Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημόνων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες. Η εκδήλωσηπραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα της ΓΕΧΑ Σερρών.
Είναι γεγονός ότι έχει καταστεί θεσμός πλέον για την πόλη μας, η πραγματοποίηση κάθε χρόνο αυτής της τόσο αξιόλογης εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών με σκοπό να τιμήσει τους ανθρώπους που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί και επιστήμονες.
Έτσι και φέτος, την παραμονή της μεγάλης εορτής, 29 Ιανουαρίου 2023, και μετά την τέλεση του Εσπερινού για την εορτή των τριών Ιεραρχών, ακολούθησε ομιλία με τίτλο «τα παιδιά και τα μάτια σας»
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης ψυχολόγος-συγγραφέας ο οποίος γοήτευσε το κοινό, το οποίο τον καταχειροκρότησε, για την αμεσότητα, ευθύτητα, ειλικρίνεια και απλότητα των λόγων του.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η χορωδία των κοριτσιών, ενώ η εκπαιδευτικός κ. Αθανασία Αμπατζή διάβασε ένα ποίημα της Μαρίας Συγκλητικής από το περιοδικό «Η Δράση» αφιερωμένο στο έργο των εκπαιδευτικών.
eleutherios_eleutheriadis.jpg
Ο ψυχολόγος-συγγραφέας κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης.
Τον κ. Ελευθεριάδη παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου και Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Σερρών κ. Κώστας Δομουχτσής, τονίζοντας μεταξύ άλλων «ότι την φράση «τα παιδιά και τα μάτια μας» την χρησιμοποιούν οι γονείς συχνά, αλλά πολλές φορές δεν εκφράζει την σύγχρονη γονεϊκή στάση σε πολλά θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών μας. Οι σημερινοί γονείς, σημείωσε, «εξουθενωμένοι σε έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης, και τα παιδιά χαμένα στην δίνη μιας ανέλπιδας κοινωνικής πραγμάτωσης, παγιδευμένα στα δίχτυα μιας σαγηνευτικής τεχνολογίας, αναλώνουν τα όνειρα και το δυναμισμό τους σε ανούσιες διασκεδάσεις, και σε αταίριαστα για την ηλικία τους δρώμενα. Σήμερα δυστυχώς οι νέοι μας δεν ψυχαγωγούνται αλλά μόνο διασκεδάζουν… Η αγωγή των παιδιών πρέπει να αποτελεί πρώτο μέλημα των γονέων, των δασκάλων όλων των βαθμίδων, και της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Ποιοι γονείς, όμως θα ορθώσουν το ανάστημά τους στην κοσμοχαλασιά της εποχής μας; Στην κοσμοχαλασιά του 4ου αιώνα όρθωσαν το πνεύμα τους οι Τρεις Ιεράρχες. Καθόρισαν στόχους άνοιξαν δρόμους έδωσαν ελπίδα. Διότι οι ίδιοι είχαν άξιες οικογένειες για αυτό τόνιζαν διαρκώς πόσο καταλυτικός ήταν ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην κατά Χριστόν διαγωγή.»
Ο κ. Ελευθεριάδης στην συνέχεια πήρε τον λόγο και εστίασε την ομιλία του σε 5 βασικούς άξονες που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Ο πρώτος είναι να συνειδητοποιήσουν οι γονείς και να μεταδώσουν στα παιδιά τους τον σκοπό της ύπαρξής τους, και τον προορισμό τους. Όπως είπε «φροντίστε τα παιδιά σας όσο είναι μικρά να ενσταλαχτεί μέσα τους πως ό,τι κι αν κάνουμε, όποια κι αν είναι τα όνειρά μας, ο Χριστός είναι ο προορισμός μας. Να ξέρουνε που πάνε, να έχουνε ένα σημείο αναφοράς.»
Ο δεύτερος άξονας, είναι να δημιουργήσουμε στα παιδιά πνευματικά αντισώματα διότι «βιώνουμε πνευματική κατοχή». «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις» τόνισε, «πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας με τέτοιο τρόπο λες και πρόκειται να αντιμετωπίσουν τον αντίχριστο τον ίδιο. Κάντε ό, τι χρειάζεται για να δυναμώσετε τις ρίζες τους, κάντε αντάρτικο, αν χρειαστεί.
Κάνετε τα σπίτια σας κρυφά Σχολειά, μιλήστε τους για τις ρίζες τους, μάθετέ τα όσο είναι μικρά, να τρέχουν στην Παναγία. Έτσι δημιουργούμε πνευματικά αντισώματα και δημιουργούμε ελεύθερους, σκεπτόμενους, αδούλωτους ανθρώπους, έτοιμους να παλέψουνε για τα ιδανικά τους. Δημιουργούμε ανθρώπους με ρίζες, που θα καταφέρουν να σταθούνε όρθιοι στη ζωή.
Κάντε, λοιπόν, ό,τι χρειάζεται για να δυναμώσουμε τις ρίζες τους».
Στην συνέχεια τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν γερά θεμέλια, τα οποία μπαίνουν από τότε που είναι έμβρυα και βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους και μέχρι την ηλικία των 13 ετών, γιατί πλέον στην εφηβεία είναι πολύ καλύτερο οι γονείς να μην μιλούν πολύ, αλλά περισσότερο να προσεύχονται.
Έδωσε δε, ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις των γονέων. «Εάν θέλετε να δώσετε ασφάλεια και αγάπη στα παιδιά σας αγαπήστε και προσέξτε τον σύντροφό σας».
Τελειώνοντας, αναφέρθηκε στον πέμπτο άξονα, ο οποίος, όπως είπε, είναι «η κατήχηση των παιδιών και η αποκατάσταση της σχέσης με την «μάνα-εκκλησία, που είτε έχει διαρραγεί πλήρως είτε είναι προβληματική».
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ελευθεριάδη, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο, είπε μεταξύ άλλων:
»Σήμερα τιμούμε τρεις επισκόπους της εκκλησίας, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο, που έζησαν σε καιρούς πολύ δύσκολους, όπου απειλούνταν η ορθότητα της πίστεως και αυτή ακόμη η ίδια η ζωή στην πληρότητά της όπως μας την φανέρωσε ο ίδιος ο Χριστός. Πράγματι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στα παιδιά μας και τα μάτια μας να είναι τα παιδιά μας.
Γιατί αν τα παιδιά μας πάψουν να πιστεύουν, πάψουν να ελπίζουν, πάψουν να είναι το φως, τότε πράγματι το σκοτάδι θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Αυτή θα είναι η εποχή του αντιχρίστου. Όταν το σκοτάδι θα κυριαρχήσει στην ζωή των ανθρώπων. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε έναν λόγο του λέει «από της εστίας η αγωγή» , από το σπίτι ξεκινά η αγωγή. Ένας δε μεγάλος ψυχολόγος και παιδαγωγός ο Γιόχαν Πεσταλότσι, έχει γράψει σε ένα παιδαγωγικό βιβλίο του, πως η διαπαιδαγώγηση του παιδιού ξεκινάει μέσα από την μήτρα της γυναίκας. Από το περιβάλλον της αγάπης και της αποδοχής, το ήρεμο κλίμα, την προσευχή και τα δάκρυα της μετανοίας, την σύνδεση με την εκκλησία, όλα αυτά μεταφέρονται στο κυοφορούμενο έμβρυο.. Κι εδώ αναδεικνύεται η ευθύνη όλων μας. Πρέπει να εργαζόμεθα μεθοδικά στις ψυχές των παιδιών, να εργαζόμεθα συστηματικά και όχι περιστασιακά. Πρέπει να γίνεται στο βάθος και αυτή η δουλειά θέλει κόπο. Θέλει προσπάθεια, δεν θέλει συνθηματολογία. Κι ακόμη περισσότερη θέλει προσοχή και προσευχή. Και αυτό αφορά όλους μας, είτε είμεθα φυσικοί γονείς είτε πνευματικοί γονείς, είτε δάσκαλοι, είτε μέλη μιας κοινωνίας.
Όσον αφορά την ανάγκη επανακατηχήσεως» είπε τελειώνοντας τον λόγο του « θα πρέπει να αναδείξουμε και την ευθύνη του καθενός μας. Αλλά χρειαζόμαστε αυτιά πρόθυμα να ακούσουν. Σήμερα η εκκλησία εργάζεται πολύ, έχει όμως να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, είτε είναι το γενικότερο κλίμα είτε είναι η αδιαφορία που υπάρχει στις σύγχρονες οικογένειες, Γι’ αυτό πρέπει να τα εμπιστευθούμε στην αγάπη του Χριστού αποβάλλοντας τον εγωισμό μας, γιατί είμαστε οι εργάτες σ΄ ένα αμπέλι που δεν μας ανήκει. Ο Χριστός μας εμίσθωσε για να καλλιεργήσουμε το δικό του αμπέλι»
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ Παν. Σκαλτσής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Δινάκης και Σωτηρία Πάνου, εκπρόσωποι Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Δ/ντες Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου, που υπερπλήρωσε την αίθουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα gexa-serrwn.gr