spot_imgspot_img

Πιστώθηκαν τα Βιολογικά στο βασικό όγκο δικαιούχων

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων της ενίσχυσης των Βιολογικών, ζωικής και φυτικής παραγωγής, φαίνεται από τις τελευταίες καταστάσεις του συστήματος, πως έχει δει στους λογαριασμούς της τα ποσά της πληρωμής.

Εξαίρεση αποτελεί αυτήν τη στιγμή η περιφέρεια Ηπείρου, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει σε εκκρεμότητα, ωστόσο το ρεπορτάζ αναφέρει ότι είναι θέμα χρόνο να τρέξει η διαδικασία και εκεί. Άλλωστε, η Ήπειρος, μαζί με την Κρήτη (φυτική παραγωγή) κράτησαν αρκετά πίσω της διαδικασίες, με την Κρήτη ωστόσο, να προχωρά στην πληρωμή των δικαιούχων αργά το βράδυ της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου. Αυτό δείχνει πως είναι θέμα χρόνου να τακτοποιηθεί πλήρως το ζήτημα των πληρωμών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και στην Ήπειρο, πιθανότατα μέχρι την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.
Για τη συνέχεια, δρομολογείται η επεξεργασία των στοιχείων για τη εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) με πληρωμή των αγροτών πριν τα Χριστούγεννα. Υπό έλεγχο φαίνεται να είναι και το θέμα των εξισωτικών ενισχύσεων, η πληρωμή των οποίων προγραμματίζεται για την ενδιάμεση εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Στο χέρι οι εντολές,  Δευτέρα το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών στα βιολογικά, μόνο  σε Ήπειρο και Κρήτη  τα τελευταία κάστρα 

Ξεσκαλώνουν και οι τελευταίες «δύσκολες» περιπτώσεις στην υπόθεση των πληρωμών βιολογικών (φυτικής και ζωικής παραγωγής) και ολοκληρώνεται από το απόγευμα της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, ο κύριος όγκος των πιστώσεων στα αγροπεριβαλλοντικά, συνολικού ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ.

Είναι αλήθεια ότι τα εμπόδια που ανέκυψαν μέχρι την τελευταία στιγμή, από υπηρεσιακούς παράγοντες των περιφερειακών διευθύνσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν περισσότερα των αναμενόμενων με αποτέλεσμα να υπάρξουν και αυτή τη φορά καθυστερήσεις στην πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews, μέχρι αυτή τη στιγμή, η εικόνα δείχνει ότι έχουν πληρωθεί για τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και νησιά του Αιγαίου, ενώ τις τελευταίες ώρες έχουν πάει οι εντολές για πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων (σ’ αυτές τις περιοχές) και για τη φυτική παραγωγή. Από Δευτέρα απόγευμα επομένως, τα χρήματα θα φαίνονται στους λογαριασμούς των αγροτών, ενώ αναλήψεις θα μπορούν να γίνονται από τα ATM’s της Τράπεζας Πειραιώς.

Για τη Δευτέρα το απόγευμα, είχαν προγραμματισθεί επίσης οι πληρωμές ζωικής παραγωγής σε Μακεδονία, Θράκη και Κρήτη, ενώ, οι πληροφορίες θέλουν στη Μακεδονία να πληρώνεται ταυτόχρονα και η Φυτική Παραγωγή.

Τελευταίο δύσκολο κάστρο για μια ακόμη φορά, φαίνεται να είναι αυτό της Ηπείρου, με την αντίστοιχη διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ να δείχνει, όπως κάθε φορά, τον μικρότερο βαθμό συνεργασίας με τις κεντρικές υπηρεσίες και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τόσο για την Ήπειρο (ζωική και φυτική παραγωγή) όσο και για την Κρήτη (φυτική παραγωγή) ο αντίστοιχες εντολές πληρωμών να είναι θέμα λίγου χρόνου, έτσι ώστε, μέχρι την Τετάρτη να έχει τακτοποιηθεί πλήρως το ζήτημα των πληρωμών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Ακολούθως αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τη εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) με πληρωμή των αγροτών πριν τα Χριστούγεννα. Υπό έλεγχο φαίνεται να είναι και το θέμα των εξισωτικών ενισχύσεων, η πληρωμή των οποίων προγραμματίζεται για την ενδιάμεση εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.    

Σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρει: 

«Εδώ και πέντε χρόνια οι Συνεταιρισμοί και οι αγρότες έχουν θέσει επιτακτικά  το θέμα της διαφάνειας της καταβολής των ενισχύσεων ως βασική υποχρέωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάθε προσπάθεια που ξεκινούσε προσέκρουε σε μια ιδιότυπη ομηρία των εκάστοτε διοικήσεων του  Οργανισμού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ από αναντικατάστατους που το μόνο τους μέλημα ήταν η διατήρηση της καθεστωτικίας  κατάστασης εις βάρος αγροτών και της πλειοψηφίας των εργαζόμενων.

Αυτές τις ημέρες χιλιάδες δικαιούχοι αγροπεριβαλλοντικών μέτρων από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αναμένουν εν μέσω κρίσης τις πληρωμές προκαταβολής  70% που έχουν αναρτηθεί στο gov.gr πάνω από 10 ημέρες. Αντί της πληρωμής πληροφορούνται την άρνηση μεμονωμένων υπευθύνων, να ολοκληρώσουν, αυτό που αποτελεί βασική τους υποχρέωση της απρόσκοπτης πληρωμής των αγροτών. Εκείνο όμως που προκαλεί αγανάκτηση είναι ορισμένες  προφάσεις που χρησιμοποιούνται, από μεμονωμένους, για την μη πληρωμή, οι οποίες, επειδή ακριβώς αποτελούν προφάσεις, έχουν γίνει αντιληπτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που κρατιούνται όμηροι περισσότεροι από 5.100 αγρότες και κτηνοτρόφοι, που αναμένουν να λάβουν πάνω από 17.500.000 € επειδή υπάρχει αδυναμία  να ταξινομηθεί μία μόνο (!) αγελάδα φυλής HOLSTEIN εάν είναι γαλακτοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής. Όντως εδώ ισχύει τα βόδια μου αργά, τα υποζύγια οι αγρότες και κτηνοτρόφοι  μπορούν να υπομένουν.

Αυτή ακριβώς η μεθόδευση έχει γίνει πλέον αντιληπτή και οι αγρότες θα κινηθούν με τα κατάλληλα μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.  Αυτό γιατί  για όσες πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών ήταν υπεύθυνες οι ΔΑΟΚ των περιφερειακών ενοτήτων και το ΥΠΑΑΤ, έχουν στην πλειοψηφία τους ολοκληρωθεί σε αντίθεση με αυτές που είναι υπεύθυνος ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ερμηνεία των  κανονισμών και των υπουργικών αποφάσεων δεν αποτελεί προνόμιο κάποιων μεμονωμένων στελεχών που τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Τους κανονισμούς και τις αποφάσεις ερμηνεύει κάθε πολίτης, οι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί. Επομένως σήμερα μπορούν καθαρά να δουν τι κρύβεται πίσω από την σκόπιμη καθυστέρηση  της πληρωμής των αγροπεριβαλλοντικών με κάθε μορφής προφάσεις και σκοπιμότητες.

Καλούμε τον Προέδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην διακοπεί η προσπάθεια που ξεκίνησε στο gov.gr για την διαφάνεια των πληρωμών. Να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και αυτά τα φαινόμενα να σταματήσουν. Οι  Συνεταιρισμοί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν στην δύσκολη καθημερινότητα της παραγωγής και δεν μπορούν να είναι όμηροι της αντιπαραγωγικής γραφειοκρατίας και των εμποδίων της. Από σήμερα το πρωί εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ επισκέπτονται τις περιφερειακές μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΚΥ για την παροχή εξηγήσεων».

agronews.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img