spot_imgspot_img

Σέρρες: Βράβευση μαθητών που φέρνουν την «κάθετη καλλιέργεια» σε κάθε σπίτι

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Είναι η κάθετη καλλιέργεια (vertical farming) το μέλλον της γεωργίας; Στην ερώτηση αυτή οι μαθητές/τριες του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου στις Σέρρες, απαντούν καταφατικά και με την πρόταση που «κατεβάζουν» στο φετινό πρόγραμμα – διαγωνισμό «Εικονική Επιχείριση» του JA Greece φιλοδοξούν να φέρουν τη σύγχρονη αυτή προσέγγιση στη γεωργία σε κάθε σπίτι- και όχι μόνο.

Το «Seedlinks» εφαρμόζει την τεχνολογία της κάθετης καλλιέργειας με πυλώνες από ανακυκλωμένο πλαστικό, που μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε χώρο, όπως σπίτια, ξενοδοχεία και εστιατόρια. «Υπάρχουν κάποιοι πυλώνες που είναι σαν μεγάλοι σωλήνες που έχουν δεξιά και αριστερά τρύπες, στις οποίες μπαίνουν τα φυτά και υπάρχει επίσης ένας κουβάς με μια αντλία, μέσω της οποίας ποτίζονται τα φυτά στο εσωτερικό του πυλώνα», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της ομάδας, εξηγώντας πώς λειτουργεί το σύστημα που προτείνουν.

Όπως είπαν, θέλουν να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν μια νέα τάση στην αγορά, δηλαδή απευθύνονται σε κάθε σπίτι εστιατόριο και ξενοδοχείο που επιθυμεί να παράγει τα δικά του λαχανικά και βότανα στον χώρο του, με οικολογικούς πυλώνες και μοντέρνο σχεδιασμό και εμφάνιση. Μάλιστα, οι μαθητές ου Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών βραβεύθηκαν στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023 με το βραβείο για το καλύτερο περίπτερο.

Η ποιότητα των φυτών και λαχανικών υποστηρίζουν πως θα είναι ίδια και καλύτερη από τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας στο έδαφος, καθώς χρησιμοποιούν και ένα είδος χώματος που ονομάζεται «coco coir», το οποίο λειτουργεί σαν υπόστρωμα για τα φυτά και τα βοηθάει να αναπτυχθούν καλύτερα (σ.σ. το coco coir είναι φυτικές ίνες από το εξωτερικό φλοιό της καρύδας που χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων- και στη γεωργία ως χώμα που βοηθάει τα φυτά να αναπτύξουν πιο δυνατές ρίζες).

Το προϊόν αυτό εξοικονομεί νερό κατά 98% διότι ανακυκλώνεται συνεχώς μέσω της αντλίας και έτσι έχουμε ακόμα και δύο φορές γρηγορότερη παραγωγή, καθώς τα φυτά ποτίζονται απευθείας, όπως εξήγησαν τα μέλη της ομάδας. Γίνεται επίσης εξοικονόμηση χώρου διότι αντί να φυτέψει κάποιος δυο μαρούλια στο έδαφος μπορεί να καλλιεργήσει 20 και παραπάνω, ανάλογα το ύψος του πυλώνα.

Μάλιστα, ενώ ο πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μένει στάσιμος, το προϊόν αυτό ενισχύει και την αστική γεωργία καθώς δημιουργείται χώρος καλλιέργειας σε ύψος και τα φυτά δεν επηρεάζονται από σκληρά καιρικά φαινόμενα καθώς μπορούν να αναπτυχθούν και σε εσωτερικό χώρο. Σχετικά χαμηλό μπορεί να είναι και το κόστος για την παραγωγή του προτεινόμενου προϊόντος, χάρη στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών που θα αγοράζονται χονδρικά.

Στην ομάδα του «Seedlinks» συμμετέχουν έξι μαθητές που φοιτούν στην Β’ και Γ’ Λυκείου: η Ραλλία Σιάρκου, η Αθανασία Στόικου, ο Αλέξανδρος Οικονόμου, η Ελένη Παπαδοπούλου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Δημοσθένης Ταλουμτζής υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μαντενίδου Όλγας.

Οι μαθητές/τριες δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τη γνώση που αποκόμισαν από την όλη διαδικασία και όσα βίωσαν χάρη στο πρόγραμμα του JA Greece αφού εκτός από τη χαρά της δημιουργίας έμαθαν και βασικές αρχές του «επιχειρείν».

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img