spot_imgspot_img

Σερρες: Εκδηλωση ΕΜΕΙΣ: Μαρω Μπρανκοβιτς , η Ελληνοσερβιδα Χριστιανη Σουλτανα του 15ου αιωνα, μητερα του Μωαμεθ Β΄ του πορθητη

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την        Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου  2023 συνδιοργανώσει  με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη  Σερρών την εκδήλωση ομιλία: Μάρω Μπράνκοβιτς, Η Ελληνοσερβίδα Χριστιανή Σουλτάνα και ο ρόλος της στην Οθωμανική αυτοκρατορία και την Ορθοδοξία κατά τον 15ο αιώνα

Με ομιλητή τον Σερραίο Dr. med Ανέστη Συμεωνίδη, ιδρυτή και Πρόεδρο της Ελληνο-Γερμανικής Εταιρείας του Neustadt και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου για την Προώθηση Ελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Mannheim.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα: 7:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής», της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Μάρω Μπράνκοβιτς (1418-1487)

Η Μάρω Μπράνκοβιτς, κόρη του Γεωργίου Μπράνκοβιτς, Σέρβου Δεσπότη (βασιλιά), και της ελληνίδας πριγκίπισσας Ειρήνης Καντακουζηνής, γεννήθηκε το 1418.

Ο πατέρας της, για πολιτικο-στρατιωτικούς και διπλωματικούς λόγους την έδωσε γυναίκα στον σουλτάνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Μουράτ Β’, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να αποκρούσει τον κίνδυνο της κατάληψης του Δεσποτάτου του και θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ύπαρξή του.

Μετά τον θάνατο του σουλτάνου, συζύγου της το 1451 ο γιος τον, ο σουλτάνος Μωάμεθ Β’ ο πορθητής, την απελευθέρωσε από το χαρέμι και την έστειλε στους γονείς της στη Σερβία. Λόγω οικογενειακών προβλημάτων που προέκυψαν για το θέμα της διαδοχής τον θρόνου αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σερβία

Η επιλογή της να εγκατασταθεί το 1457 στην Έζοβα, τη σημερινή Δάφνη, όπου έζησε και έδρασε 30 έτη αναπτύσοντας διπλωματικές, θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η εγγύτητα της Έζοβας με το Άγιον Όρος ήταν καθοριστικός παράγων. Μάλιστα ανέλαβε υπό την προστασία της τις μονές Χιλανδαρίου και Αγίου Παύλου. Η Έζοβα την εποχή εκείνη χάριν των προσωπικών ικανοτήτων της Μάρως αναδείχθηκε το επίκεντρο διπλωματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των κρατών της Βενετίας και της Ραγκούσας (σημερινό Dubrovnik) από την μία πλευρά και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την άλλη.

Η Μάρω υπήρξε η σημαντικότερη προσωπικότητα της εποχής εκείνης στις σχέσεις μεταξύ της Χριστιανικής Δύσης και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Απεβίωσε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1487 στην Έζοβα.

Το βιογραφικό του ομιλητή

Ο Dr. Med. Ανέσπις Συμεωνίδης γεννήθηκε στη Δάφνη Σερρών. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και ακολούθως από το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών.

Ξεκίνησε τις σπουδές τον στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου και τις ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο τον Διδάκτορα Ιατρικής.

Το 1995 ίδρυσε την Ελληνο-Γερμανική Εταιρεία τον Neustadt με σκοπό την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας. Διοργάνωσε μουσικές συναυλίες με τους Νότη Μαυρουδή. Πέτρο Πανδή. Παναγιώτη Μάργαρη και Θεοδοσία Στίγκα.

Τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει στο σύλλογο για την προώθηση των Νεοελληνικών και Κυπριακών σπονδών του Πανεπιστημίου Μανχάϊμ με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.

Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται επίσης η Ιστορία, τα ιστορικά βιβλία, η Αρχαιολογία και η Μουσική.

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img