spot_imgspot_img

Το δάσος του Λαϊλιά Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας- Υπέροχα σκηνικά μπορούμε να αντικρίσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ωστόσο, μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας κατέχουν τα δάση της, τα οποία διαθέτουν ασύλληπτη ομορφιά.

Η χώρα μας, εξάλλου, αποτελείται κατά το ¼ της συνολικής έκτασής της από δάση, γι’ αυτό και βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών της Ευρώπης με δασικό πλούτο. Μία περιπλάνηση σε αυτά θα σας αναζωογονήσει, καθώς θα αντικρύσετε την πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και τη μοναδική πανίδα, ενώ θα ηχούν οι μελωδίες της φύσης, όπως την παρουσιάζει το feelhellas.com

Βάλια Κάλντα

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Ένα μνημείο πηγαίας ομορφιάς συναντά κανείς στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων και σε έκταση 68.990 στρεμμάτων, όπου εκτείνεται ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, σε μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς. Το ειδυλλιακό σκηνικό συντίθεται από γκρεμούς, βουνά, χειμάρρους και πυκνά δάση. Αιωνόβια ρόμπολα και μαυρόπευκα, δάση κωνοφόρων και οξιάς και ποικιλία ενδημικών φυτών των Βαλκανίων και της Ελλάδας χαρακτηρίζουν τη δασική περιοχή, η οποία είναι πλούσια και σε πανίδα, καθώς φιλοξενεί πάνω από 80 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και αρπακτικών, και σπάνια θηλαστικά όπως η βίδρα, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος.

Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Βοϊδομάτης

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Η πηγαία ομορφιά και ποικιλομορφία της περιοχής την κατατάσσει στους θησαυρούς της Ελλάδας, τον οποίο καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει. Βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου, η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός από το 1973 κι έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000, με τις κατάφυτες πυκνές εκτάσεις της να αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου περιλαμβάνει πολλά παρθένα και προστατευόμενα δάση με ποικιλίες δέντρων και φυτών όπως ιτιές, πλατάνια, οξιές και λεύκες, ενώ σε μεγαλύτερο υψόμετρο δρυς και βελανιδιές, αλλά και προστατευόμενα είδη ζώων. Στην πανίδα του δρυμού περιλαμβάνονται 24 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση, όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύγκες, κουνάβια, ενώ στην κατηγορία των πτηνών συναντάμε γύρω στα 133 είδη, μεταξύ των οποίων και διάφορα αρπακτικά όπως αετούς, γύπες και γεράκια. Σε όποιο μονοπάτι κι αν επιλέξετε να περπατήσετε, προκειμένου να θαυμάσετε την ατόφια φυσική ομορφιά, θα συναντήσετε μοναδικά θεάματα, με τα κλαριά των πλατάνων να απλώνονται πάνω σας και δίπλα να τρέχει ο Βοϊδομάτης, ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης.

Δάσος του Λαϊλιά Σερρών

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Στην οροσειρά της Βροντούς, στο Δάσος του Λαϊλιά στις Σέρρες, θα αντικρίσετε πανύψηλα δέντρα οξιάς και δασικής πεύκης, απότομες χαράδρες και απόκρημνους βράχους. Το κάδρο αυτό γίνεται μαγικό τον χειμώνα, όταν η τεράστια έκτασή του καλύπτεται με χιόνι, θυμίζοντας αλπικό τοπίο. Στο δάσος αυτό υπάρχει πλούσια πανίδα, με έντονη την παρουσία ζαρκαδιών και αγριογούρουνων, ασβών, σκαντζόχοιρων, σκίουρων και άλλων ζώων, ενώ το κυνήγι απαγορεύεται επί μονίμου βάσεως. Στη βόρεια πλευρά της κορυφής Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος σε υψόμετρο 1600 μ. βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

Δάσος Μουριών, Κιλκίς

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Βόρεια του οικισμού Δοϊράνη, στα 4 χιλιόμετρα, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, 590 στρέμματα φύσης αποτελούν ένα ζωντανό έργο της φύσης με σπάνια ομορφιά, την οποία σχηματίζει το φυσικό δάσος μεικτής σύνθεσης δρυός και φράξου. Το Δάσος Μουριών, ή αλλιώς τα «Χίλια Δέντρα», αποτελεί και σημαντικό σταθμό κατά τη μετανάστευση των πουλιών. Λίγο πιο πάνω από το χωριό Μουριές, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δάσος, θα συναντήσετε και τον εποχιακό καταρράκτη των Μουριών, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο βόρειο τμήμα του Νομού Κιλκίς, κοντά στο δάσος των Μουριών και πάνω στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκεται η λίμνη της Δοϊράνης. Έχει έκταση περίπου 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία τα 13 ανήκουν στην Ελλάδα. Αποτελεί έναν υγρότοπο με ιδιαίτερη πολυμορφία βλάστησης και πλούσια πανίδα. Στις όχθες της λίμνης θα αντικρίσετε γαλήνιες εικόνες, ενώ βορειανατολικά βρίσκεται το Δάσος των Μουριών. Το δάσος στο σύνολό του έχει χαρακτηρισθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, βρισκόμενο ανάμεσα σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια. Μετά την εξόρμησή σας σε αυτό, μπορείτε να ξεκουραστείτε στον χώρο αναψυχής, ανάμεσα σε αιωνόβιες βελανιδιές 400 ετών.

Λίμνη Σκρα, Δάσος Κιλκίς:

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Η λίμνη και οι καταρράκτες πήραν το όνομά τους από το χωριό Σκρα που βρίσκεται στα βόρεια. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς η φύση έχει μεγαλουργήσει, δημιουργώντας ένα καταπράσινο δάσος με καταρράκτες και μια μικρή γαλάζια λίμνη. Το ονειρικό θέαμα απαρτίζεται από πολλά ρυάκια που προέρχονται από το όρος Πάικου, τα οποία καθώς ρέουν όλα μαζί καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα. Εκεί, μέσα στο ειδυλλιακό δάσος, βρίσκεται και μια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά. Αυτό είναι το κάδρο που αντικρίζει ο επισκέπτης και τον κάνει να αισθάνεται το μεγαλείο της φύσης.

Δάσος Ροδόπης

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Στο βορειότατο άκρο του ελληνικού τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης, αποτελώντας ουσιαστικά τμήμα του Δάσους του Φρακτού, θα συναντήσετε το δάσος της Ροδόπης, σε έκταση 5.892 στρεμμάτων. Η ονομασία Φρακτό (και η παλιά ονομασία Ζαγκραντένια) σημαίνει «φραγμένο μέρος», λόγω των γύρω βουνοκορφών και της πυκνής βλάστησης. Το συγκεκριμένο δάσος έχει αναγνωριστεί ως παρθένο το 1979 και από το 1980 έχει ανακηρυχτεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής προστασίας, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Αποκαλείται και «Παρθένο Δάσος», καθώς δεν υπήρξε ανθρώπινη επέμβαση επί πέντε αιώνες. Οξιά, ερυθρελάτη, δασική πεύκη, σορβιά, ιτιά και σφένδαμο είναι ορισμένα είδη που φύονται στο μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας, ενώ ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση με τα πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα ζουν 32 είδη θηλαστικών όπως η καφέ αρκούδα, η αλεπού, το ελάφι, ο λύκος, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο και άλλα σπάνια προστατευόμενα είδη. Στο δάσος βρίσκεται και η Χαράδρα του Αγριόγιδου, όπου ζουν αγριόγιδα σε απόκρημνες πλαγιές, των οποίων το τρίχωμα αλλάζει χρώμα αναλόγως της εποχής. Δεν λείπουν από το ονειρικό σκηνικό του δάσους τα τρεχούμενα νερά, καθώς σε αυτό τρέχουν εντυπωσιακοί καταρράκτες και ρέματα. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας θα ηχούν τα κελαηδήματα από σπάνια είδη πουλιών, ενώ σε χαμηλές πτήσεις θα δείτε να πετούν γερακίνες, χρυσαετοί και άλλα σπάνια είδη.

Δάσος Φολόης

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Στο οροπέδιο της Φολόης στην Πελοπόννησο, στην ανατολική πλευρά, βρίσκεται το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000, βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Βρισκόμενοι στο δάσος θα αισθανθείτε κομμάτι της μυθολογίας, καθώς λέγεται ότι εκεί είχε το βασίλειό του ο Κένταυρος Φόλος (γιος του Σιληνού και της νύμφης Μελίας), ο περίφημος αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα ολοκληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό.

Ρέμα των Μύλων, Ορεινή Κορινθία

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Μια ξεχωριστή διαδρομή μέσα από ένα πυκνό δάσος με μαύρη πεύκη και ελαιώνες, οδηγεί τον επισκέπτη στο οροπέδιο της Ζάχολης, σε ένα παραδοσιακό χωριό γεμάτο βρύσες, αλώνια και ξωκλήσια. Το Ρέμα των Μύλων, μία φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και γεφυράκια, βρίσκεται στο ορεινό χωριό, 11 περίπου χιλιόμετρα από το Δερβένι του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Αυτή η ρεματιά, πλούσια σε χρώματα, γάργαρα νερά, και πέτρινες βρύσες, περιβάλλεται από ένα ονειρικό φυσικό τοπίο, ιδανικό για εξόρμηση, χωρίς κανένα βαθμό δυσκολίας. Μπορείτε να συνδυάσετε την περιπλάνησή σας στο δάσος με μία επίσκεψη στην κοντινή Παναγία των Καταφυγίων ή Καταφυγιώτισσα, ένα μικρό εκκλησάκι σμιλεμένο στον βράχο με άπλετη θέα μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο.

Δάσος Στενής, Εύβοια

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Το Δάσος Στενής (Δίρφυς), αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο στην «καρδιά» της Εύβοιας. Απλώνεται στη νότια πλαγιά του όρους Δίρφυς που βρίσκεται κοντά στο χωριό Στενή της Κεντρικής Εύβοιας. Είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura για την προστασία της φύσης. Πλατάνια, καστανιές, δρύες, έλατα, αγριολούλουδα της περιοχής όπως παιώνιες και πρίμουλες και άλλα φυτά και δέντρα συνθέτουν το αισθητικό δάσος Στενής σε έκταση 500 εκταρίων. Το φυσικό περιβάλλον κόβει την ανάσα με την παλέτα χρωμάτων που διαθέτει, τα ψηλά δέντρα που κρύβουν τον ουρανό, τα τρεχούμενα ρυάκια και φαράγγια, τα μικρά άγρια ζώα και σπάνια πουλιά όπως πετρίτες και φιδαετοί. Όποια εποχή κι αν επισκεφθείτε το δάσος, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αποκομίσετε μοναδικές εμπειρίες. Πορτοκαλί αποχρώσεις της φωτιάς πρωταγωνιστούν στο τοπίο του φθινοπώρου, σειρά έχει τον χειμώνα η κατάλευκη μαγεία, την οποία διαδέχεται η άνοιξη με το αναζωογονητικό πράσινό της, ενώ το καλοκαίρι οι κίτρινες αποχρώσεις πρωταγωνιστούν στο σκηνικό. Το Αισθητικό Δάσος Στενής είναι κατάλληλο για περπάτημα, πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών και άλλα είδη δραστηριοτήτων.

Φοινικόδασος του Βάι

Το δάσος Σερρών ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας

Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στον νομό Λασιθίου, δίπλα στη θάλασσα, στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, 20 περίπου χιλιόμετρα από τη Σητεία, βρίσκεται το απαράμιλλης ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι, ένα ξεχωριστό δάσος που συνθέτει τροπικές εικόνες με τον ενδημικό κρητικό φοίνικα. Το δάσος αποτελεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας από το 1973. Η ονομασία του οφείλεται στην τοπική διάλεκτο, όπου οι φοίνικες ονομάζονται βάγιες ή βάγια. Το θέαμα θα σας καταπλήξει, καθώς το δάσος αποτελεί μια όαση στην «έρημο» της ανατολικής Κρήτης και ένα κόσμημα γενικά για την Ελλάδα.

Η φύση της Ελλάδας, λοιπόν, «κατακλύζει» από τοπία ανείπωτης ομορφιάς. Τέτοια παραμυθένια σκηνικά, έτοιμα να σας προσφέρουν δυνατές εμπειρίες, θα βρείτε στα δάση της χώρας μας, στα οποία κάθε επισκέπτης νιώθει ότι νεράιδες και ξωτικά θα ξεπηδήσουν κάπου ανάμεσα στα λουλούδια, την πυκνή βλάστηση και τα ρυάκια.

πηγή feelhellas.com

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img