spot_imgspot_img

Ανοιχτός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ: Τελεσίγραφα, απειλές και ομαδικές διαγραφές

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Κλιμακώνει τη σύγκρουση η Κουμουνδούρου, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στους Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη και στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους διαφωνούντες • Άρχισαν οι φωνές για παρέμβαση Τσίπρα • Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές.

Εκτός ελέγχου οδηγείται η σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τις μεταμεσονύκτιες διαγραφές που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας στην κρίση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Η αντίδραση των τριών κορυφαίων στελεχών που οδηγούνται προς διαγραφή ήταν άμεση και σε σημερινές τοποθετήσεις τους ξεκαθάρισαν ότι τα όργανα του κόμματος είναι εκείνα που αποφασίζουν για τις εξελίξεις.

Το μεσημέρι της Τρίτης ήρθε και η ανταπάντηση με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν τους τρεις ότι προτιμούν να αντιπολιτεύονται το ίδιο τους το κόμμα και τον πρόεδρό τους και όχι την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι «οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας» και πως «διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος».

Παράλληλα, στέλνουν τελεσίγραφο προς όλους τους διαφωνούντες σημειώνοντας «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του».

Αποκεφαλισμοί εξ αποστάσεως δεν γίνονται…

Ηχηρή ήταν, όμως, και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επέλεξε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να στηλιτεύσει την πρόταση του νέου προέδρου για την τριπλή διαγραφή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με νόημα «ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή».

Οι τοποθετήσεις των τριών ιστορικών στελεχών

Σχολιάζοντας τις εκρηκτικές εξελίξεις ο Νίκος Φίλης επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη εξηγώντας (Open) πως η απόφαση διαγραφής του εναπόκειται στην Επιτροπή Δεοντολογίας και έπειτα στην Κεντρική Επιτροπή.

«Την ιδιότητά μου αυτή δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό. Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος»

O πρώην υπουργός εκτίμησε πως θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και ζήτησε να γίνει Πολιτική Γραμματεία και κατηγόρησε τον νέο πρόεδρο πως επιλέγει τη μετάλλαξη και τη μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά σε άλλους πολιτικούς χώρους απαντώντας πως ο κόσμος δεν αποφάσισε αυτό.

«Οδηγούμαστε στη διάλυση αυτού του πολιτικού φορέα» ανέφερε και έκανε λόγο για εξαπάτηση από τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί δεν είπε τις απόψεις του πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. Αυτά είναι Μητσοτάκης, είπε δηκτικά αναφερόμενος στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα του ΣΕΒ. Προχωράει σε μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε.

«Ακούω πολύ κόσμο να λέει “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ένα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτό το ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα. Θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό γιατί δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα συνέδριο που είχε αποφάσεις και με αυτές πορευόμαστε. Και με ένα καταστατικό που διαμορφώνει όρους λειτουργίας» πρόσθεσε.

«Εγώ δεν έθεσα τον εαυτό μου πουθενά, είμαι στην υπηρεσία της Αριστεράς πάντοτε» απάντησε ο κ. Βίτσας (Kontra) στην απόφαση του νέου προέδρου για να συμπληρώσει: «Οι σύντροφοι και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς δεν χρειάζεται να δίνουν σε αυτό ιδιαίτερη σημασία, δεν αξίζει τον κόπο δηλαδή. Η γνώμη μου είναι ότι το βασικό ζήτημα είναι οι Αριστεροί και οι Αριστερές να δίνουν τη μάχη, ώστε στη Γάζα να υπάρξει ειρήνευση, ώστε να πέσουν οι τιμές των προϊόντων για όλα αυτά που συνήθως παλεύει η Αριστερά».

«Τώρα να έρχεται κάποιος να μου λέει ότι πέντε χρόνια υπονομεύω τον Τσίπρα εντάξει, δεν έχω τι να πω. Νομίζω ότι είναι σαφέστατα όλα αυτά» είπε και υπογράμμισε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε με την διαδικασία, που έχει ψηφίσει το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, πρόεδρος. Αυτό είναι σεβαστό, το έχω πει καμιά πενηνταριά φορές. Το γεγονός ότι εκλέχτηκε δεν δημιουργεί την αξία ότι έχει την πιο νωπή εντολή άρα έχει υψηλότερη νομιμοποίηση από όλα τα άλλα όργανα του κόμματος. Αλλά τέλος πάντων μικρός είναι, θα μάθει. Αν και 35 χρονών εμάς δεν μας θεωρούσαν μικρούς».

«Ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάσει τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου βεβαίως είναι Αριστερά. Δεν ξέρω αν η σημερινή ηγεσία είναι Αριστερά ή επιδιώκει -όχι ο κ. Κασσελάκης- να δημιουργήσει ένα όνομα πολιτικό και να δρέψει τα αγαθά της πολιτικής παρουσίας» είπε ο κ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Αυτά τα τελευταία 15 χρόνια που είχα καίριες θέσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική Βουλή, θα έλεγα ότι ήταν τα πιο δύσκολα και εργώδη χρόνια της ζωής μου» κατέληξε.

Και ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για μετάλλαξη του κόμματος διαμηνύοντας πως «θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε την ιστορική διαδρομή και την εντολή των ψηφοφόρων του 17%».

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι γελοιοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα και ότι δεν έχει καταλάβει ποια είναι η εντολή, που του έδωσαν αυτοί που τον έλεγξαν.«Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει πού βρίσκεται, τι διεκδίκησε και αν έχει καταλάβει πού έχει εκλεγεί» είπε.

«Απορώ τι άποψη έχει ο κ. Κασσελάκης για τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μόλις ένα μήνα μέλος του κόμματος κι αν σε αυτό το διάστημα της τελευταίας πενταετίας έχει αλλάξει τις απόψεις του, που είχε στα 24ωρα του. Αυτές που είχε για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες από τις 15.000 που είχε απολύσει κ. Μητσοτάκης ως υπουργός, αν έπρεπε να κοπούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί, όπως έχει ενυπόγραφα υποστηρίξει και δεν έδωσε απαντήσεις».

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» (Βλ. «Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια») ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κοσμογονία για τον ίδιο και δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να απαντήσει, λέγοντας ότι ήμουν παιδί στα 24.  Στα 24 όλοι εμείς που έχουμε θητεύσει στην Αριστερά αγωνιζόμασταν για τα δικαιώματα στην εργασία. Το ’86 εγώ για το Τσέρνομπιλ και τα πυρηνικά έδινα αγώνες για το κίνημα της ειρήνης. Άλλοι κατέβαιναν στις διαδηλώσεις. Οι νέοι σήμερα ψηφίζουν από τα 17».

Όπως είπε για τη διαδικασία, αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που λειτουργούν βάσει του καταστατικού. Και επέμεινε στο πολιτικό του πράγματος λέγοντας το εξής:

«Έχουμε έναν πρόεδρο που στην καλύτερη των περιπτώσεων υποστηρίζει θέσεις που είναι έξω από οποιοσδήποτε φάσμα της Αριστεράς. Αυτά τα οποία έλεγε όταν ήταν 24 αλλά και επανέλαβε στον ΣΕΒ δεν έχουν καμία εκδοχή της Αριστεράς, ούτε με σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερούς, ανανεωτές, ριζοσπάστες».

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Γεροβασίλη

«Οποιοσδήποτε σχολιασμός πρέπει να γίνεται στα όργανα του κόμματος και όχι στη μιντιακή σφαίρα. Και αυτό που λέω απευθύνεται σε όλες τις πλευρές» ανέφερε σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη στο OPEN και παρατήρησε ότι «ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στο νέο πρόεδρο». Η βουλευτής απηύθυνε έκκληση «να σταματήσει η υπέρβαση των ορίων στη σφαίρα του δημόσιου λόγου, ένθεν κακείθεν και να κυριαρχήσει η αυτοσυγκράτηση».

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «χιλιάδες άνθρωποι αγωνιούν για ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιούνται αν αυτό μπορεί να πάει μακριά. Η απάντηση είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει μακριά».  Ακόμα τόνισε πως «ουδείς δικαιούται να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. Προσωπικά δίνω χρόνο και στο νέο πρόεδρο. Αυτό θεωρώ ότι οφείλουμε να κάνουμε σεβόμενοι και την ετυμηγορία των εσωκομματικών εκλογών».

Εκκλήσεις για παρέμβαση Τσίπρα

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν δημοσίως από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να αναλάβει δράση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης δήλωσε σχετικά για τον Αλέξη Τσίπρα «πιστεύω ότι έχει το know how, αυτός θα κρινει όμως ποια θα είναι η στάση του και είναι απόλυτα σεβαστή» για να κάνει έκκληση προκειμένου να μπει κάποιο όριο και να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις.

Ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε και ο Αριστείδης Μπαλτάς, εκτιμώντας  ότι μια παρέμβασή του θα βοηθούσε και σημειώνοντας με νόημα «κάποια στιγμή πρέπει και αυτός να πει τη γνώμη του».

Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές

efsyn.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img