Την επιστροφή και των συντάξεων σε τροχιά ανόδου σηματοδοτεί το 2023, καθώς η βελτίωση των αμοιβών αναμένεται να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.
Μετά τους μισθούς, που το επόμενο έτος να επανέλθουν – τουλάχιστον για τα κατώτατα όρια – στα επίπεδα προς της περιόδου της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, αυξήσεις προβλέπεται να δοθούν και στις συντάξεις κλείνοντας ένα «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών.
Έτσι για το 2023, «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις με την «πρώτη – μετά από πολλά χρόνια – αύξηση» των συντάξεων, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.
Η αύξηση των συντάξεων από την 1.1.2023 θα αφορά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ και θα υπολογισθεί στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης. Ο νόμος προβλέπει «αύξηση στο συνολικό ποσό της σύνταξης», και όχι στο μέρος της αναλογικής ή της εθνικής σύνταξης, όπως αναφέρουν ορισμένοι.
Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).
Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
«Τα νέα μέτρα στήριξης το 20223, που θα αφορούν τους συνταξιούχους, περιλαμβάνουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Labor and Insurance Conference του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα δικαιούνται την αύξηση. Ωστόσο κάποιοι συνταξιούχοι – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Συγκεκριμένα, αύξηση δεν θα λάβουν οι συνταξιούχοι που μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους – σύμφωνα με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση – είχαν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Δηλαδή ελάμβαναν υψηλότερο ποσό σύνταξης, από αυτή που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Η σύνταξη – μετά τον επανυπολογισμό – συνέχισε να καταβάλλεται, ως είχε. Ωστόσο το επιπλέον ποσό – μελλοντικά – αναμένεται να συμψηφισθεί με ενδεχόμενες νέες αυξήσεις των συντάξεων.
Οι εκκρεμείς συντάξεις
«Κάνουμε την τελευταία “επίθεση” ώστε μέσα στο καλοκαίρι να τελειώσουμε με τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας περιγράφοντας την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των συσσωρευμένων εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις του 2018, όπως και το 97,5% του συνόλου των αιτήσεων του 2019.
- Οι εκκρεμότητες του 2020 έχουν περιοριστεί στο 11% του συνόλου των αιτήσεων(163.590) έως και τα τέλη Μαρτίου, ενώ, μέσα στο καλοκαίρι, θα εκκαθαριστούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης για το 2021. Για το έτος αυτό, οι εκκρεμότητες ανέρχονται στο 28,77% του συνόλου των αιτήσεων, οι οποίες μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (193.000).
- Με την καθιέρωση συντάξεων εξπρές που θα χορηγούνται εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης το υπουργείο Εργασίας θα προσπαθήσει να επιλύσει – οριστικά – το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.
- Το υπουργείο εισήγαγε τις fast track συνάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης. Οι fast track συντάξεις είναι ένας μόνιμος θεσμός, που ισχύει για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται από εδώ και στο εξής και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν τις εκκρεμείς αιτήσεις που «στοιβάζονται» στον ΕΦΚΑ.
- Οι κύριες συντάξεις θα πρέπει – εφεξής – να εκδίδονται σε τρείς μήνες, από την αίτηση, οι επικουρικές εντός τριών μηνών μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων και το εφάπαξ βοήθημα έξι μήνες από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
- Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι έχει ήδη σημειωθεί μία σχετική αποκλιμάκωση στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων και πως η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει ταχύτερα αμέσως μετά την επίλυση του θέματος των εκκρεμοτήτων των κύριων συντάξεων.
Τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης
Ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προανήγγειλε παρεμβάσεις στον τομέα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.
«Ετοιμάζουμε σχέδιο για την ενοποίηση και την ενίσχυση των φορέων εποπτείας το οποίο ταυτόχρονα θα δίνει και τη δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης», τόνισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει την αγορά των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να καταστούν ενιαίοι οι όροι λειτουργίας ενός κλάδου που βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι αλλαγές που αναμένεται να υιοθετηθούν θα αφορούν τις φορολογικές απαλλαγές, τόσο των εισφορών όσο και των ορισμένων παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, την επέκταση του θεσμού και σε πολυσυμμετοχικά σχήματα, αλλά και ζητήματα εποπτείας.
Οι λύσεις που θα επιλεγούν για το καθεστώς λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό φθάνει στο 1,8 δισ. ευρώ.
tilegrafimanews.gr