spot_imgspot_img

Π.Ε. Σερρών: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Πληθώρα εκδηλώσεων με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, παρελάσεις καραναβαλιστών, διαγωνισμό χαρταετού και κούλουμα θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και την Κ. Δευτέρα απ’ άκρη σ’ άκρη της Π.Ε. Σερρών.

Αναλυτικά ανά Δήμο θα πραγματοποιηθούν:

Δήμος Αμφίπολης

  • Το έθιμο της «Ντερβένας» θα αναβιώσει και φέτος την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Πρώτη Σερρών ο Σύλλογος Φιλομούσων Πρώτης Σερρών «Η Πρόοδος». Στην πλατεία της  «Ντερβένας» στην περιοχή «Μετόχι» θα ανάψει μια μεγάλη φωτιά,  που συμβολίζει την κάθαρση και αναγέννηση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανεμηθούν  κρασί, τις πίτες και τα σαρμαδάκια.
  • Παραδοσιακά Κούλουμα με χορό, νηστίσιμα εδέσματα και διαγωνισμό χαρταετού διοργανώνουν τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο γήπεδο  Παλαιοκώμης η Τοπική Κοινότητα Παλαιοκώμης-Νέας Φυλής , οι σύλλογοι Εύξεινος Λέσχη, Γυναικών και ο Αθλητικός Σύλλογος Δόξας Παλαιοκώμης.
Π.Ε. Σερρών: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Δήμος Βισαλτίας

Τριήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο Φλάμπουρο, σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΠΠΠΑ και τον Δήμο Βισαλτίας.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 16:30, θα πραγματοποιηθεί παιδικό αποκριάτικο πάρτι. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού δρώμενου «Μπαμπούγερα» στην κεντρική πλατεία του χωριού

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και ζωντανή παραδοσιακή μουσική, στον ζουρνά ο Β. Καρακώστας.

Π.Ε. Σερρών: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Δήμος Εμμ.Παππά

  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών και Φίλων του Νέου Σουλίου ΚΑΙ  ο Α.Μ.Γ.Σ. Πανσουλιακός διοργανώνουν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου , στις 7 το απόγευμα, το  άναμμα της «Στάβας» στην πλατεία του Νέου Σουλίου.
  • Τριήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων  διοργανώνει Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος. Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα αναβιώσει ο Σατυρικός Νταρνάκικος γάμος και θα ακολουθήσει γλέντι με την Ζυγιά του Ηλία Δημάνου στην πλατεία του χωριού. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα γίνει τα άναμμα «θυμωνιών» στους μαχαλάδες του χωριού.  Την  Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακή φασολάδα θα διανεμεηθεί στον Άι Γιώργη Δριάνοβας.
  • Ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χωριού Εμμανουήλ Παπά, το «Κούσασι» θα αναβιώσει ο ομώνυμο πολιτιστικό σύλλογος την Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου ,στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Π.Ε. Σερρών: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Δήμος Ηράκλειας

  • Παραδοσιακά εδέσματα και μουσική περιμένουν τους επισκέπτες από τις 11 το πρωί της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου στον πεζόδρομο Ηράκλειας, σε συνδιοργάνωση του Δήμου με τον Σύλλογο Βλάχων Ηράκλειας. Την Καθαρά Δευτέρα λαγάνα, χαλβάς και παραδοσιακή φασολάδα θα διανεμηθούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου.
  • Το παραδοσιακό έθιμο του γάμου θα αναβιώσει στην Κοίμηση του Δήμου Ηράκλειας τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 13.00,  στην πλατεία της Κοίμησηςαπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Κοιμήσεως και Φίλων. Θα διανεμηθεί φασολάδα, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με το παραδοσιακό σχήμα Ηδωνες.
Π.Ε. Σερρών: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Δήμος Ν.Ζίχνης

Γιορτή χαρταετού,θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο λόφο Αγίου Γεωργίου στη Μεσορράχη.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ζίχνης και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεσορράχης.

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν παραδοσιακή φασολάδα, τσίπουρο και νηστίσιμα εδέσματα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός χαρταετού.

Π.Ε. Σερρών: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Δήμος  Σερρών

  • Τα γνωστά «ΑΝΕΜΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ», θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της Κωνσταντίνου Καραμανλή  το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, προκειμένου να διασκεδάσουν τα παιδιά με animateur, μασκότ και ξυλοπόδαρους, ενώ ο DJ Πέτρος Καραστογιάννης για μια ακόμη φορά θα μας βάλει στο αποκριάτικο κλίμα με τις μουσικές του.
  • Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις ποικίλουν τόσο στην πόλη όσο και στην Κάτω Καμήλα , όπου και θα διεξαχθεί στις 14:30 η καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση με καρναβαλιστές, άρματα, βραβεύσεις και πολλές εκπλήξεις.
  • Από τις 10 το πρωί της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, έως και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας στον πεζόδρομο της Χατζηιακώβου τα μέλη του συλλόγου «Γιορτή Τέχνης», θα πραγματοποιήσουν αποκριάτικες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με τον στολισμό του καρνάβαλου , ενώ στις 11 π.μ., θα διεξαχθεί η έκθεση αποκριάτικων κατασκευών από σχολεία, Κ.Δ.ΑΠ., εικαστικούς επαγγελματίες και μη. Θα ακολουθήσει στις 12:30μ.μ. η παρέλαση καρναβαλιστών , η οποία θα ξεκινήσει από την οδό Χατζηιακώβου μαζί με τους τυμπανιστές FASARIOZO. Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί πατινάδα με καντάδες και αστικά τραγούδια και στις 17:00 η βράβευση των δύο καλύτερων κατασκευών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το «τζαμάρισμα» με γκάιντες και νταούλια, ενώ στις 19:30  θα γίνει η παρέλαση και το κάψιμο του καρνάβαλου. Οι εκδηλώσεις της Γιορτής Τέχνης θα ολοκληρωθούν στις 21:30 μ.μ. με DJ set στην οδό Χατζηιακώβου.
  • Στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12 το μεσημέρι της  Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, θα αναβιώσει το αποκριάτικο έθιμο του ΜΠΕΗ από τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα ΗΔΩΝΕΣ.
  • Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία Ελευθερίας ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, θα αναβιώσει την Τζαμάλα 2023. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι και θα προσφερθούν κρασί και κεράσματα στους παρευρισκόμενους.

Την ίδια ώρα , στη συμβολή των οδών Στρυμόνος, Σιδηροκάστρου και Νικομηδείας, θα αναβιώσει η Τζαμάλα 2023, από το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος», με τη συμμετοχή του Μουσικού σχήματος «ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ», τους ζουρνάδες «ΔΡΑΜΑΛΗ» και πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους.

  • Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας θα διανεμηθούν δωρεάν Σαρακοστιανά εδέσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.
    Επίσης τα κούλουμα θα πραγματοποιηθούν και σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Σερρών.
Π.Ε. Σερρών: Ο “χάρτης” των εκδηλώσεων της Αποκριάς

Δήμος Σιντικής

  • Νυχτερινή παρέλαση καρναβαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου και του Δήμου Σιντικής «ΑΠΟΔΡΑΣΙ».
  • Το 27ο Καρναβάλι Σιδηροκάστρου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου,στις 4 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου.
  • «Μπαμπούγερα» θα αναβιώσουν στο Βαμβακόφυτο την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 2 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του χωριού, με την συνοδεία ζουρνάδων.
  • Παρέλαση καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στην τοπική κοινότητα Λιβαδιάς.
  • Πετριτσιώτικη Μασκαράτα με καρναβαλιστές, ξυλοπόδαρους,κλόπουν, παιχνίδι κρυμμένου θυσαυρού και γαϊτανάκι το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ν.Πετριτσίου.
- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img