Από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας –Θράκης –Δικαίωμα ένστασης στον Υπουργό από τον ενδιαφερόμενο
Παρά τις αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις των φορέων Δημοσίων υπηρεσιών τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης είπε την Παρασκευή 8-7-2022 ΟΧΙ στο αίτημα για δημιουργία λατομείου στον Λαϊλιά.
Να θυμίσουμε πως το θέμα ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή με την κατάθεση, μετά από 20χρόνια, εκ νέου αιτήματος ιδιώτη για την έγκριση Περιβαλλοντικών όρων δημιουργία λατομείου στον Λαϊλιά.
Το νέο αίτημα βασιζόταν στο νέο «Περιβαλλοντικό» νόμο του Χατζηδάκη 4685/20.
Τον περασμένο Αυγουστο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από πολίτες των Σερρών και κατοίκους των χωριών του Λαίλιά (Αχλαδοχώρι, Καρυδοχώρι) με πορείες διαμαρτυρίας, ενώ για το θέμα αρνητικός ήταν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Π.Σπυρόπουλος, όσο και τα Δημοτικα Συμβούλια Σερρών και Σιντικής με αποφάσεις του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματος ήταν:
Ο προτεινόμενος λατομικός χώρος χωροθετείται σε περιοχή, που εμπίπτει εντός του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας SCI του Δικτύου Natura 2000, με ονομασία «Όρη Βροντούς – Λαιλιάς» με κωδικό GR1260007 και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική και τουριστική σημασία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί τουριστικά.
Στα Ν/ΝΔ της προτεινόμενης θέσης του λατομείου, σε απόσταση μόλις 1100μέτρων, σε υψόμετρο 1640μ., η περιοχή διαμορφώνεται σε ένα ιδιαίτερο τοπίο γεωμορφολογικών σχηματισμών με γρανιτικούς πάγκους, μικροσπήλαια και διάφορους γρανιτικούς όγκους (με χαρακτηριστικό δείγμα αυτό του «Βράχου της Κατίγκως») που αποτελεί πόλο επίσκεψης λόγω της ιδιαιτερότητας του βράχου και λόγω της πανοραμικής θέας που προσφέρει.
Σε αυτήν την περιοχή και σε απόσταση μόλις 900μ βρίσκεται το τεχνητό πεδίο παγοαναρρίχησης που είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα και κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες προσελκύει τόσο σχολές αναρρίχησης όσο και μεμονωμένους αναρριχητές. Σε απόσταση 800μέτρων από την λατομική περιοχή υπάρχει το Βόρειο όριο του χιονοδρομικού κέντρου του Λαιλιά. Αυτήν την στιγμή η χιονοδρομική πίστα βρίσκεται και έχει αξιοποιηθεί η Νότιο Ανατολική πλευρά του Όρους, αυτό όμως δεν αποτρέπει την μακροπρόθεσμη χρήση και της Βορεινής πλευράς.
Οι γνωμοδοτήσεις των φορέων
Στο πλαίσιο της γνωμοδοτικής διαδικασίας από τους φορείς του πίνακα αποδεκτών γνωμοδότησαν θετικά
- η Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Γραφείο Βορείου Ελλάδος,
- η Διεύθυνση Περιβάλλοντος,Βιομηχανίας, Ενέργειας& Φυσικών Πόρων της ΠΚΜ,
- η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν Σερρών,
- η Δ/νση Υδάτων ΚΜ,
- τοΓΕΕΘΑ και
- η Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Α.Δ.Μ.Θ.
Για το έργο του θέματος έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά
- το Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΜ, με επισυναπτόμενη την αρνητική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
- του Δήμου Σερρών και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.
Ως αναρμόδιοι δήλωσαν
- η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων & Τεχνικών έργων ΚΜ και
- το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΚΜ.
Η Δ/νση ΑγροτικήςΟικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Σερρών επισύναψε το πρακτικό 231/2021 της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΠΕΧΩΠ Νομού Σερρών, με το οποίο μας ενημερώνουν πως δεν δύνανται να γνωμοδοτήσουν επί το έργο του θέματος, γιατί στην περιοχή δεν έχει θεσμοθετηθεί Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίονα καθορίζει τις χρήσεις γης και τις σχετικές ρυθμίσεις του Δικτύου Natura, οπότε ελλείψει αυτού δεν δύναται να καθοριστούν οι όροι και οι περιορισμοί εκτέλεσης έργων και δραστηριοτήτων.
Κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης έχουν αναρτηθεί στο ΗΠΜ επιστολές από φυσικά πρόσωπα και έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις από Σωματεία, Συλλόγους, Κινήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Ελλείψει της γνωμοδότησης της Δ/νσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του τμήματος Προστατευόμενων περιοχών του ΥΠΕΝ, αν και η περιοχή εμπίπτει εντός του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας SCI του Δικτύου Natura 2000, με ονομασία «Όρη Βροντούς – Λαιλιάς» με κωδικό GR1260007, η Υπηρεσία της ΠΕΣΠΑ εισήγαγε το Φάκελο του έργου του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειόδοτησης ΠΕ.Σ.ΠΑ. χωρικής αρμοδιότητας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εκφράσει την γνώμη του για την έκδοση ή μη της σχετικής ΑΕΠΟ.
Στη συζήτηση παρέστη ο Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτική του ΥΠΕΝ, ο οποίος γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.
Το ΠΕ.Σ.ΠΑ. ΚΜ κατόπιν διαλογικής συζήτησης και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για την έγκριση της ΜΠΕ του έργου του θέματος, με την γνωμοδότηση του.
Επισημαίνεται ότι κατά τη λειτουργία του προτεινόμενου λατομείου εκλύονται αέριοι ρύποι και θόρυβος που αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική χλωρίδα και πανίδα, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, με την οποία συμφωνεί η Γενική Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτική του ΥΠΕΝ και οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), καθώς και στις έντονες αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει κατά τη δημόσια διαβούλευση το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, σωματεία, σύλλογοι και κινήσεις πολιτών. Επιπλέον των δυσμενών επιπτώσεων στην τοπική πανίδα και χλωρίδα, από τη λειτουργία του λατομείου αναμένεται να επέλθει αλλοίωση του φυσικού τοπίου της περιοχής, γεγονός που θα προκαλέσει την αισθητική υποβάθμιση της εν λόγω προστατευόμενης περιοχής. Ως εκ τούτου, οι αρνητικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου στο περιβάλλον είναι εξαιρετικά σημαντικές ακόμη και μετά την πρόβλεψη ειδικών όρων και περιορισμών, καθώς και μετά την αντιστάθμισή τους.
Η απορριπτική απόφαση
ΑποφασίζουμεΤην απόρριψη του αιτήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου «Λατομείο Γρανίτη», σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., που βρίσκεται εντός ΝΑTURA 2000 «Όρη Βροντούς – Λαιλιάς» με κωδικό GR1260007, στη θέση «Χέρσο» της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου της Δ.Ε. Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής, Π.Ε. Σερρών (ΠΕΤ 2106556828), με φορέα εκμετάλλευσης τον κ. «Ιωάννη Γερμενίδη» για τους λόγους που αναφέρονται στο κεφ. Γ’ του προοιμίου της παρούσας.
Η επιβαλλόμενη από τη νομοθεσία δημοσίευση της παρούσας πραγματοποιείται με
την ανάρτησή της στον ειδικό δικτυακό τόπο, στη διαδικτυακή διεύθυνση www.aepo.ypeka.gr (σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 19α του Ν. 4014/2011, καθώς και στην ΚΥΑ 21398/2012 και στην Εγκύκλιο του ΥΠΕΝ 68535/2397/2018).
Δικαίωμα ένστασης
Κατά της παρούσας μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιων του Υπουργού
Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [άρθρο 8 του Ν. 3200/1955 (ΦΕΚ 97 Α) και τελευταίο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν. 2503/97 (ΦΕΚ 107 Α)], εντός (30) τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της.
anexartitos.gr