Το ChatGPT είναι σίγουρα η πιο viral λέξη της φετινής χρονιάς στον τεχνολογικό τομέα, ενώ κολοσσοί όπως η Microsoft και η Google σπεύδουν να κυκλοφορήσουν σχετικά προϊόντα επειδή πιστεύουν πως θα αλλάξει τη φύση της εργασίας και των πληροφοριών. Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτήν την τεχνολογία.
Πώς διαφέρει το ChatGPT από άλλους ψηφιακούς βοηθούς;
Το ChatGPT της OpenAI βασίζεται σε παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Μαθαίνει να δρα βασισμένο σε μία πληθώρα δεδομένων που έχει στη διάθεσή του, αλλά αντί να επιλέγει μία προεπιλεγμένη απάντηση μέσα από τα δεδομένα του, συνθέτει νέο περιεχόμενο από αυτά τα δεδομένα, όπως ένα κείμενο, εικόνα ή ακόμα και κώδικα. Είναι ένα τεράστιο γλωσσικό μοντέλο που μπορεί να διαβάσει τη γραπτή ερώτησή σας και να απαντήσει με σχεδόν ανθρώπινο τρόπο.
Η νέα έκδοση μάλιστα, το GPT-4, είναι “πολυτροπικό” επειδή μπορεί να καταλάβει και εικόνες πέρα από κείμενο. Όπως έδειξε ο Πρόεδρος της OpenAI την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί για παράδειγμα να πάρει μία φωτογραφία ενός σχεδίου που ζωγράφισε κάποιος σε μία χαρτοπετσέτα για το πώς θέλει να είναι το website του και να γράψει τον κώδικα για αυτό το website.
Πού χρησιμεύει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη;
Πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται ήδη τις δυνατότητες του ChatGPT. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο marketing, αφού όπως έδειξε η εταιρία CarMax, μπορεί να συγκεντρώσει χιλιάδες reviews από πελάτες και να τους βοηθήσει να αποφασίσουν ποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο να αγοράσουν. Μπορεί να κρατήσει σημειώσεις από ένα εικονικό meeting, μπορεί να γράψει emails με το ύφος του χρήστη, μπορεί να δημιουργήσει παρουσιάσεις και γενικότερα μπορεί να απλοποιήσει πολλές εργασίες στον υπολογιστή, όπως έδειξαν οι Microsoft και Google στις ανακοινώσεις των νεών τους προϊόντων αυτήν την εβδομάδα.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Το ChatGPT έχει δικλείδες ασφαλείας, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για πιθανή παράκαμψή τους και χρήση της τεχνολογίας για κακόβουλους σκοπούς. Ειδικοί κυβερνοασφάλειας τονίζουν πως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει σε hackers ή ακόμα και σε κυβερνήσεις να παράγουν πολύ περισσότερη παραπληροφόρηση από ποτέ και με τρόπο που δε θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως προέρχεται από bots.
Μία σημαντική ανησυχία είναι οι επιπτώσεις του ChatGPT στο σύστημα εκπαίδευσης, αφού ολοένα και περισσότεροι μαθητές και φοιτητές το χρησιμοποιούν για να γράφει εκθέσεις και ασκήσεις για αυτούς.
Ταυτόχρονα, έχει ήδη εντοπιστεί πως το ChatGPT κάνει λάθη. Από απλούς υπολογισμούς, μέχρι ανακρίβειες, δείχνοντας πως δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια τις απαντήσεις που μας δίνει. Ίσως για αυτό, οι εταιρίες τεχνολογίας κρατούν ακόμα την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στο στάδιο των δοκιμών και δεν την έχουν κάνει ευρέως διαθέσιμη.
Ποιος βρίσκεται στο επίκεντρο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης;
Η Microsoft και η Google είναι αυτή τη στιγμή οι πρωταγωνιστές της έρευνας και των επενδύσεων αυτών των τεχνολογιών, με την πιο άμεση ενσωμάτωσή τους στις πλατφόρμες τους, όπως το Gmail και το Office. Ωστόσο δεν είναι μόνοι.
Μεγάλες εταιρίες όπως η Salesforce και μικρότερες όπως η Adept AI Labs, αναπτύσσουν τις δικές τους ανταγωνιστικές AI τεχνολογίες για να προσφέρουν στους χρήστες.
Πώς εμπλέκεται ο Elon Musk;
Ο Elon Musk ήταν ένας εκ των συνιδρυτών της OpenAI, της εταιρίας που ανέπτυξε το ChatGPT, μαζί με τον Sam Altman. Ο Musk το 2018 εγκατέλειψε το συμβούλιο της OpenAI για να αποφύγει μία σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ OpenAI και της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιούσε η Tesla.
Ο Musk έχει εκφράσει πολλάκις τις ανησυχίες του για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και τον κίνδυνο που αποτελεί για την ανθρωπότητα και καλεί διαρκώς για μία νομοθετική αρχή η οποία θα διασφαλίσει πως η τεχνολογία θα εξυπηρετεί με ασφάλεια το κοινό καλό.
unboxholics.com