spot_imgspot_img

Πέντε βουλευτές οι Σέρρες: Και τώρα τα… πρόσωπα!!!

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Με την πρόσφατη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής  και του νόμιμου πληθυσμού στην ΠΕ Σερρών (182.226)  και σε αναμονή της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος (έως 10 Ιανουαρίου το προσδιόρισε ο ΥΠΕΣ Μ.Βορίδης)  που θα αποτυπώνει και τυπικά τις μεταβολές στις εκλογικές έδρες  και την νέα κατανομή τους με βάση την απογραφή του 2021   (στην 5εδρική πλέον Π.Ε Σερρών),  βρισκόμαστε πλέον προ των πυλών της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών στο επόμενο διάστημα (ο χρονικός ορίζοντας λήγει τον Ιουλιο, αλλά όλα δείχνουν… Μάρτιο!!!).  

Οι Εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με  τον ν. 4406/2016 που προβλέπει την κατανομή των εδρών με το αναλογικό σύστημα. Πρακτικά, κάθε κόμμα εκλέγει τόσους βουλευτές όση είναι η εκλογική του δύναμη στην επικράτεια, με έναν … αστερίσκο. Καθώς για τον υπολογισμό των εδρών θα αφαιρεθεί το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3,00% και μένουν εκτός Βουλής.

Αν για παράδειγμα αυτό είναι 10% τότε τα υπόλοιπα  κόμματα που συγκεντρώσουν το 90% θα μοιραστούν το 100% των εδρών. Συνεπώς θα μοιραστούν κάτι… περισσότερο αναλογικά από αυτό που θα τους… αναλογούσε.

Στις 13 εκλογικές περιφέρειες της Επικράτειας όπου εκλέγονται περισσότεροι από πέντε βουλευτές, τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ το 2019 αποδεικνύουν:

  • 1.      Β3 Νότιος Τομέα Αθηνών 20.958 ψήφοι,
  • 2.      Ηρακλείου 19.471,
  • 3.      Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών 18.615,
  • 4.      Α’ Θεσσαλονίκης 18.313,
  • 5.      Αχαΐας 15.176,  
  • 6.      Αιτωλοακαρνανίας 13.865,
  • 7.      Λάρισας 13.472,  
  • 8.      Β2 Δυτικός Τομέας Αθηνών 13.262,
  • 9.      Β’ Θεσσαλονίκης 12.420,
  • 10.   Α’ Αθηνών 12.255,
  • 11.   Α΄ Ανατολικής Αττικής 11.742,
  • 12.   Ευβοίας 10.431,
  • 13.   Β’ Πειραιώς 7.496,

Στις 5εδρικές ΕΠ Επικράτειας 

  • 1.      Ηλείας 13.817,
  • 2.      Δωδεκανήσου 10.059,
  • 3.      Σερρών 9.725, 
  • 4.      Ιωαννίνων 9310 ,
  • 5.      Α’ Πειραιώς, Μαγνησίας και Μεσσηνίας

Στις 3εδρικές που το ΠΑΣΟΚ ως 3ο κόμμα θα κερδίσει εκλογική έδρα

Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Δράμας, Κέρκυρας (διεκδικείται από το ΚΚΕ), Κιλκίς, Λακωνίας,  Ξάνθης, Ροδόπης,  Χαλκιδικής και πιθανά την Λέσβο (την κατέχει το ΚΚΕ)

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταλάβει στις Σέρρες την έδρα από την Β’ κατανομή (εφόσον βεβαια κρατήσει ή αυξήσει την εκλογική του δύναμη στην επικράτεια σε σχέση με το 2019).

Συμπερασματικά. Ανεξάρτητα αν θα είναι 5κομματική, 6κομματική, ή 7 κομματική η επόμενη βουλή, η  κατανομή των εδρών στην Ε.Π. Σερρών θα είναι η εξής:

1 Ελληνική Λύση, 1 ΠΑΣΟΚ, 1 ΣΥΡΙΖΑ, 2 ΝΔ

Στις … μεθεπόμενες εκλογές 

Στις… μεθεπόμενες εκλογές, αν και όταν αυτές πραγματοποιηθούν, θα γίνουν με την εφαρμογή του ν. 4654/2020 που ψήφισε η ΝΔ (κλιμακωτό bonus έως 30 έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του 25% που θα λάβει το κόμμα που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων) η κατανομή των εδρών στην ΠΕ Σερρών, εκτός εξαιρετικής περίπτωσης, θα παραμείνει η ίδια.

Η κατάκτηση της 3ης θέσης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα, καθώς αυτός που θα την καταλάβει θα είναι και ο… πρώτος επιλαχών

Με την αναμενόμενη κατανομή, στη βάση της κοινής λογικής, το θέμα πλέον μετακινείται στα πρόσωπα που θα εκλεγούν ως βουλευτές.

Οι 2 έδρες της Νέας Δημοκρατίας

Στη Νέα Δημοκρατία  που έχει εκλέξει τέσσερις βουλευτές.  1. Κ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών 2. Φ. Αραμπατζή, π. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων. 3.  Α. Χατζηβασιλείου Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, 4. Θ. Λεονταρίδη, π. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η εκλογική μάχη του «σταυρού» αναμένεται… αδυσώπητη καθώς εδώ, ο καθένας από τους παραπάνω, έχει διαφορετικές «στρατηγικές» βλέψεις για το πολιτικό του μέλλον.

Ενας πρόσθετος παράγοντας, που θα παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτή την μάχη του «σταυρού», είναι τα τρία πρόσωπα που θα κληθούν για να στελεχώσουν το 7μελές πλέον ψηφοδέλτιο (4 άνδρες και 3 γυναίκες) του κόμματος.

Η μόνη υποψηφιότητα που έχει διαρρεύσει  είναι αυτή του οικονομολόγου κ. Κωνσταντίνου Βέρρου, ενώ αναμένονται και οι 2 υποψήφιες γυναίκες για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Τρεις για μια θέση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τους σταυρούς του 2019, ο  νυν βουλευτής κ. Λευτερης Αβραμάκης 6.107 ψήφοι), και οι επιλαχόντες κ.κ.  Αφροδίτη  Σταμπουλή  (5.776) και ο οικονομολόγος  Κώστας Καρπουχτσής  (5.610)  φαίνεται ότι θα είναι οι διεκδικητές της μοναδικής έδρας που αναλογεί, έχοντας ισχυρό προβάδισμα έναντι των άλλων (αγνώστων ακόμη) συνυποψηφιών τους.

Τα κριτήρια της μάχης του σταυρού είναι δυο: α) το ποιον θα «σταυρώσουν» οι νέοι ψηφοφόροι που θα προσελκύσει το κόμμα, και β) Η εσωτερική μετακίνηση των ψηφοφόρων του 2019, οι οποίοι αποτελούν και μια σταθερή βάση εφαλτηρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα … «στανταρ» σε ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση

Προφανώς σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, οι έχοντες κοινοβουλευτική θητεία και εμπειρία (Μιχ.Τζελέπης και Κ.Μπούμπας αντίστοιχα) διατηρούν ακέραιο το προβάδισμα της εκλογής.

Πηγή:anexartitos.gr
του Νίκου Κουφοτόλη

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img