Στο 27ο μάθημα της φετινής περιόδου των μαθημάτων κλασσικής παιδείας η φιλόλογος κ. Ισιδώρα Μάλαμα θα παρουσιάσει την εισήγηση: «Τρισεύγενη (Κωστής Παλαμάς): Το θεατρικό τραγούδι του ποιητή για την αρετή του ελεύθερου κι ωραίου»
Το μάθημα αυτό αφιερώνεται στην αθέατη θεατρική συγγραφική ικανότητα του Κωστή Παλαμά, η οποία πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων και συγκρούσεων και απασχόλησε έντονα την αρθρογραφία της εποχής. Μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από το ανοιχτό μέτωπο του Μακεδονικού Αγώνα και του Κρητικού ζητήματος, αλλά και από το εκρηκτικό κλίμα του γλωσσικού θέματος, γεγονότα που υπεισέρχονται στο θεατρικό κείμενο του ποιητή, την Τρισεύγενη, και απηχούν μέσα από αυτό τις υπάρχουσες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Η αξία του θεατρικού αυτού κειμένου, που γράφτηκε το 1902, έγκειται στη νέα ηθική που η ηρωίδα Τρισεύγενη έφερνε στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, στην «Ηθική του θεάτρου», όπως την οραματίστηκε, την πίστεψε και την προσπάθησε ο Παλαμάς. Η Τρισεύγενη αναδεικνύει την ικανότητα του δημιουργού να συμφύρει στοιχεία της ανθρώπινης και ρεαλιστικής ελληνικής παράδοσης με την υπεράνθρωπη και μυθική επέκτασή της στη συγχρονία και τη διαχρονία της, αλλά και με την ευρωπαϊκή της προβολή σε ένα μέλλον, όπου η «ελληνική ελληνικότητα», όπως μεταγενέστερα τη συνέλαβε ο Σεφέρης, θα ήταν πλέον γεγονός. Το έργο απορρίφθηκε από τον Χρηστομάνο και η αξία του ποδοπατήθηκε στον αχό των ηχηρών αντιπαραθέσεων, πίσω από τις οποίες υποκρύπτονταν προσωπικές φιλοδοξίες και πολιτικές αγκυλώσεις. Στο μάθημα θα καταδείξουμε ότι η Τρισεύγενη είναι ένα θεατρικό κείμενο, στο οποίο οι ελληνικές παραδόσεις συναντούν την ευρωπαϊκή τους επέκταση σε ένα δημιουργικό αλισβερίσι, μέσα από το οποίο βγαίνει κερδισμένη αναμφίβολα η τέχνη, αλλά κυρίως η κοινωνία που την φιλοξενεί.
Η Ισιδώρα Μάλαμα έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και στη «Δημιουργική Γραφή». Έχει συγγράψει σχολικά βοηθήματα για όλες τις τάξεις του Λυκείου, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Χατζηθωμά. Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια σχετικά με τον Αριστοτέλη και με την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει πέντε θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, των οποίων αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδα, και διηγήματα και ποιήματά της σε αντίστοιχες συλλογές. Εδώ και καιρό είναι πολύτιμη συνεργάτιδα στο πνευματικό μας Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» και με τις υπεροχές εισηγήσεις της αναβαθμίζει ουσιαστικά αυτή τη μακροχρόνια πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών κοριτσιών.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:
-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας
https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:
https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/
-Ανδρονίδης Θεολόγος:
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.
Χορηγοί:
-η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
-η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,
-ο ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α
-και η Συνεταιριστική Τράπεζα
Υ.Γ. Καλό είναι για την υγειονομική σας προστασία να φοράτε μάσκα
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος
Συντονιστής των φορέων υλοποίησης