spot_imgspot_img

Σάλος: Αυτές είναι οι ακραίες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες – Οργή των Ελλήνων

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Τράπεζες: Μεγάλη συζήτηση άνοιξε για τις προμήθειες και τις έξτρα χρεώσεις των τραπεζών. Πόσα χρήματα κοστίζει η μεταφορά χρημάτων. Δείτε τη λίστα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τις πιο ακριβές προμήθειες, παρότι ωθούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και μετά τα capital controls αλλά και την επέλαση της πανδημίας που «εκτόξευσε» τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.

Αποδεικνύεται πλέον ότι οι τραπεζικές χρεώσεις είναι σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα ακριβές.

Μάλιστα, έπειτα από τα «ναυάγιο» στη συζήτηση οικονομικού επιτελείου και τραπεζιτών για ένα πακέτο μέτρων, που θα διευκολύνει τους συνεπείς δανειολήπτες και θα μειώσεις τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, το ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις 12 ακραίες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες.

Το ύψος των χρεώσεων γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό, αφού τις περισσότερες φορές η εναλλακτική λύση για να μην χρεωθείς έξτρα, προκειμένου να τακτοποιήσει κανείς τις υποχρεώσεις του, είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ταμίες στα υποκαταστήματα των τραπεζών οι οποίοι άλλοτε ολοκλήρωναν όλες αυτές τις συναλλαγές είναι υπό εξαφάνιση, ενώ και τα ΑΤΜ για την ανάληψη μετρητών, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας τους αρχίζουν σιγά-σιγά να είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές, που αναγκάζονται οι πολίτες να τραβήξουν χρήματα από άλλη τράπεζα γιατί απλά δεν έχουν την επιλογή σε κοντινή απόσταση.

Αναλυτικά, είναι οι προμήθειες είναι οι εξής:

 • Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
 • Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
 • Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
 • Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
 • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
 • Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
 • Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
 • Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
 • Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
 • Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
 • Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
 • Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Προμήθειες τραπεζών: Από 0,30 μέχρι και 100 ευρώ!

Χρεώσεις ισχύουν για συναλλαγές όπως η ανάληψη μετρητών σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας που επιβαρύνεται κοντά στα 2,5 ευρώ, η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας που επιβαρύνεται με 30-40 λεπτά, η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει και η οποία επιβαρύνεται με 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας έχει επανέλθει ως κόστος και ξεκινάει από 25 ευρώ φθάνοντας έως και τα 100 ευρώ εάν πρόκειται για κάρτα με αυξημένα προνόμια.

Στις συναλλαγές με χώρες του εξωτερικού η πιο διαδεδομένη και ακριβή συναλλαγή είναι η αποστολή χρημάτων σε τράπεζα εκτός Ευρωζώνης, συνήθως τη Μεγάλη Βρετανία, που επιβαρύνεται με κόστος μετατροπής συναλλάγματος, αλλά και προμήθεια συναλλάγματος. Το κόστος μετατροπής συναλλάγματος διαμορφώνεται στο 2% περίπου του ποσού που μεταφέρεται, ενώ η προμήθεια συναλλάγματος διαμορφώνεται στο 1 τοις χιλίοις του ποσού, με ελάχιστο όμως τα 5 ευρώ και μέγιστο τα 30 ευρώ, καθιστώντας την αποστολή χρημάτων ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση για γονείς και επαγγελματίες που συναλλάσσονται με χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Χρέωση υπάρχει και για τη μεταφορά από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε έναν άλλο λογαριασμό άλλης τράπεζας εντός της ίδιας χώρας αλλά και σε τράπεζα της Ευρωζώνης. Η μέση προμήθεια έχει υπολογιστεί ότι διαμορφώνεται στα 3 ευρώ περίπου ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας και η συναλλαγή εκτελείται από 1 έως και 3 ημέρες, ενώ μεταξύ 4-5 ευρώ είναι η προμήθεια για τις άμεσες πληρωμές, δηλαδή για την ταχεία μεταφορά χρημάτων, η οποία είναι σχεδόν δωρεάν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιδότηση στεγαστικού δανείου: Ποιοι δικαιούνται

Μετά το επίδομα τροφίμων, το επίδομα ρεύματος και βενζίνης, έρχεται το επίδομα για το στεγαστικό δάνειο και τη μηνιαία δόση αλλά, φυσικά, με συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια που δεν τους καλύπτουν όλους οριζόντια.

Η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει κατά μέσον όρο τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού κατά περίπου 20%, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον δανειολήπτη να μπορέσει να ανταπεξέλθει εν μέσω αυτής της κατάστασης. Έτσι, κυβέρνηση και τράπεζες κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων, για να προταθεί πακέτο μέτρων για την εξυπηρέτηση των οφειλών.

Το «καμπανάκι» ήρθε από τις αρχές Νοεμβρίου, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε κάνει τότε την εκτίμηση ότι τα «κόκκινα δάνεια» αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ. Με πιο απλά λόγια, οι αυξήσεις στα επιτόκια αφορούν στα «πράσινα»-εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, όμως οι αυξήσεις είναι τόσο υψηλές που μέχρι και αυτά κοντεύουν να «κοκκινίσουν».

Θα αφορά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με την προϋπόθεση όμως πως θα έχει υποθήκη την 1η κατοικία.

Το σχέδιο επιδότησης αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 με διάρκεια ενός έτους.

Απευθύνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά και θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σαν «κόφτες». Ωστόσο, οι δικηγόροι τονίζουν, πως ναι μεν τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι η Νο1 κοινωνική κατηγορία που θέλει στήριξη, αλλά πρέπει να «ανοίξει» η «βεντάλια» για περισσότερους δικαιούχους.

Οι τράπεζες τελικά έβαλαν στο τραπέζι ένα πλάνο που μοιάζει με το σχέδιο «Γέφυρα»: Κάλυψη μέρους της επιβάρυνσης της δόσης των στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά που θα φορά 20.000 έως 25.000. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέβασαν τον αριθμό στις 30.000. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι μικρός.

Στο σχέδιο αυτό, που θα σταλεί για έγκριση στην ΕΚΤ, το κόστος θα επωμίζονται οι τράπεζες, όπως λένε πηγές των τραπεζικών ιδρυμάτων. Άλλα, όμως, λένε από το υπουργείο Οικονομικών: Ότι προτάθηκε από τις τράπεζες να επωμιστούν το κόστος 50 -50 με το δημόσιο.

Τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτή την ομπρέλα προστασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών, είναι εκείνα του μοντέλου «Δεύτερης Ευκαιρίας». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εισοδηματικά όρια από 7.500 ευρώ ατομικού εισοδήματος με προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε έξτρα μέλος του νοικοκυριού και μάξιμουμ εισόδημα 21.000 ευρώ για τις οικογένειες.

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img