spot_imgspot_img

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον συνοικισμό των Ρομά Σερρών

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλείς τους:  Μάντζα Γιάννη, υποψήφιο Βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης(πολιτικό επιστήμονα και επιστημονικό συνεργάτη της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ), τον Δίμηζα Πέτρο και τη Σαραντίδου Φιλιώ, υποψήφιους Βουλευτές Σερρών, πραγματοποίησε περιοδεία στο συνοικισμό των Ρομά Σερρών την Κυριακή 19 Μάρτη. 

Κατά τη συζήτηση, οι κάτοικοι του συνοικισμού, έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των οικογενειών σχετικά με την εργασία και την υψηλή ανεργία που τους αναγκάζει να μετακινούνται ως εποχιακοί εργαζόμενοι σε τουριστικά καταλύματα και καταστήματα εστίασης σε νησιά που χρειάζονται εργατικά χέρια, όπως η Ρόδος, η Κως κλπ. Αναφέρθηκαν σε ζητήματα των Ρομά που ασχολούνται με το μικροεμπόριο, δουλεύοντας σε λαϊκές αγορές του Νομού και σε εμποροπανηγύρια ανά την Ελλάδα, με ότι κόστος έχουν οι μετακινήσεις, οι ενοικιάζεις αδειών, κλπ. 

Τέθηκε το ερώτημα γιατί ενώ ζούνε σε ένα γεωμορφολογικά πλούσιο νομό, με εύφορη πεδιάδα, με ένα εργοστάσιο Ζάχαρης που τα προηγούμενα χρόνια απασχολούσε χιλιάδες εργαζομένους σε αγροτικό τομέα και μεταποίηση, αναγκάζονται να ψάχνουν εργασία εποχιακή και μερική, είτε σε νησιά, είτε σε προγράμματα της ΕΕ που εφαρμόζονται στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και έχουν ημερομηνία λήξης. Σχετικά με τον συνοικισμό, η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη δυσκολίες, αφού δεν έχει ενταχθεί η περιοχή τους στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι σε κακή κατάσταση (με χαλίκια και λακκούβες), που με την πρώτη βροχόπτωση, ο μαχαλάς μετατρέπεται σε πλωτή λίμνη. Ένας μαχαλάς γεμάτος παιδιά αλλά χωρίς χώρους πρασίνου, χώρους με παιδικές χαρές και πάρκα που να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια  τα παιδιά και οι νέοι. 

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον συνοικισμό των Ρομά Σερρών

Ένα βασικό ζήτημα που αναδείχθηκε από τους παρευρισκόμενους αλλά και από τον υποψήφιο Βουλευτή Μάντζα Γιάννη, ήταν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για δάνεια που λάβανε πριν εικοσαετίας οι Ρομά, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και που τώρα, κάτω από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δε μπορούν να αποκληρωθούν τα δάνεια. Ο κ. Μάντζας, ανέφερε πως η Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, κατέθεσε σε όλα τα Κόμματα πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ρομά από δάνεια που πήραν και που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Το ΚΚΕ, είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες που δεν τις ψήφισε ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα Κόμματα. Όλα αυτά τα κόμματα έχουν μεγάλες ευθύνες για  το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε και στηρίχθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις που πέρασαν. Είναι ευθύνη του κράτους να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα που να είναι ολοκληρωμένο, τόσο στην προστασία της Α΄ κατοικίας, όσο και στην κοινωνική ένταξή τους, στη μόρφωση των παιδιών τους, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία. 

Η Σαραντίδου Φιλιώ, από τη μεριά της ζήτησε από τους κατοίκους να μη πιστέψουν σε ψεύτικους σωτήρες, αλλά να διεκδικήσουν όλα όσα οι ίδιοι θέτουν στη συζήτηση, μιας που η τοπική διοίκηση έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα, τη ζωή όλης της γειτονιάς, των παιδιών, των νέων που έχουν υγιείς προβληματισμούς  και ανησυχία για το μέλλον τους. Το ΚΚΕ είναι δίπλα τους, θα υπερασπιστεί το δίκιο τους.

Ο Δίμηζας Πέτρος, στο χαιρετισμό του, απεύθυνε κάλεσμα, να βγάλουν συμπεράσματα από το τελευταίο διάστημα (κινητοποιήσεις σωματείων για κατασχέσεις, κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, απεργίες) από τη δύναμη που έχει το εργατικό λαϊκό κίνημα όταν διεκδικεί και μάχεται μπροστά σε θέματα που αφορούν τα εργατικά δικαιώματα, τις ασφαλείς μεταφορές, το δικαίωμα στη στέγη, στη μόρφωση, στην προστασία της υγείας. Κανένας να μην μείνει μόνος του. Ότι κερδήθηκε μέχρι τώρα, είναι αποτέλεσμα μαχών που δώσανε και συνεχίζουν να δίνουν σωματεία, συνδικάτα, φορείς που δε συμβιβάζονται, δε σκύβουν το κεφάλι σε εργοδοσία και κυβέρνηση αλλά είναι στην πρώτη γραμμή των μαχών. 

Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που έδινε μάχη στη Βουλή, στους Δήμους και στο κίνημα για τις μειονότητες, που καλεί και τους Ρομά της περιοχής, να σηκώσουν ανάστημα και να ψηφίσουν στις εκλογές ΚΚΕ. Γιατί έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα που δίνει λύσεις στην πολύχρονη περιθωριοποίηση και τη χειραγώγηση των Ρομά, που εν έτη 2023 βιώνουν στο πετσί τους τον κοινωνικό ρατσισμό  σε κάθε έκφραση της κοινωνικής ζωής τους. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img