spot_imgspot_img

ΔΕΘ: Τα μέτρα στήριξης για χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Αύξηση των συντάξεων πάνω από 6%, εφαρμογή του αυξημένου κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά, έξτρα στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και κίνητρα για σταθερότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι η ομπρέλα των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ για την ενίσχυση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Τα κυριότερα μέτρα που εξήγγειλε είναι τα εξής:

1.Αύξηση συντάξεων πάνω από 6%. Οι τελευταίοι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι ζεστό χρήμα στην τσέπη θα λάβουν τα 2/3 των σημερινών συνταξιούχων δηλαδή περίπου 1,5 εκατ.

Το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή περίπου 850.000 θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις ή πολύ μικρές, οριακές αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμό και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο δια δύο. Ο ετήσιος πληθωρισμός που εκτιμάται ότι θα φτάσει αν δεν ξεπεράσει το 10% «κλείνει» στα μέσα Ιανουαρίου ενώ στις αρχές Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης. Επομένως το ποσοστό της αύξησης θα «κλειδώσει» στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων αναδρομικά από την 1/1/ 2023 θα είναι στο τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις του Απριλίου.

2. Κατώτατος μισθός: Στα 751 ευρώ (από 713 ευρω)-δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 χρόνια – σχεδιάζεται να φτάσει το 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με τον βασικό μισθό να είναι σήμερα στα 713 ευρώ, η αύξηση στα 751 ευρώ ισούται με έξτρα 518 ευρώ τον χρόνο (14 μισθοί επί 37 ευρώ η αύξηση).Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ. Ο νέος αυξημένος μισθός θα ισχύσει από την 1/5/2023.

3. Νέα κίνητρα στην αγορά εργασίας:

Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον το χρόνο.

4. Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

5. Αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους καταργείται η μη ανταποδοτική Εισφορά 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός , με την κατάργηση της εισφοράς ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

6. Κατάργηση στο εξής και για πάντα της εισφοράς αλληλεγγύης: Περίπου 1 εκ συνταξιούχοι σύμφωνα με τα στοιχεία τη; ΑΑΔΕ θα βγουν κερδισμένοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα σε ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ). Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν αυξημένο το ετήσιο καθαρό τους εισόδημα από 70 – 1.600 ευρώ. Μάλιστα από αυτούς οι 900.000 θα δουν και ζεστό χρήμα στην τσέπη από τις αυξήσεις του 2023.

7. Εξτρα επίδομα : Με έξτρα επίδομα 250 ευρώ θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα , 2.300.000 ευάλωτοι πολίτες χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι.

8. Διπλό επίδομα για τους δικαιούχους του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τα Χριστούγεννα οι δικαιούχοι περίπου 243.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος .

Το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε : έως 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό) . Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Έτσι για παράδειγμα, νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Αν «κλειδωθεί» η διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 600 ευρώ.

Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ

Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

9. Τέλος επιπλέον μιάμιση δόση θα εισπράξουν όπως και πέρυσι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών.

protothema.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img