spot_imgspot_img

«Σχολικά Γεύματα»: Αν και «Γαλάζιοι» οι Δήμοι των Σερρών αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα;;;

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Στα ίδια 10 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Σερρών μόνο η υλοποίηση του προγράμματος το σχολικό έτος 2022-2023

Παρ’ όλο που τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, αυξάνονται κάθε χρόνο (φέτος προστέθηκαν ακόμη 268 σχολεία) εν τούτοις ο αριθμός των Δημοτικών Σχολείων στην Π.Ε. Σερρών παραμένει τα τελευταία τρία χρόνια καθηλωμένος στα … 10!!!(ο μικρότερος αριθμός σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από τους μικρότερους στην χώρα)

Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι στους άλλους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο αριθμός των Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι (Κιλκίς 19, Ημαθίας 38, Πέλλας 16, Πιερίας 22)

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα  σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού. Παράλληλα, αποβλέπει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, στην ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής μέσω της μεσογειακής δίαιτας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος σε 1.629 σχολεία της χώρας, σύμφωνα με τις κοινές αποφάσεις των υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Δ14/οικ.77126/2021 ΦΕΚ Β’ 4692 και Δ14/οικ.86814/2021 ΦΕΚ Β’ 5206). Η επέκταση του προγράμματος αποτελεί μια δυναμική διαδικασία κατά την οποία σταδιακά νέες σχολικές μονάδες προστίθενται σε αυτό.

Τα Δημοτικά Σχολεία των Σερρών που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι:

  1. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
  2. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
  3. 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΜΗΤΡΟΥΣΙΟΥ
  4. 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
  5. 23ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
  6. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ
  7. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΜΗΛΑΣ
  8. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΟΡΕΙΝΗΣ
  9. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΒΑΤΑ
  10. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ

Μάλιστα όπως θα διαπιστώσει κανείς και τα 10 σχολεία ανήκουν στον Δήμο Σερρών. Ευλογα διατυπώνεται το ερώτημα τι γίνεται με τους άλλους Δήμους και τινος αρμοδιότητα είναι η ένταξη των σχολείων στο πρόγραμμα, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή των Δήμων.

Διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των 210.000 σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η Δ. Μιχαηλίδου, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχε ανακοινώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από ερώτηση του ΚΚΕ, πως η διανομή θα ξεκινήσει την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, απορρίπτοντας μάλιστα τις κατηγορίες για καθυστερήσεις την φετινή χρονιά, καθώς και τον ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα καλύπτει μόλις το 10% των μαθητών.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή σχολείων και γιατί συγκεκριμένοι δήμοι ή νομοί απουσιάζουν από την λίστα. 

Αν και «Γαλάζιοι» οι Δήμοι των Σερρών αποκλεισμένοι;;;

Το θέμα των σχολικών γευμάτων ανοίγει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, να προχωρά σε μια σοβαρή καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η επιλογή των σχολείων γίνεται προς όφελος «γαλάζιων» δήμων.

«Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει διότι γίνεται διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με διάφορους δημάρχους προσκείμενους στη ΝΔ που θέλουν κι αυτοί να περιληφθούν στα σχολικά γεύματα, καταργώντας ταυτόχρονα δήμους που μέχρι σήμερα έπαιρναν ανελλιπώς γεύματα από την αρχή του προγράμματος, επί ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η βουλευτής, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια σε βάρος των παιδιών.

Για τις Σέρρες πάντως δεν τιθεται τέτοιο θέμα καθώς όλοι οι Δήμοι είναι «γαλάζιοι», παρ’όλα αυτά μόνο ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στο πρόγραμμα και μάλιστα με ελάχιστα (10) σχολεία. Αντίθετα δεν συμμετέχουν οι άλλοι Δήμοι Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Σιντικής

Πρωτοφανές κύμα αιτήσεων για δωρεάν γεύματα

Το πρόβλημα που δημιουργείται αναφορικά με την επιλογή των σχολείων, δεν περιορίζεται μόνο σε «κομματικά κριτήρια των δήμων». Η σίτιση των μαθητών παίρνει διαστάσεις κρίσης, αφού 2.000 δημόσια σχολεία μέσα σε ένα μόλις μήνα, ζήτησαν απεγνωσμένα εγκρίσεις για παροχή σίτισης στους μαθητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Prolepsis, το κύμα αιτήσεων από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, είναι πρωτοφανές, προκειμένου να λάβουν τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο, ενώ υπογραμμίζει πως σε αυτά τα σχολεία ένας στους τέσσερις μαθητές δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ πρωινό.

«Τα στοιχεία του 2021 της Εurostat για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα είναι σε αντίστοιχα επίπεδα με την περίοδο της κρίσης το 2011. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών. Νιώθουμε πραγματικά αγωνία ενόψει του χειμώνα για τα περισσότερα από 500.000 παιδιά στην Ελλάδα, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την παιδική πείνα. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον τα παιδιά θα λαμβάνουν ένα θρεπτικό γεύμα στο σχολείο. Καλούμε τους πάντες: εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμούς, πολίτες από την Ελλάδα και την ομογένεια να κάνουν ό,τι μπορούν», αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

anexartitos.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img