Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Εκδηλώσεις μνήμης διοργάνωσε ο Δήμος Βισαλτίας και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας με την ευκαιρία της 109ης επετείου του ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913.

Στις 20 Ιουνίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Βουλγάρους την πόλη της Νιγρίτας, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.
Προηγουμένως, ο βουλγαρικός στρατός είχε πυρπολήσει την πόλη και είχε κατασφάξει όσους αμάχους είχαν παραμείνει σ’ αυτή. Από την μανία των Βουλγάρων γλύτωσαν μόνο οι Εκκλησίες μα και αυτές έμειναν πληγωμένες από βομβαρδισμούς και καταλήστευση.
Οι δολοφονημένοι Νιγριτινοί ξεπερνούσαν τους 470 ενώ τα κατεστραμμένα σπίτια ήταν περισσότερα από 1.450. Όμως και ευρύτερα η περιοχή της Βισαλτίας «μάτωσε» τις ημέρες αυτές.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 18 & 19 Ιουνίου στην Πλατεία Δημαρχείου στη Νιγρίτα
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε Ομιλία με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και οι διαχρονικοί αγώνες του Μακεδονικού Ελληνισμού». Από τον καθηγητή Κωνσταντίνος Χολέβας.

Ενώ ακολούθησε συναυλία «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. 100 χρόνια πολιτισμός μετά» με την Ζωή Παπαδοπούλου.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Καπετάν Γιαγκλή από εκπροσώπους των αρχών και τον φορέων του τόπου.

epiloges.tv

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img