spot_imgspot_img

Παρέμβαση του προέδρου της ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των τιμών ενέργειας

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

H επιστολή του Προέδρου της ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ σχετικά με την από 18/11/2022 παρέμβαση ΣΒΕ & ΣΕΒΕ που αφορά προτάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση των τιμών ενέργειας

Προς : Σ.Β.Ε. – ΣΕΒΕ

Υπόψη:
κ. Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος ΣΒΕ
κ. Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ
Κοινοποίηση:
Κύριοι,
Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας

“Λάβαμε την από 18/11/2022 επιστολή που στείλατε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα σχετικά με την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής κυρίως λόγω της ακριβής ενέργειας. 

Η ανωτέρω επιστολή παραλείπει να αναφερθεί στην μη αξιοποίηση της Ηλιακής ενέργειας εδώ και 6 χρόνια ως βασικότατη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ως δικαιολογία οι τεχνοκράτες αλλά και η ίδια η ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται γενικά ότι το δίκτυο της χώρας δεν επαρκεί για την απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τον Ήλιο και ως εκ τούτου δεν εγκρίνει νέες συνδέσεις εδώ και μια εξαετία περίπου. Αντίθετα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανεμογεννητριών αναπτύσσεται ταχύτατα υπερκαλύπτοντας τους μακροπρόθεσμους στόχους παραγωγής, ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Βεβαίως η ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών είναι θετική και συμβάλλει στην απεξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα και ως εκ τούτου στην μείωση των ρύπων, άλλα και στο εθνικό Ισοζύγιο πληρωμών. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι σημαίνει ότι το δίκτυο της ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφήσει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ήλιο ενώ απορροφά όση ενέργεια παράγεται από Ανεμογεννήτριες. 

Η απάντηση είναι ότι το κόστος εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών είναι πολλαπλάσιο από ένα αντίστοιχης απόδοσης φωτοβολταϊκό Πάρκο και ως εκ τούτου γίνεται από μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν και εγκαθιστούν δικούς τους μετασχηματιστές , οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την σύνδεση της παραγόμενης ενέργειας με το Δίκτυο. 

Το κόστος ενός μετασχηματιστή ανέρχεται στα 2,5 – 3 εκ. €, το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο στα πλαίσια μιας επένδυσης πολλών εκατομμυρίων από Ανεμογεννήτριες, όχι όμως από τους πολλούς μικρούς επενδυτές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών Πάρκων υποπολλαπλάσιας αξίας και παραγωγής. 

Ένας μετασχηματιστής μπορεί να απορροφήσει παραγόμενη ενέργεια από τον Ήλιο αξίας 20-25 εκ. € κάθε χρόνο. Για την εγκατάσταση των απαραίτητων μετασχηματιστών προκειμένου να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά Πάρκα μέχρι πριν 6 χρόνια περίπου την έκανε η ΔΕΔΔΗΕ, η οποία σταμάτησε να εγκαθιστά νέους μετασχηματιστές και επομένως να μην πραγματοποιεί νέες συνδέσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωροβολταϊκών Πάρκων. 

Στον Νομό Σερρών την τελευταία εξαετία υποβλήθηκαν 600 αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών Πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες αξίας 120 εκ. € το χρόνο, στις οποίες δεν δόθηκαν άδεια σύνδεσης από την ΔΕΔΔΗΕ. 

Κάνοντας αναγωγή στους 50 νομούς της χώρας, η απώλεια ανέρχεται στα 6 δις €. 

Δηλαδή τα τελευταία έξι χρόνια που δεν γίνονται νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών Πάρκων, η απώλεια δωρεάν ηλιακής ενέργειας ανέρχεται στα 36 δις €! 

Μήπως αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε κατά προτεραιότητα και μετά τις επιδοτήσεις? Η αδυναμία ανάπτυξης των φωτοβολτϊκών Πάρκων έχει αδρανοποιήσει και τον Νόμο για την ιδιοπαραγωγή ενέργειας NET METERING, βάσει του οποίου οι εταιρείες άλλα και τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια έως 50% μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα ανωτέρω είναι πάρα πολύ σημαντικά: 

Ποιος ευθύνεται για την μη δανειοδότησή δημιουργίας φωτοβολταϊκών Πάρκων. 

Ποιοι ωφελούνται από την μη αδειοδότηση εγκαταστάσεων για ιδιοπαραγωγή ενέργειας ΝΕΤ METERING. 

Προτείνουμε ο ΣΒΕ και ο ΣΕΒΕ να επανέλθουν προσθέτοντας στην από 18/11/2022 επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα όσα με την παρούσα επιστολή επισημαίνουμε ως μείζονος σημασίας εθνικό θέμα. 

Ανακοίνωση: 

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας 

κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών 

κ. Αδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 

κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια. 

Κοινοποίηση: 

κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών 

Υ.Σ.: Τις ανωτέρω απόψεις συμμερίζεται και το Επιμελητήριο των Σερρών το οποίο έστειλε σχετική επιστολή την 06/07/2022 στην ΚΕΕΕ και τους Υπουργούς: 

Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή 

Με εκτίμηση, Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου”

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img