spot_imgspot_img

Σέρρες: Λουκέτα σε 7 μαγαζιά, σε 70 μέτρα, στην οδό Ερμού με την «ανάπτυξη» Μητσοτάκη να τρέχει με 7,7% !

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Στις Σέρρες δεν έφτασε η «ισχυρή ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ίσως γιατί τα διαφόρων ειδών «pass» (power pass, tourism pass, green pass) που μας passarίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι ως «ασπιρίνες» στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους , έδρασαν σαν αυτό που φαινόταν… «ασπιρίνες».

Αποτέλεσμα: Λουκέτο σε επτά καταστήματα μόνο στον εμπορικότερο δρόμο των Σερρών, την οδό Ερμού και μάλιστα σε μια απόσταση μόλις …70 μέτρων! Έναν δρόμο που σε άλλες εποχές η εξεύρεση εμπορικής στέγης ήταν …απλά αδύνατη, όσα χρήματα κι αν διέθετε ο υποψήφιος επίδοξος επενδυτής!

Το …ενδεικτικό  όμως για την κατάσταση της τοπικής οικονομίας (που δείχνει και το κλίμα που επικρατεί) είναι ότι αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας που τα καταστήματα έκλεισαν το «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρόσοψη τους.

 Παρ ’όλες τις θριαμβολογίες του Κυβερνητικού επιτελείου περί «ανάπτυξης που τρέχει με 7,7%», ο κόσμος της αγοράς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος μιας και οι τιμές στην ενέργεια δεν αναμένονται να μειωθούν, ενώ τα επιτόκια του ευρώ θα συνεχίσουν να αυξάνονται επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς.

Ειδικά στις Σέρρες το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς είμαστε αγροτικός νομός με την αύξηση του κόστους παραγωγής και το διαθέσιμο εισόδημα των αγροτών να εξανεμίζεται. Τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, μαζί με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην χώρα (10.028€) και την δραματική μείωση πληθυσμού (-14%) σύμφωνα την τελευταία απογραφή του 2021, δημιουργούν ένα τέλμα που βυθίζει την περιοχή στην …εξαθλίωση και την οδηγεί στην ερήμωση.

Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της κρατικής στήριξης λόγω των, ανίατων ακόμη, πληγών που άφησε στο σώμα της μικρής επιχειρηματικότητας η πανδημία και η υπό εξέλιξη ενεργειακή κρίση.

Η ίδια η αγορά ζητά επιτακτικά άμεσα ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη τους τόσο από το αυξημένο ενεργειακό κόστος όσο και από τον ανεξέλεγκτο πλέον πληθωρισμό (12%) που στην Ελλάδα ξεπερνά το μέσο ευρωπαϊκό όρο (9,9%).

Η ίδια η αγορά απαιτεί πρόσβαση χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης μιας και οι τράπεζες κρατούν για αυτές κλειστές τις πόρτες.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, θα αποτελούσαν ένα πρόσθετο βοήθημα για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Αλλά αυτά μόνα τους σίγουρα δεν αρκούν. Αυτό που πρέπει να δούμε για το νομό μας είναι η στοχευμένη διεκδίκηση και αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, με τρόπο που να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επιβιώσουμε, αρχικά, από την διαμορφωθείσα κατάσταση και στην συνέχεια να δούμε το μέλλον με ελπίδα, ειδάλλως τα μαντάτα δεν θα είναι καλά…

*Καρπουχτσής Κώστας, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας ΝΕ ΣΥΡIZΑ ΠΣ Σερρών

anexartitos.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img