Οι επιβαρύνσεις θα ενσωματωθούν στα τιμολόγια των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος να δίνει επιδότηση
Αλλάζουν όλα από την 1η Ιουλίου στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η εικόνα των λογαριασμών που θα παραλαμβάνουμε θα είναι εντελώς διαφορετική και τα νοικοκυριά θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα: θα υπάρχουν τιμολόγια κυμαινόμενα, στα οποία ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι κάθε μήνα η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς (άρα τιμολόγια με ρίσκο) και τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι σταθερά.
Ο στόχος είναι με όρους απόλυτης διαφάνειας και χωρίς να χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην ανάγνωση ψιλών γραμμάτων να μπορεί να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του με γνώμονα το ρίσκο που θέλει να αναλάβει. Ειδικά για το πρώτο 12μηνο της… νέας εποχής στην ηλεκτρική ενέργεια –από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023- το κράτος θα παρεμβαίνει με επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Καθώς μπορεί ως “έννοια” η ρήτρα αναπροσαρμογής να πάψει να υπάρχει ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν και οι επιβαρύνσεις που “κουβαλάει” η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ουσιαστικά, αυτές οι επιβαρύνσεις θα ενσωματωθούν στα τιμολόγια των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος να δίνει επιδότηση -διαφορετική ανάλογα με την κατηγορία του πελάτη- ώστε να απορροφά την επιβάρυνση και να κρατάει σε ένα βαθμό σταθερή την τελική χρέωση.
Αυτό πρακτικά είναι το νόημα των αλλαγών που θα επέλθουν. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούν να πωλούν μια κιλοβατώρα προς 6 ή 7 λεπτά του ευρώ και στη συνέχεια στην πράξη ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται ότι η τελική τιμή έχει εκτιναχθεί στα 30 λεπτά μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 10 Ιουλίου, οι εταιρείες θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου χωρίς “ψιλά γράμματα” που θα παραπέμπουν σε ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για την πραγματική εικόνα και στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πάροχο (ανεξάρτητα από τη διάρκεια του συμβολαίου του) χωρίς να ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής ποινών (penalty) οι οποίες παγώνουν με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα, επειδή τα νέα τιμολόγια θα είναι κυμαινόμενα, όλες οι εταιρείες θα καλούνται κάθε μήνα να ενημερώνουν μέσω της ιστοσελίδας τους για τις χρεώσεις που θα γίνονται τον επόμενο μήνα.
Άρα:
1. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο κάθε καταναλωτής που έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα βλέπει την πραγματική τιμή με την οποία θα τον επιβαρύνει η εταιρεία. Δεν θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά η επιβάρυνση που αυτή προκαλεί θα είναι μέσα στην τιμή. Έτσι, εκεί που γίνονταν διαφημίσεις για πολύ φθηνές χρεώσεις, αυτές θα πάψουν να υπάρχουν.
2. Το κράτος μέσω του μόνιμου μηχανισμού ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδοτεί τον λογαριασμό όσων επιλέγουν το κυμαινόμενο τιμολόγιο. Πιθανότατα, λόγω των επιδοτήσεων, το κυμαινόμενο θα παραμείνει πιο συμφέρον για τον τελικό καταναλωτή σε σχέση με το σταθερό η χρέωση του οποίου, προς το παρόν τουλάχιστον, θα παραμείνει στα ύψη.
3. Με την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού, η τιμή της κιλοβατώρας θα διαμορφώνεται περίπου στα 15-16 λεπτά για τα νοικοκυριά (σ.σ θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εταιρεία και αυτή που προαναφέρθηκε εκτιμάται ότι θα είναι η μέση τιμή) και στα 11-12 λεπτά για τα νοικοκυριά που δικαιούνται του κοινωνικού τιμολογίου.
thetoc.gr