ο Σωτήρας Χριστός, ο οποίος ανέβηκε στον σταυρό για να σώσει όλους τους ανθρώπους. Η πατρίδα μας δυστυχώς δεν έχει πολλούς αιμοδότες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ καθημερινά χρειάζονται εκατοντάδες φιάλες αίματος σε συνανθρώπους μας, είτε λόγω ατυχημάτων, είτε λόγω προβλημάτων υγείας. Είναι υγιές, το να δίνουμε λίγο από το αίμα μας, για την σωτηρία ενός άλλου ανθρώπου, και για την ψυχή μας πρωτίστως, αλλά και για το σώμα μας» συμπλήρωσε ο π. Νεκτάριος.
Το πόσο σημαντική είναι η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών, τόνισε και ο κ. Αθανάσιος Γρηγοριάδης, ο οποίος προσήλθε το πρωί της Κυριακής με τ ην σύζυγό του κ. Μαρία Κεχαγιά για να δώσουν λίγο από το αίμα τους.

ethelontiki_aimodosia_2023_panagitsa_1.jpg


«Το να δίνουμε αίμα, κάνει καλό και στην δική μας υγεία αλλά και στους άλλους συνανθρώπους μας, γιατί υπάρχουν πάντα μεγάλες ανάγκες. Δεν είμαι ενορίτης της Παναγίτσας αλλά μας βολεύει πολύ να ερχόμαστε εδώ, γιατί γίνεται Κυριακή που είναι ημέρα αργίας. Έρχομαι από το 2010, αλλά  πάντα ήθελα να γίνω αιμοδότης . Ελπίζουμε η κόρη μας, βλέποντας εμένα και την μητέρα της που είμαστε αιμοδότες, όταν μεγαλώσει, να γίνει κι αυτή εθελοντής αιμοδότης.»
Επίσης, ο κ. Αντώνιος Τσακαλάκης, 25 ετών,  δίνει λίγο από το αίμα τ ου, με πολύ χαρά, γιατί το προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη.
 Όπως μας εξήγησε, του συνέστησε ο γιατρός να γίνει αιμοδότης, γιατί είχε πολύ υψηλό αιματοκρίτη, και όταν άκουσε στην εκκλησία της Παναγίτσας, της οποίας είναι ενορίτης,  ότι γίνεται αιμοδοσία, αμέσως έγινε εθελοντής αιμοδότης. «κάνω καλό και στον εαυτό μου, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο» πρόσθεσε.
Και όπως λέει πάντα, ο υπεύθυνος της δράσεως αυτής του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σερρών, π. Κωνσταντίνος Μαλάκος (Παπακώστας), «το αίμα είναι αναντικατάστατο. Δεν παράγεται, δεν κατασκευάζεται και μόνον ο άνθρωπος μπορεί να το προσφέρει σε έναν άλλον άνθρωπο. Και αυτό το αγαθό, μπορούν να το προσφέρουν όλοι, στον συνάνθρωπό τους, πλούσιοι και φτωχοί, αγράμματοι και εγγράμματοι, αρκεί να είναι υγιείς και να ξεπεράσουν τον φόβο και την αδιαφορία.  Και αυτά ξεπερνιούνται με τις δύο εντολές του Χριστού, την αγάπη προς τον Θεό και την αγάπη προς τον πλησίον. 
Σ’ αυτήν τη αιμοδοσία συγκεντρώσαμε 45 μονάδες αίματος, οπότε είμαστε ευχαριστημένοι και ευχαριστούμε τους εθελοντές μας, που πάντα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της εκκλησίας.» είπε στο τέλος.

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img