Την έντονη αντίδρασή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού που εισαγάγει με το Νομοσχέδιο που έφερε προς συζήτηση στην βουλή η Κυβέρνηση της ΝΔ, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ), οι οποίοι προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 9/3 σε 4ωρη στάση εργασίας.
Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι: «οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες που δεν θα έχουν ή δε θα μπορούν να πληρώσουν το πανάκριβο νερό θα καταγράφονται σαν “αναξιόπιστοι” και “κακοπληρωτές”, περιπτώσεις σημειωμένες με κόκκινο χρώμα στα κατάστιχα των τραπεζών και των πολιτικών υπαλλήλων του νεοφιλελευθερισμού».
Μάλιστα, οι μισθωμένες εισπρακτικές εταιρείες θα δουν να επεκτείνεται το πεδίο δράσης τους και στο χώρο του νερού, ενώ προσθέτουν ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και οι συγχωνεύσεις όλων των ΔΕΥΑ κάτω από την εποπτεία ενός οργανισμού.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Σερρών αναφέρει αναλυτικά:
«Αφού παρέδωσαν διαχρονικά όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στους ιδιώτες ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ, πάνω στο θρήνο για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ψυχών, τα τρωκτικά της κυβέρνησης βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν στα γρήγορα και την ιδιωτικοποίηση του τελευταίου δημόσιου αγαθού, του πόσιμου και αρδευτικού νερού. Του βασικότερου στοιχείου της ζωής.
Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Ένας μηχανισμός ωμού ξεπουλήματος (“αποκρατικοποίηση” και “εκσυγχρονισμό” το λένε) όλων των βασικών κοινωνικών αγαθών. Σειρά να βάλουν χέρι και στο νερό. Να το μετατρέψουν σε χρηματιστηριακό είδος κερδοσκοπίας και άγριου ανταγωνισμού. Όμως απέναντι σε ποιους, αφού το νερό στη χώρα μας είναι μονοπωλιακό φυσικό προϊόν και παρέχεται στους πολίτες μόνο από δημόσιους φορείς και τους δήμους;
Η ρυθμιστική αρχή θα ελέγχει και θα ορίζει την τιμή του νερού σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Μια τιμή παντού σε κάμπο, βουνό και θάλασσα. Θα απαγορεύει στους δήμους, όπως σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει, να διατηρούν για χρόνια σταθερή την τιμή του νερού ή και να την μειώνουν ακόμη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην ΡΑΑΕΥ θα επιβάλλεται χρηματική ποινή στις ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Οι πρόθυμοι παράγοντες των υπηρεσιών νερού θα επικαλούνται ως δικαιολογία την υποχρεωτική συμμόρφωσή τους στις αποφάσεις τις ΡΑΑΕΥ.
Η μαζική αντικατάσταση σε όλη την Ελλάδα των υδρομέτρων προηγούμενης τεχνολογίας με την τοποθέτηση νέων “έξυπνων” – ηλεκτρονικών, μόνο τυχαία δεν είναι.
Η δυνατότητα της εξ αποστάσεως μέτρησης κυβικών νερού από ένα κεντρικό σέρβερ και της δυνατότητας διακοπής της παροχής στους καταναλωτές από απόσταση με ηλεκτροβάνα, χωρίς την παρουσία του εργαζόμενου υδραυλικού, θα κουμπώσει στην εφαρμογή και την τήρηση του νόμου στους κανόνες της αγοράς.
Οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες που δεν θα έχουν ή δε θα μπορούν να πληρώσουν το πανάκριβο νερό θα καταγράφονται σαν “αναξιόπιστοι” και “κακοπληρωτές”, περιπτώσεις σημειωμένες με κόκκινο χρώμα στα κατάστιχα των τραπεζών και των πολιτικών υπαλλήλων του νεοφιλελευθερισμού. Δεν πληρώνεις νερό; Δεν έχεις νερό, σου το κόβουμε, εξ αποστάσεως μάλιστα!
Οι μισθωμένες εισπρακτικές εταιρείες θα δουν να επεκτείνεται το πεδίο δράσης τους και στο χώρο του νερού.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης στα ψιλά γράμματα περιλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις όλων των ΔΕΥΑ. Στην αρχή σε μία επιχείρηση ανά νομό και, σε δεύτερη φάση, σε μία ανά περιφέρεια, έτσι ώστε η πώληση των δημοτικών επιχειρήσεων νερού σε ιδιώτες παρόχους να γίνει στη χονδρική και με πολύ πιο “ελκυστικούς” όρους.
Όλα αυτά μαζί συν την οργανωμένη από τα μνημονιακά χρόνια στοχευμένη διάλυση όλων των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (υποστελέχωση υπηρεσιών και ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό) δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες για το ξεπούλημα του κοινωνικού αγαθού του νερού σε ιδιώτες.
Τα ψέματα τελείωσαν. Αν επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, τα λόγια του ποιητή θα ισχύουν και στην κυριολεξία:
“…Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία.” .
Το νερό είναι βασικό στοιχείο της ζωής – όχι στο ξεπούλημα των κοινωφελών υπηρεσιών Ύδρευσης – Άρδευσης.
Η αξία της ζωής είναι πολύ ανώτερη από το κόστος της».