Έναν χώρο μνήμης και τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων, των θυμάτων της πρώτης ομαδικής εκτέλεσης αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιούργησε στα Κερδύλλια ο Δήμος Αμφίπολης.
Το Εκθετήριο Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομίας Κερδυλλίων είναι ένας χώρος μνήμης για τους συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων την 17η Οκτωβρίου 1941, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους ήρωες κατοίκους των δύο χωριών της ναζιστικής θηριωδίας.
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του Εκθετηρίου Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομίας Κερδυλλίων, που βρίσκεται στα Κερδύλλια του Δήμου Αμφίπολης, παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
Στις 17 Οκτώβρη 1941 οι Γερμανοί κύκλωσαν τα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια της επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, όπου ήταν η κύρια βάση της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος». Συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άντρες από 15-60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών. Έπειτα οργάνωσαν επιδρομές και σε άλλα χωριά της επαρχίας Νιγρίτας, όπου με βάση τους καταλόγους, που τους είχε δώσει η χωροφυλακή, έκαναν συλλήψεις και έκαψαν τα σπίτια των κατοίκων, για τους οποίους είχαν υπόνοιες ότι ήταν αντιστασιακοί.
Η σφαγή των Κερδυλλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998 με το Προεδρικό Διάταγμα 393/7-12-1998 και η κοινότητα Νέων Κερδυλλίων ως μαρτυρική. Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.