spot_imgspot_img

Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Ένα νέο μοντέλο επισκέψεων σε γιατρούς, με έμφαση και στις προληπτικές εξετάσεις, φέρνει το υπουργείο Υγείας, με νομοσχέδιο που εδώ και μερικές εβδομάδες βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση και το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Κεντρικός πυρήνας των αλλαγών είναι ο προσωπικός γιατρός, που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως επιτυχία.

Τι αλλάζει

Η αναζήτηση και η εγγραφή στον γιατρό που θα επιλέξει κάθε πολίτης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Οι εγγραφές θα αρχίσουν με τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. 

Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή χρειάζεται κάποια συμβουλή, αλλά παράλληλα ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να δίνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο σύστημα υγείας.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Πώς θα επιλέγουμε γιατρό

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή όπου διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται εξ αποστάσεως (π.χ. με υπολογιστή).

Σε περίπτωση, εντούτοις, που κάποιος πολίτης δεν θα επιλέξει οικογενειακό γιατρό, θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή σε εξετάσεις και δεν θα έχει προτεραιότητα στα ιατρικά ραντεβού.

Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι: α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί), γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται  ειδικότητες γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Εντούτοις, προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτή την περίπτωση, δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες.

Ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται για τους προσωπικούς ιατρούς των κλάδων ιατρών ΕΣΥ που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ και στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας, καθώς και για τους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικούς ιατρούς, σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες.

Οι υπηρεσίες

Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, των τοπικών δικτύων, των ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και κατ’ οίκον. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

α) Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς, καθώς και με τα νοσοκομεία αναφοράς.

β) Υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

γ) Εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) Κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) Δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Όσον αφορά την πληρωμή, οι ιατροί δύνανται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα, και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα “κατά κεφαλήν”. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας θα καθοριστούν το ύψος, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και η διαδικασία και ο φορέας καταβολής της αποζημίωσης των προσωπικών ιατρών, οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή των προσωπικών ιατρών, γενικώς, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, και, ειδικώς, στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, και για τη συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Ξεκινούν και απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία

Με τα απογευματινά χειρουργεία, όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας, ο ασθενής θα έχει μια επιπλέον, και λογικά οικονομικότερη επιλογή, από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να επηρεάζεται η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αριστοτέλους, ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώνει το 70% του κόστους για το απογευματινό χειρουργείο, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αφορά συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος όμως θα επωμιστεί και την ιατρική αμοιβή. Όσον αφορά την κοστολόγηση των χειρουργικών πράξεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο και οι τιμές δεν θα είναι ελεύθερες. Ειδικότερα, εξετάζεται το κόστος των πράξεων να καθοριστεί, όπως γίνεται και με το σύστημα των ασφαλιστικών εταιρειών.

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img