Βελτιωμένες επιδόσεις, «ροκάνισμα» των κόκκινων δανείων αλλά και ανάγκη ενίσχυσης κάτω από μεγαλύτερη τραπεζική στέγη
Προς το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, θα ολοκληρωθεί η ένωση σε μία χρηματοπιστωτική οντότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας με την Παγκρήτια, με την Παγκρήτια να ενισχύει το μέγεθος της και να αποκτά ένα δελεαστικό πακέτο ενεργειακών, εξασφαλισμένων δανείων, ενώ η Κεντρικής Μακεδονίας θα λύσει τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζει και επιπλέον θα μπορέσει να αναπτυχθεί ενταγμένη σε ένα μεγαλύτερο οικονομικό οργανισμό.
Άλλωστε, όπως πληροφορείται το makthes.gr, στις προθέσεις των δύο πλευρών είναι η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, δομή που σήμερα δεν υπάρχει στην Παγκρήτια. Σε αυτό Κέντρο θα ενσωματωθεί η ομάδα της «Συνεταιριστικής» αλλά και της HSBC στην περιοχή, της οποίας το deal με την Παγκρήτια αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.
Η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, που προέκυψε από την συγχώνευση, το 2018, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Σερρών και Πιερίας, προσπαθεί στα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο της από τα «κόκκινα» δάνεια, που το 2019 είχαν φτάσει σχεδόν στο 50% των συνολικών της χορηγήσεων, επεκτείνοντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιο της με χορηγήσεις εξασφαλισμένων αποδόσεων και οπωσδήποτε χαμηλού ρίσκου, όπως είναι τα δάνεια για ΑΠΕ, που είναι εξασφαλισμένα από την εκχώρηση των συμβάσεων πιστούχων παραγωγών με ΔΑΠΕΕΠ, αλλά και με δάνεια που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Τα NPE’s και τα απόνερα της οικονομικής κρίσης
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, που στα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε την πρώτη στάση για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των τοπικών οικονομιών, όπως άλλωστε όλες οι Συνεταιριστικές, είδε να κοκκινίζουν πολλά δάνεια, κυρίως προς εμπορικές επιχειρήσεις και ορισμένες ξενοδοχειακές- τουριστικές.
Στα χρόνια από το 2019 και μετά, όλη η προσπάθεια στράφηκε στον περιορισμό των NPE’s, στη μετατροπή μη εξυπηρετούμενων σε εξυπηρετούμενα και, στην αύξηση τόσο καταθέσεων, όσο και εξασφαλισμένων δανείων.
Επίσης, το συνεταιριστικό κεφάλαιο αυξήθηκε από 9,8 εκατ. ευρώ το 2019, σε 16,15 εκατ. ευρώ το 2022, με την τράπεζα να έχει πλέον στις τάξεις της 18.500 συνεταιριστές να τη στηρίζουν.
Σε αυτή την περίοδο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 72% , στα 228 εκατ. ευρώ, τα δάνεια από 137 εκατ. σε 247 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια ΑΠΕ είναι στα 92 εκατ. ευρώ περίπου, αντιστοιχώντας στο 39% του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, έχουν υπόλοιπο 13 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό φτάνουν στο 6% του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ τα δάνεια στον πρωτογενή είναι κοντά στο 12%-13% του συνόλου των δανείων.
Από το 2019 και μετά, ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε – από 6,3 εκατ. στα 14 εκατ. ευρώ- ενώ τα ΕΒΙΤDA έφτασαν τα 3,36 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η ανάπτυξη με στερεή πιστωτική επέκταση και, το παράλληλο «ροκάνισμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν αρκούσαν για την Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, αφού μετά από τακτικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου της, φάνηκε να έχει κεφαλαιακή ανεπάρκεια επειδή μεγάλο κομμάτι των χορηγήσεων αφορούσε δάνεια σε ΑΠΕ, που δεν είχαν ενισχυμένες εξασφαλίσεις, παρότι αυτά στην ουσία είναι πλήρως εξασφαλισμένα λόγω εκχωρημέων συμβάσεων με το ΔΑΠΕΕΠ.
Οι ανάγκες σε κεφάλαια
Έτσι, οι ανάγκες της Τράπεζας σε κεφάλαια, σε όρους ΕΠΑΘ είναι 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά οι πραγματικές ανάγκες, αν συμπεριληφθούν και οι προβλέψεις, ανέρχονται στα 22 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως υποστηρίζεται προέκυψε από την «τεχνητή» αύξηση του σταθμισμένου ενεργητικού.
Μπορεί στην πράξη, η Τράπεζα να μην έχει πρόβλημα στη λειτουργία της, κάτι που φαίνεται από τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις ενεργειακές επενδύσεις, αλλά πρέπει να φροντίσει για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.
H προσφορά και η πορεία προς τη συγχώνευση
Σε μία χώρα, που ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών δεν έχει κατακτήσει το καταθετικό κοινό, η ανάπτυξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών δεν ήταν και δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Έτσι και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, για να μειώσει δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να μεγαλώσει, χρειαζόταν στρατηγικό επενδυτή. Αντί αυτού, τελικά προχωράει στη συγχώνευση, δι’ απορροφήσεώς της από την Παγκρήτια, έχοντας ήδη ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2022 συζητήσεις με την Thrivest των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου που είχαν υποβάλλει προσφορά στην περιοχή των 20 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε όλα έδειχναν ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και τουλάχιστον προτροπές από την ΤτΕ, για τη δημιουργία 5ου τραπεζικού πόλου στη χώρα μας.
Έτσι, το MoU με την Παγκρήτια υπογράφηκε 30 Νοεμβρίου του 2022 και στις 31/1/2023 ενημερώθηκε η ΤτΕ για τη Συμφωνία Συγχώνευσης καθώς τα δ.σ. των δύο εταιρειών συναποφάσισαν τη συγχώνευση Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Κ. Μακεδονίας, δι’ απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη. Στη συνέχεια, ακολούθησε η σχετική ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Στο εξής, σχεδιάζεται η σύγκληση δυο ταυτόχρονων γενικών συνελεύσεων προς το Μάϊο και ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης κοντά στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023. Οι δύο Τράπεζες έχουν βγει στο δρόμο που οδηγεί στη συγχώνευση αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το business plan, ούτε έχει υποβληθεί τελικό χρονοδιάγραμμα στην ΤτΕ.
Η σχέση ανταλλαγής μετοχών, των δύο οικονομικών φορέων, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θα αποφασιστεί περί τα τέλη Μαΐου, σε γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα. Με την συγχώνευση οι συνεταιριστές της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, 18.500 σήμερα, θα ανταλλάξουν τα μερίδιά τους με μετοχές της νέας Τράπεζας και πιθανόν , μετά το 2024, να είναι κάτοχοι και μετοχών εταιρείας εισηγμένης στο ΧΑΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, η διοίκηση της Παγκρήτιας, πριν προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, θέλει να ολοκληρώσει , στις 30/6/2023, τo deal με την HSBC.
Μετά την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, φαίνεται πως στις προθέσεις της Παγκρήτιας είναι να ακολουθήσουν απορροφήσεις και άλλων συνεταιριστικών τραπεζών, για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου. Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί και διεργασίες, εκτιμάται ότι θα συνθέσουν μία τελική εικόνα μετά από ενάμισι- δύο χρόνια.
Yπενθυμίζεται ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις της Thrivest Holdings με την Attica Bank για πιθανή συμμετοχή της στη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιεί η τράπεζα.
Τι κατάφερε η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας
Σε αυτά τα τελευταία χρόνια, η «Συνεταιριστική», εσωτερικά προσπάθησε να διαχειριστεί το μέγα πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όπως και έκανε, εφαρμόζοντας το IFRS9 και τις κατευθύνσεις της ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο ενεργητικό των τραπεζών.
Έτσι, χωρίς να απευθυνθεί σε servicers και δίχως εργαλεία τύπου «Ηρακλής», οργάνωσε Τμήμα Καθυστερήσεων, επιτυγχάνοντας το ποσοστό των NPE’s από 49,59% το 2019, να πέσει κοντά στο 31% το 2022, ποσοστό που στην επόμενη τριετία προβλέπεται να μειωθεί σε 15% ή, ακόμη και σε μονοψήφιο, αν αυξηθούν οι χορηγήσεις.
Σε αυτό το διάστημα και ως το 2021 σχημάτισε επιπλέον 6,751 εκατ. προβλέψεων ενώ εκτιμάται πως θα σχηματιστούν επιπλέον 3,3 εκατ. το 2022, από τα λειτουργικά κέρδη. Το συνολικό ποσό των προβλέψεων αναμένεται να είναι 42 εκατ., από τα οποία τα 37 εκατ. ευρώ θα αφορούν δάνεια stage 3.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των δανείων της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, υπολογιζόταν στα 237 εκατ. ευρώ στο τέλος 2022, με δάνεια περίπου 75 εκατ. ευρώ να είναι σε καθυστέρηση (το 31% του συνόλου των δανείων), από τα οποία σε stage 3 είναι δάνεια ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.
H επόμενη ημέρα
Για την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η επόμενη ημέρα της συγχώνευσης θα σημάνει την επίλυση του προβλήματος της κεφαλαιακής επάρκειας.
Ενταγμένη πλέον στη νέα τράπεζα, θα μπορεί να αξιοποιήσει τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της Παγκρήτρια και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Τράπεζας από Φλώρινα ως Αλεξανδρούπολη, εισφέροντας την τεχνογνωσία που έχει στις χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ.
Εν τω μεταξύ και όντας σε φάση μετάβασης, άρα και ελέγχου, επιδιώκει ακόμη καλύτερο valuation, ώστε να προσχωρήσει στο κοινό σχήμα ένας οργανισμός με αυξημένα μεγέθη και μεγαλύτερη αξία.
makthes.gr