spot_imgspot_img

ΣΕΡΡΕΣ-ΑΠΕΡΓΙΑ 9/11: «Απεργούμε για τα αυτονόητα δικαιώματά μας»

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Δύο μεγάλες (για τα δεδομένα των Σερρών) συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν Πανελλαδικά τα εργατικά συνδικάτα την Τετάρτη 9/11 στις Σέρρες.

Στην μια του εργατικού κέντρου συμμετείχαν συνδικάτα και φορείς καθώς και τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, ενώ στην δεύτερη στην πλατεία Ελευθερίας συμμετείχαν σωματεία, σύλλογοι και φορείς που συμφώνησαν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης των Σερρών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

     Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2022 οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλη η κοινωνία απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα της ακρίβειας.

      Το Εργατικό Κέντρο Ν. Σερρών αναλογιζόμενο την αγωνία των εργαζομένων και τη σοβαρότητα των εξελίξεων που προκύπτουν για όλες τις κοινωνικές ομάδες από την ακρίβεια, αποφάσισε την συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία σήμερα 9 Νοεμβρίου.

 Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις

Πέρασαν πάνω από δεκατέσσερα χρόνια που μια βαθιά κρίση ξεκίνησε. Μια κρίση που επηρέασε με το χειρότερο τρόπο, τα εισοδήματά μας, τα σχέδια μας, τις ζωές μας.

Και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Και πρέπει ν΄αλλάξει, γιατί δεν εννοείται ανάπτυξη που δεν προϋποθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και δεν υπάρχει μέλλον, που δεν περνάει από την ανθρώπινη προοπτική.

   Οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια.

   Οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα αυτής της κρίσης αύξησης του κόστους ζωής, με την αξία των μισθών να μειώνεται ενώ οι τιμές των καθημερινών αγαθών αυξάνονται.

  Η Κυβέρνηση, αντί να περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αντί να καταργεί/ περιορίζει με άμεσο και έμμεσο τρόπο συνδικαλιστικά δικαιώματα, πρέπει να προωθήσει άμεσα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για κοινή ευημερία. Οι εργοδότες και η Κυβέρνηση έχουν ευθύνη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη στήριξη για οικογένειες που αγωνίζονται άνισα απέναντι στην κρίση.

  Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού σε Ευρωπαϊκά επίπεδα, η επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του συλλογικού εργατικού δικαίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
  • ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

          ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Άμεση έναρξη Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση Κλαδικών  ΣΣΕ.
  • Αύξηση των Μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής.
  • Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο.
  • Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα.
  • Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
  • Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης. 
  • Άμεση αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το πληθωριστικό σοκ.
  • ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ
  • ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
  • ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ  ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ.

   Η Δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στην φτώχεια.

  Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μας, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τώρα σηκώνουν στην πλάτη τους και το κόστος της ακρίβειας

  • ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  9/11/2022
  • ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ.

ΑμεΑ: ούτε θα προσαρμοστούμε, ούτε θα πεθάνουμε!

 Χαιρετισμός του Προέδρου του συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Χουβαρδά στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων στις Σέρρες, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας 09/11/2022

Ο χειμώνας ήρθε, και οι ΑμεΑ είναι μόνοι με το θηρίο του ενεργειακού κόστους! Όμως η λειτουργία των απαραίτητων στη διαχείριση της βλάβης ηλεκτρικών συσκευών δε μπορεί να σταματήσει. Η χρήση των αναγκαίων στην υγεία και στην καθημερινότητα ηλεκτρικών βοηθημάτων δε μπορεί να διακοπεί. Η ανάγκη θέρμανσης που προκαλεί η βλάβη δε περιορίζεται. Η στρατηγική της μετατροπής της Ελλάδας σε πύλη εισαγωγής LNG, της πράσινης μετάβασης, της απελευθέρωσης της ενέργειας, αποδεικνύεται ασύμβατη με τις ενεργειακές ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων και οδυνηρή για την ποιότητα ζωή τους!

Η ακρίβεια σαρώνει τα ήδη λαϊκής κατανάλωσης. Όμως η βλάβη συνεπάγεται συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Η διαβίωση χωρίς την αγορά/ανανέωση του αναγκαίου εξοπλισμού είναι αδύνατη. Το εισόδημα των ΑμεΑ χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση! Αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει». Μας κοροϊδεύει με μέτρα «καπαμά»! Δεν καταργεί το ΦΠΑ στα ήδη πλατιάς κατανάλωσης, δεν επιβάλει μείωση των τιμών και πλαφόν σε βασικά ήδη. Προτιμά να σκορπά δις στη στρατηγική ανάδειξης της Ελλάδας σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ, βαθύτερης εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις κυρώσεις στη Ρωσία, στην προστασία των κερδών των μεγάλων εταιρειών -ενέργεια κ.α.

Η δημόσια υγεία συνεχίζει να εμπορευματοποιείται και να διαλύεται! Όμως η βλάβη απαιτεί μέτρα πρόληψης, αποκατάστασης, συντήρησης. Το δίλλημα αναμονή και απολαβή ανεπαρκών υπηρεσιών ή καταφυγή στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα, όπου οι χρόνιοι πάσχοντες αντιμετωπίζεται ως πορτοφόλι προς άρμεγμα, είναι ασφυκτικό για τη ζωή μας. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική απαξίωσης των δημόσιων δομών και εμβάθυνσης της ιδιωτικοποίησης του όλου πλαισίου -νέο ΕΣΥ. Στην περιοχή μας μεθοδικά αποδυναμώνεται το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, προς όφελος νέων και παλιών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η αυτόνομη διαβίωση παραμένει κρίσιμο ζητούμενο! Η πορεία της ζωής πολλών ΑμεΑ συνεχίζει να εξαρτάται από την ικανότητα και τη διάθεση των δικών μας ανθρώπων να μας βοηθήσουν. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει στη στρατηγική που αντιμετωπίζει τη βλάβη ως προσωπική-οικογενειακή υπόθεση του πάσχοντα. Οι δημόσιες/δημοτικές δομές πρόνοιας-φροντίδας απαξιώνονται και ευνοούνται και πάλι τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα. Ο προσωπικός βοηθός ανοίγει πεδία κερδοφορίας για τις εταιρείες. Όμως τα κριτήρια επιλογής (λειτουργικότητα), το πόσο που διατίθεται, το όλο πλαίσιο, προμηνύουν ότι αυτονομία δε θα υπάρξει. Ανοιχτές δημόσιες δομές φιλοξενίας, για την αυτόνομη διαβίωση του ατόμου (εάν δεν είναι εφικτή σε εξωτερικό χώρο επιλογής του) ή την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων -οικονομική αδυναμία, κακοποίηση, παραμέληση- δεν υπάρχουν ή προσομοιάζουν με φυλακές.

Η συμμετοχή μας στην εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Τα αναγκαία μέτρα στήριξης για την είσοδο μας στις ενιαίες δομές, γενικές ή τεχνικές, απουσιάζουν. Από την προσβασιμότητα στις κτηριακές εγκαταστάσεις μέχρι την απαιτούμενη πολύπλευρη ατομική στήριξη του κάθε μαθητή/σπουδαστή ΑμεΑ η κατάσταση είναι απογοητευτική. Αντίστοιχα τα ειδικά σχολεία παραμένουν πάρκινγκ παιδιών, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως δημοσιονομικό βαρίδιο και να διαμορφώνει το πλαίσιο για τη βαθύτερη διείσδυση των ιδιωτών.

Η ανεργία συνεχίζει να είναι ο κανόνας! Οι μόνιμες θέσεις στο δημόσιο που ανοίγουν μετά από χρόνια είναι ελάχιστες. Γενικά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας-κατάρτισης παραμένουν η μοίρα μας, ενώ ο εργασιακός μεσαίωνας προωθείται και μέσω της τηλεργασίας. Τα ΚΕΚ θησαυρίζουν από μας, η ανεργία ανακυκλώνεται και οι εργασιακές σχέσεις υπονομεύονται.

Όλα αυτά σε μία εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία δημιουργούν νέες πολύ μεγάλες δυνατότητες! Η εμπόδιση που μας προκαλεί η βλάβη στην αυτόνομη διαβίωση, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον έρωτα και το σχηματισμό οικογένειας, στην κοινωνική δραστηριότητα, μπορούν να μειωθούν σε συντριπτικό βαθμό, σε κάποιες περιπτώσεις να ακόμη και να εξαλειφθούν. Είναι πλέον εφικτό να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες μας, να είμαστε επί της ουσίας ισότιμοι με την υπόλοιπη κοινωνία.

Γι’ αυτό και ούτε θα προσαρμοστούμε, ούτε θα πεθάνουμε!

Με πυξίδα τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας διεκδικούμε:

  • • Κατάργηση των φόρων στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη. Γενναία αύξηση όλων των αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων.
  • • Προστασία της πρόσβασης σε κάθε ΑμεΑ στην απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας, θέρμανση.
  • • Προσωπικό βοηθό για όλους τους ΑμεΑ που δε μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα. Ενταγμένο σε δημόσια δομή, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Καμία εμπλοκή εταιρειών.
  • • Δημιουργία ανοιχτής δωρεάν και πλήρως στελεχωμένης δομής φιλοξενίας ΑμεΑ στην Π.Ε. Σερρών με ευθύνη της πολιτείας.
  • • Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνικά και ιατρικά βοηθήματα.
  • • Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας -Όχι στο νέο ΕΣΥ.
  • • Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους.
  • • Στήριξη των ΑμεΑ μαθητών/εκπαιδευτικών στα ενιαία σχολεία, ενίσχυση των ειδικών σχολίων, στήριξη των αναπήρων φοιτητών.

anexartitos.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img