spot_imgspot_img

Power Pass: Τα «μυστικά» για να μην χάσετε το επίδομα ρεύματος – Ποιοι δεν θα το πάρουν

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΑΑΔΕ δουλεύουν «πυρετωδώς» για να ξεκινήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημίωσης από 18 έως 600 για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος το διάστημα από 1/12 έως και 31/5.

Στις 14 – 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές πρόκειται να γίνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως το «κλειδί» για το Power Pass είναι οι φορολογικές δηλώσεις.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε όλους όσους το 2021 είχαν καθαρό οικογενειακό εισόδημα – μετά την αφαίρεση των φόρων – έως 45.000 ευρώ.

Τι σημαίνει «καθαρό εισόδημα»; Ότι από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην εφορία το 2021 αφαιρούνται οι φόροι δηλαδή ο φόρος που αναλογεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Με τον τρόπο αυτό, δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στην φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα λάβουν επιδότηση όσοι είχαν καθαρό οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ το 2021.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet.

Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.

Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.

Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.

Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σας.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.

Δεν θα χρειάζεται να εισάγετε τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργεια. Σημαντικό: Θα πρέπει να έχετε κρατήσει τους λογιαριασμούς ώστε να εξακριβώσετε ότι είναι σωστά τα ποσά!Θέμα ημερών είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ, με τις πληρωμές του Power Pass να γίνονται στα μέσα Ιουλίου. Ανατροπή της τελευταίας στιγμής δίνει την ευκαιρία να λάβουν ακόμη περισσότεροι το επίδομα.

Το επίδομα ρεύματος θα ξεκινά από 18 και θα φτάνει έως τα 600 ευρώ. Τα νέα δεδομένα ορίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, αλλά μετά από αφαίρεση των φόρων.

Τα 4 κριτήρια για τους δικαιούχους του Power Pass

Να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που περιγράφονται παραπάνω

Να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας

Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ

Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Οι δικαιούχοι για επιπλέον 250 ευρώ επιδότηση

Έξτρα επιδότηση ρεύματος ύψους 250 ευρώ θα δοθεί στους φοιτητές για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου. Τα ποσά θα δοθούν τώρα για πρώτη φορά, αφού συμπληρωθούν στο Ε1 οι κωδικοί.

Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος: Υπολογίστε το ποσό

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img