Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών αποφάσισε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12 μ.,Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα, να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του κ. Χαράλαμπο Φώτογλου και το Διοικητικό Συμβούλιο και να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα των Βουλγάρων της περιόδου 1917-1918 και βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ιστορικού κτηρίου του.
Το μνημείο αποτελεί ζωντανό σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα και είνα αφιερωμένο στους χιλιάδες σφαγιασθέντες, βασανισθέντες και εξόριστους Σερραίους από τους Βουλγάρους το 1917-18 και σε όλα τα θύματα από τις θηριωδίες των Βουλγάρων.
Ο π. Πρόεδρος του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών Γ. Σίμου, εκατοντάδες Μακεδονομάχοι Ορφικοί και χιλιάδες Σερραίοι βασανίστηκαν, σφαγιάστηκαν, κατακρεουργήθηκαν και εστάλησαν στην Βουλγαρία εξόριστοι για καταναγκαστικά έργα. Λίγοι επέστρεψαν. Δεν υπάρχει οικογένεια Σερραίων που να μην έχε ένα θύμα από τις θηριωδίες των Βουλγάρων.
Το στεφάνι θα κατατεθεί από τον Πρόεδρο του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών κ. Χαράλαμπο Φώτογλου.
Η Χορωδία του Ομίλου “ΟΡΦΕΑΣ” Σερρών θα ψάλλει το “ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ” , θα τραγουδίσει τον Ύμνο του “ΟΡΦΕΑ” και το “Καπετάν Μητρούσης”.
Πάνω στην μαρμάρινη στήλη αναγράφεται το κείμενο: «ΔΥΣΙ ΜΥΡΙΑΣΙ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΟΜΗΡΟΙΣ ΦΡΙΚΤΑΙΣ ΠΑΝΤΟΙΑΙΣ ΑΙΚΙΑΙΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1917-1918 ΦΙΛΗΣ ΠΑΤΡΗΣ ΞΕΝΟΚΤΟΝΩ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΝ ΓΑΙΗ ΠΟΤΜΟΝ ΟΙΚΤΡΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΙ ΤΗΝΔΕ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΣ ΑΓΗΡΩ ΜΝΗΜΗΝ ΑΝΕΘΗΚΕ ΣΤΗΛΗΝ».
Κατά τον Γ. Καφταντζη το επίγραμμα ανήκει στον Αναστάσιο Γαλδέμη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του «ΟΡΦΕΑ» το 1927.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ “ΟΡΦΕΑΣ” ΣΕΡΡΩΝ
Την 1η Αυγούστου 1905 Σερραίοι Μακεδονομάχοι θέλοντας να καλύπτονται από τα μάτια των Τούρκων, με κάποιο πρόσχημα, για τις κινήσεις τους ιδρύουν τον Όμιλο “ΟΡΦΕΥΣ” Σερρών.
Ο Όμιλος Ορφέας, στον οποίο για κάλυψη δώσανε Μουσικογυμναστικό χρώμα, ανέλαβε άπασα την διοίκηση και τον συντονισμό του Μακεδονικού Αγώνα της Ανατολικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου που έδρευε στις Σέρρες.
Ευθύς από την επόμενη μέρα οι Σερραίοι ανήκουν στον Ορφέα και εκτελούν τις διαταγές του.
Άλλοι χρησιμοποιούνται ως οδηγοί των σωμάτων, άλλοι μεταφέρουν τρόφιμα ή όπλα σε ψάθες, σε αρνοδέρματα, σε μπάλες βάμβακα, σε κάρβουνα, με καΐκια, με σιδηροδρόμους (μυημένων των υπαλλήλων) .
Όλα τα σπίτια είναι υποχρεωμένα ,ειδοποιούμενα να έχουν ανοιχτή την πόρτα για να εισέρχονται οι Μακεδονομάχοι αγωνιστές, προς ανάπαυση ή να κρύβονται καταδιωκόμενοι και υποχρεώνονται συγχρόνως οι οικοδεσπότες αυτών να περιποιούνται αυτούς καταλλήλως και να τους διατρέφουν.
Εκτός των ανδρών και γυναίκες συμμετέχουν σε πολλές εργασίες και αποστολές.
Ο Σύλλογος Δεσποινίδων Σερρών με πρόεδρο την δεσποινίδα Φανή Γεωργιάδου – Πολυλά προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα καθότι, όλα τα μέλη τους χρησιμοποιούντο σε διάφορες υπηρεσίες και αποστολές, όπως επίσης ασχολούντο με το ράψιμο και την συντήρηση του ιματισμού των αγωνιστών.
Αλλά και ορισμένα παιδιά εμπνέοντα εμπιστοσύνης χρησιμοποιούντο, όπως για μεταφορά επιστολών ή σημειωμάτων, άλλες φορές για την κατόπτευση των οδών ,της σκοπιάς κτλ
Μέσα στο ιστορικό κτήριο που κτίστηκε το 1909 με αρχιτέκτονα τον Ιταλό Τζιοβάνι, υπό την επίβλεψη του φανατικού Μακεδονομάχου ξυλουργού Κώτσιου Καράμπελια και με χρήματα των Σερραίων Μακεδονομάχων, αλλά και απλών πολιτών, συνεδρίαζαν οι Μακεδονομάχοι και λάμβαναν αποφάσεις για τον Αγώνα.
Εκεί καθοδηγούντο οι νεοφώτιστοι, εκεί ορκίζονταν θέτοντας το χέρι στο Ευαγγέλιο, την κάμα και το πιστόλι.
Από το χέρι του Ορφέως ελάμβαναν το όπλο και ξεκινούσαν οι Μακεδονομάχοι, για κτυπήσουν τον εχθρό.
Από εκεί ξεκινούσαν τα εκτελεστικά όργανα για να καθαρίσουν ορισμένα σημαίνοντα πρόσωπα, ισχυρούς Βουλγάρους και προδότες, αλλά και τα σαμποτάζ προς Βουλγάρους όταν απετούντο. Εκεί κρύβονταν οι Μακεδονομάχοι, ανάρρωναν από τα τραύματά τους οι τραυματίες, εκεί γίνονταν σημαντικές συναντήσεις για την πορεία του Απελευθερωτικού αγώνα.