Η 21η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα δασοπονίας μας θυμίζει τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται το δάσος, ως πηγή φυσικών πόρων, από τον άνθρωπο. Οι δυσκολίες σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό παρούσες. Και τα ερεθίσματα που κατακλύζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο στο σχολείο, στη δουλειά, στο σπίτι, πλήθος.
Ευτυχώς με εργαλείο την τεχνολογία γίνονται πιο εύκολα κατανοητοί οι δεσμοί που μας συνδέουν με το δασικό περιβάλλον. Γνωρίζοντας τους δεσμούς αυτούς και προσπαθώντας να συγκεράσει τις απαιτήσεις για ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου, με την προστασία του δασικού οικοσυστήματος, έχοντας μελετήσει τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του, η δασολογική επιστήμη παρουσιάζει βιώσιμες λύσεις για λελογισμένη διαχείριση αυτού του ανεκτίμητου αγαθού.
Η Δασική Υπηρεσία, με δεδομένη την αφοσίωσή της στο αντικείμενο που υπηρετεί, ως φορέας της οργανωμένης πολιτείας, προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση. Με σκοπό να ικανοποιηθούν όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο δάσος και χωρίς εκπτώσεις στην αειφορία των καρπώσεών του. Δύσκολο έργο, πολλές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, οι παράμετροι που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, κατά περίπτωση.
Για τους μαθητές και δασκάλους όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι πιο εύκολο να αντιληφθούν τι σημαίνει δασοπονία. Βοηθούν σε αυτό και οι δράσεις, στις οποίες συμμετέχουν, όπως αυτές που πραγματοποιούνται στο νομό μας. Εξ ορισμού οι μαθητές και δάσκαλοι είναι πιο κοντά στη γνώση. Καταλαβαίνουν πιο εύκολα ότι δασοπονώ σημαίνει για παράδειγμα φυτεύω ένα δέντρο έχοντας όμως πρώτα μελετήσει το πώς, το πού, και το πότε. Δασοπονώ σημαίνει προγραμματίζω τις εργασίες μου στο δάσος, με βάση τη γνώση και όχι απλώς την πληροφόρηση.
Η Αναπληρώτρια προϊσταμένη
Δασαρχείου Σερρών
Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Ιασωνίδου
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ