spot_imgspot_img

Το πασίγνωστο έκθεμα που ενώνει την Ηράκλεια Σερρών με τα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Τι σχέση μπορεί να έχει η Ηράκλεια Σερρών με το Παρίσι; Καμία είναι η πρώτη απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό και ενδεχομένως να έχεις απόλυτο δίκιο. Το Παρίσι με τη Μεσσηνία; Επίσης, καμία! Επειδή το θέμα δεν είναι οι ερωτοαπαντήσεις, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Πύργος του Άιφελ είναι σίγουρα ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα, που κοσμεί την πρωτεύουσα της Γαλλίας, προσελκύοντας κάθε χρόνο ένα πλήθος από επισκέπτες που σπεύδουν εκεί για να το δουν, αλλά και να το φωτογραφίσουν. Αν θες κι εσύ να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική του από κοντά, θα πρέπει να κλείσεις την επόμενη κιόλας πτήση με προορισμό το Παρίσι.

Αν όμως βρεθείς σε Σέρρες και Μεσσηνία, θα πάρεις μια ελάχιστη γεύση από το διάσημο Πύργο. Φτάνει; Φυσικά και όχι. Ας δούμε τις δύο πόλεις της Ελλάδας που έχουν ένα αντίγραφο ή μέρος αυτού, στην περιοχή τους.

Ηράκλεια Σερρών: Ο πύργος του Άιφελ στην Ελλάδα

Το πασίγνωστο έκθεμα που ενώνει την Ηράκλεια Σερρών με τα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Η Ηράκλεια Σερρών είναι μια άκρως γραφική κωμόπολη του νομού Σερρών, που έχει μείνει γνωστή για την δραστηριότητα της στον τομέα του εμπορίου, αλλά και για την παρουσία που επέδειξε όσον αφορά την πνευματική κληρονομιά της χώρας. Έκτος όμως από τα τοπικά της ήθη και έθιμα είναι γνωστή και για την ύπαρξη ενός… μικρού αντίγραφου του Πύργου του Άιφελ.

Όσοι λοιπόν αποφασίσουν να ταξιδέψουν προς τα εδάφη της, στο δρόμο που οδηγεί στο όμορφο τοπίο της λίμνης Κερκίνης και των τριγύρω σκηνικών, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν, όπως είπαμε, μια μικρή γεύση από Παρίσι, καθώς το μέγεθος της Σερραϊκής δημιουργίας του πύργου να είναι σαφώς πιο μικρό από το αυθεντικό που αγγίζει τα 300 μέτρα.

Ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά

Το πασίγνωστο έκθεμα που ενώνει την Ηράκλεια Σερρών με τα Φιλιατρά Μεσσηνίας
Ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά

Για να ξέρεις: Μπορεί οι Σέρρες να έχουν να επιδείξουν στο σήμερα έναν δικό τους πύργο του Άιφελ, τα Φιλιατρά η κωμόπολη της Μεσσηνίας ήταν όμως το πρώτο μέρος που φιλοξένησε στην Ελλάδα μια ρεπλίκα του γαλλικού πρωτότυπου αξιοθέατου. Εμπνευσμένος από τον Χαραλάμπο Φουρναράκη, έναν γιατρό της διασποράς που ασχολούνταν με την τέχνη της γλυπτικής, τον αποκαλούμενο κι ως πύργος του Άιφελ των Φιλιατρών θα τον βρεις, παρά τις αντιδράσεις, να στέκει στην βόρεια κατεύθυνση της εισόδου του οικισμού.

Με ύψος που ξεπερνά τα 25 και πλέον μέτρα, αποτελεί ξεκάθαρα ένα σήμα κατατεθέν του χωριού από την δεκαετία του 1960 που κατασκευάστηκε.

Μετά την Ηράκλεια Σερρών, στη λίμνη Κερκίνη

Το πασίγνωστο έκθεμα που ενώνει την Ηράκλεια Σερρών με τα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Μετά την απαραίτητη στάση στην Ηράκλεια Σερρών για φωτογραφίες με φόντο την δική της οπτική του πύργου, το ταξίδι επιβάλλεται να συνεχιστεί μέχρι το ανεπανάληπτο τοπίο της λίμνης Κερκίνης, ενός από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Κάνε την διαδρομή γύρω από τις όχθες της με σύμμαχο το ποδήλατο σου για να απολαύσεις το εντυπωσιακό τοπίο και ίσως σου δοθεί η ευκαιρία να έχεις συνοδοιπόρους βουβάλια ή φλαμίνγκο τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής.

Μπες σε μια από τις «Πλάβες», τις χαρακτηριστικές βάρκες για να ευχαριστηθείς με την βαρκάδα την ηρεμία των νερών της λίμνης και να επιδοθείς ταυτόχρονα σε bird watching, παρατηρώντας τα σπάνια πτηνά που διαβιούν στο περιβάλλον της.

Το πασίγνωστο έκθεμα που ενώνει την Ηράκλεια Σερρών με τα Φιλιατρά Μεσσηνίας
Λίμνη Κερκίνη

Τα μοναδικά χωριά που θα βρεις στο τοπίο της, θα σε μαγέψουν με την ομορφιά που προσφέρει απλόχερα στο καταπληκτικό σκηνικό τους. Τα Άνω Πορόια θα σε μαγνητίσουν με τα γραφικά τους μονοπάτια και τη φύση που κατακλύζει το τοπίο αφού τα μακροβιότατα πλατάνια της δίνουν την μαγική νότα πράσινου στο χωριό.

Ακολούθησε πεζοπορώντας κάποια από τις διαδρομές που ξεκινούν από το χωριό για να βρεθείς στην κορυφή του όρους Μαυροβούνι. Μην χάσεις την ευκαιρία να περιηγηθείς στη γειτονική αλλά εξίσου υπέροχη κάτω Πορόια για να γεμίσει το μυαλό και η ματιά σου με εικόνες που δεν πρόκειται πουθενά αλλού να ξανά δεις.

Πώς θα φτάσεις εκεί: Για να βρεθείς με αφετηρία σου την Αθήνα στον προορισμό της Ηράκλειας Σερρών, θα χρειαστεί να καλύψεις μια διαδρομή περίπου έξι ωρών. Από το σημείο του πύργου και ύστερα σου απομένουν περίπου 40 λεπτά για να φτάσεις στο εξαιρετικό τοπίο της Κερκίνης

Η κωμόπολη της Ηράκλειας έχει προσπαθήσει να μεταφέρει ένα κομμάτι του Παρισιού στα όρια της Ελλάδας. Συνδύασε την επίσκεψη σου με μια εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη και νιώσε πραγματικά να μεταφέρεσαι σ’ έναν άλλο μακρινό τόπο.

Πηγή: exploringgreece.tv

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img