spot_imgspot_img

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το καλαμπόκι

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Θύελλα αντιδράσεων και μπαράζ ανακοινώσεων έχει ξεσηκώσει η εξαίρεση από την ενιαία ενίσχυση αγροτών της Θεσσαλίας, που πρόκειται να δοθεί για πρώτη φορά για την καλλιέργεια καλαμποκιού σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027, στερώντας από τους αγρότες 55 ευρώ/στρέμμα και θέτοντάς τους σε αγώνα παραγωγών δύο ταχυτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη συγκεκριμένη ενίσχυση εξαιρούνται και όσοι καλλιεργούν ενσίρωμα καλαμποκιού για ζωοτροφές πλήττοντας έμμεσα και τους κτηνοτρόφους που στενάζουν από την άνοδο των τιμών για την προμήθεια ζωοτροφών.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν, τόσο η ΕΟΑΣΝΛ ζητώντας να μη χαθεί άλλη μια δυναμική καλλιέργεια, όπως το καλαμπόκι, από τον νομό Λάρισας, όσο και η ΠΑΚ Θεσσαλίας η οποία χαρακτηρίζει αποσυνδεδεμένο από τους αγρότες το ΥΠΑΑΤ, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Η ΕΟΑΣΝΛ

Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΟΑΝΣΛ, διά του εκπροσώπου τύπου της κ. Σωκράτη Αλειφτήρα επισημαίνει τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη νέα ΚΑΠ 2023-2027 θα εξαιρούνται της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι περιοχές με χαμηλή ποσότητα και ποιότητα νερού. Για τη χαρτογράφηση όμως των περιοχών, χρησιμοποιήθηκαν χάρτες του 2015 που ίσως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι ακριβείς, αφήνοντας έτσι εκτός συνδεδεμένης σχεδόν το σύνολο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) του Νομού Λάρισας.

Η Ε.Ο.Α.Σ.Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα παρακολουθούν το θέμα που έχει ανακύψει, ζητώντας από όσους κατέχουν θεσμική θέση να ενεργήσουν και να συμβάλουν ουσιαστικά, ώστε να αρθεί αυτή η απαράδεκτη πολιτική απόφαση η οποία εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικά-ιδεολογικά συμφέροντα.

Κύριος στόχος της ΕΟΑΣΝΛ είναι να μη χαθεί άλλη μια δυναμική καλλιέργεια από τον νομό που θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα σε έναν από τους πιο εύφορους κάμπους της χώρας και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βιοπορίζονται, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους».

Η ΠΑΚ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, αποσυνδεδεμένο από τους αγρότες χαρακτηρίζει η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, το ΥΠΑΑΤ, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη χορήγηση των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ και ειδικά με το πιο πρόσφατο στο καλαμπόκι, μέσω σχετικής ανακοίνωσης την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΚ κ. Χρήστος Αθανασιάδης, ο γραμματέας κ. Νίκος Παπαδόπουλος και οι 4 αντιπρόεδροι των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Αρχοντής, Γιάννης Σδράλης και Δημήτρης Μπανταβάνος αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, αναφέρονται τα εξής: «Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, εδώ και 3 χρόνια, βρίσκεται μονίμως Αποσυνδεδεμένη από την αγροτική κοινωνία και τους αγρότες, με αποτέλεσμα να τα κάνει μπάχαλο (και) στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις παραγωγών και καλλιεργητών για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Μετά το κόψιμο της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στους καρπούς με κέλυφος (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, κάστανα), μετά την κατακρεούργηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα μήλα και τον διαχωρισμό των μηλοπαραγωγών, σε «Πατρίκιους» και «Πληβείους», όπου εντάσσονται μόνο όσες περιοχές έχουν ΠΟΠ, μετά την κατάφορη αδικία προς τους βοοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν να δίνεται Συνδεδεμένη Ενίσχυση, κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι εισπράττουν ατελείωτες ενισχύσεις και τους κατανέμονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, μέσω της τεχνικής λύσης, για να ενεργοποιούν τα ιστορικά τους δικαιώματα, με τα σταυλισμένα τους μοσχάρια, ήρθε η σειρά των καλαμποκαλλιεργητών, οι οποίοι με τη γνωστοποίηση και στα ψιλά γράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (το οποίο ακόμη ΔΕΝ έχει εγκριθεί από την Κομισιόν), βλέπουν ότι δεν εντάσσονται όλοι στη νέα Συνδεδεμένη Ενίσχυση των 55 ευρώ ανά στρέμμα και τίθενται εκτός, όσες εκτάσεις βρίσκονται «στο κόκκινο», με βάση τους χάρτες της χημικής και ποσοτικής κατάστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων του Υπ. Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να μη δικαιούνται ενίσχυση, οι πιο παραγωγικές και παραδοσιακές περιοχές στην καλλιέργεια καλαμποκιού.

Πιο συγκεκριμένα ΔΕΝ δικαιούνται Συνδεδεμένη Ενίσχυση τα παρακάτω Υδατικά συστήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:
GR 0800030: Υδατικό σύστημα πεδιάδας Νοτιοδυτικής Θεσσαλίας, όπου μεταξύ των άλλων, βρίσκονται οι εξής περιοχές: Καρδίτσα, Αρτεσιανό, Παλαμάς, Φύλλο, Ματαράγκα, Σοφάδες, Καλλιφώνι, Καππαδοκικό, Ελληνικό, Σταυρός, Βαμβακού, Φάρσαλα, Βρυσιά
GR 0800080: Υδατικό σύστημα Φυλληίου-Ορφανών
GR 0800100: Υδατικό σύστημα Εκκάρας-Βελεσιωτών
GR 0800110: Υδατικό σύστημα Λάρισας-Κάρλας, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν Λάρισα, Ελευθέριο, Πλατύκαμπος, Νάματα, Πρόδρομος, Μέλισσα, Νίκη, Κιλελέρ, Αρμένιο, Ριζόμυλος.
GR 0800130: Υδατικό σύστημα Ταουσάνης-Καλού Νερού, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν Αμυγδαλέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Ραχούλα, Κοιλάδα, Μεσοράχη, Κραννώνας, Βούναινα, Δοξαράς, Ζάππειο, Δίλοφος, Αγ. Ανάργυροι
GR 0800140: Υδατικό σύστημα Αλμυρού
GR 0800180: Υδατικό σύστημα Ναρθακίου-Βρυσιών
GR 0800200: Υδατικό σύστημα Ξυνιάδος
GR 0800220: Υδατικό σύστημα κώνου Τιταρήσιου, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν Δελέρια, Τυρναβος, Αμπελώνας, Δένδρα, Γιάννουλη, Φαλάνη
GR 0800260: Υδατικό σύστημα υδροφοριών Μακρυχωρίου-Συκουρίου, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Καλοχώρι
Πέραν αυτού, υπάρχει και ένας ακόμη ακατανόητος αποκλεισμός εκτάσεων με καλαμπόκι και ειδικότερα, μένουν εκτός συνδεδεμένης, όσα καλαμπόκια πάνε για ενσίρωμα, δηλαδή για ζωοτροφή.

Δυστυχώς για τους αγρότες, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παρότι το συνολικό κονδύλι για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, από 180 εκατ. ευρώ που ήταν, αυξήθηκε στα 240 εκατ. ευρώ, δεν κατάφερε και δεν μπόρεσε να τα κατανείμει δίκαια και εξορθολογισμένα, κάτι το οποίο κρίνεται επιβεβλημένο να γίνει άμεσα».

Πηγή: www.eleftheria.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img