spot_imgspot_img

Σέρρες: Η περιφέρεια συντηρεί το φράγμα Λιθότοπου που αρδεύει τον κάμπο των Σερρών

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Στη συντήρηση του φράγματος του Λιθότοπου Σερρών προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το φράγμα, από το οποίο ποτίζονται όλες οι καλλιέργειες του κάμπου των Σερρών, ενώ διασφαλίζει και την ισορροπία του οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης.

Οι εργασίες συντήρησης εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και θα διαρκέσουν δυο χρόνια από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

Προβλέπονται εργασίες συντήρησης στα επτά θυροφράγματα, στα αντλιοστάσια και τους μετασχηματιστές, ενώ θα πραγματοποιηθούν στο φράγμα στη λίμνη Κερκίνη, στο φράγμα Συμβολής (με τον ποταμό Αγγίτη), στο βόρειο ανάχωμα της λίμνης και σε τρεις υδροληψίες.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή, διότι από το φράγμα του Λιθότοπου εξαρτάται η άρδευση του κάμπου των Σερρών, καθώς και των περιοχών προς Νιγρίτα, Ηράκλεια και Σέρρες. Επίσης, η σωστή λειτουργία του φράγματος ρυθμίζει το ύψος του νερού στη λίμνη Κερκίνη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την πλούσια και σπάνια πανίδα της περιοχής.

«Πρόκειται για το βασικό φράγμα που λειτουργεί και υδροληπτικά. Η συντήρησή του επιβάλλεται πάντα για λόγους ασφάλειας και διατήρησης της λειτουργικότητάς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χειμώνα ο ποταμός Στρυμόνας μεταφέρει μεγάλες ποσότητες υδάτων από τη Βουλγαρία, που υπολογίζονται σε 500 κυβικά το δευτερόλεπτο, συνεπώς είναι απαραίτητο να έχουμε τη βεβαιότητα ότι το φράγμα λειτουργεί σωστά και αντέχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε επίσης ότι φέτος παρατηρείται υπερεπάρκεια νερού στην περιοχή, με τη στάθμη του νερού στη λίμνη Κερκίνη να είναι 1.6 μέτρα ψηλότερα σε σχέση με πέρσι. Έτσι, θεωρείται ότι δεν πρόκειται να εμφανιστούν φαινόμενα λειψυδρίας, που πλήττουν άλλες περιοχές, κάτι πολύ σημαντικό για τις καλλιέργειες της περιοχής, που είναι κυρίως υδροβόρες (ορυζώνες).

Πηγή:voria.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img