H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ενημερώνει τους παραγωγούς του Νομού σχετικά με την εμφάνιση του εντόμου Loxostege sticticalis ή όπως είναι γνωστό ως κάμπια των τεύτλων (στην αγγλική γλώσσα beet webworm) σε διάφορες καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα, η προνύμφη του παραπάνω έντομου εμφανίστηκε σε μεμονωμένους αγρούς κυρίως σε καλλιέργειες μηδικής και δευτερευόντως σε καλλιέργειες ηλιάνθου και βαμβακιού σε διάφορες περιοχές του νομού, χωρίς όμως να εμφανίζεται σε πληθυσμούς και έκταση που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επιδημική γενικευμένη προσβολή. Οι προνύμφες του συγκεκριμένου εντόμου τρέφονται με το φύλλωμα διαφόρων καλλιεργειών και όταν αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς, μετακινούνται σε γειτονικές καλλιέργειες. Ο χρόνος ζωής των προνυμφών είναι περίπου 20 μέρες, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Η παρούσα γενιά βρίσκεται προς το τέλος της, ενώ το έντομο εμφανίζει πολλές γενιές σε ένα έτος, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Η αυξημένη παρουσία του εντόμου στην περιοχή του Έβρου πιθανόν οφείλεται σε μεταναστευτικό κύμα ενηλίκων συζευγμένων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία) καθώς η πεταλούδα μπορεί να μεταναστεύει σε αποστάσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.500 χιλιόμετρα.
Σε περίπτωση εμφάνισης αυξημένου πληθυσμού που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημιά, συνιστάται η εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων για την εκάστοτε καλλιέργεια κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή άσκοπων «προληπτικών» ψεκασμών που μπορεί εύκολα να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία μίας καλλιέργειας και να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Σε περίπτωση λήψης απόφασης ψεκασμού, οι ψεκασμοί θα πρέπει να στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες, διότι δεν είναι αποτελεσματικοί σε προνύμφες προχωρημένων σταδίων.
Συμπερασματικά, συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των καλλιεργειών για την έγκαιρη διαπίστωση της εμφάνισης του συγκεκριμένου εντόμου. Επειδή το έντομο τρέφεται και με ποώδη βλάστηση που βρίσκεται είτε περιφερειακά των καλλιεργειών είτε σε γειτονικές ακαλλιέργητες εκτάσεις, καλό θα ήταν να παρακολουθούνται και αυτές.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος)