Αγωνία επικρατεί για τον αριθμό των θυμάτων μετά την καταστροφή του στρατοπέδου από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ – Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 50 άνθρωποι, ωστόσο δεν είναι σαφής ο αριθμός των αγνοουμένων – Παγκόσμιο σπαραγμό έχει προκαλέσει η κατάσταση στην πληγωμένη Μαριούπολη, εκεί όπου ακόμη και για τρεις ημέρες μένουν νεκροί στο δρόμο
Κατεστραμμένη γη θυμίζουν πολλές περιοχές της Ουκρανίας, τη στιγμή που η Ρωσία βομβαρδίζει αδιάκοπα πόλεις της ταλαιπωρημένης ανατολικής πλευράς και του νότου. Το παραπλανητικό στοιχείο που χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο από την αρχή της ρητορικής του στον πόλεμο με την Ουκρανία, διαφαίνεται και 24 ημέρες μετά την εισβολή.
Παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι έχει διηνυθεί η μισή διαδρομή όσον αφορά στη σύγκλιση με την Ουκρανία στο θέμα της θέσπισης ουδέτερου καθεστώτος και της αποφυγής ένταξης στο ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο δεν φαίνεται να ακολουθεί ούτε στο ελάχιστο τον δρόμο της συναίνεσης. Απεναντίας, ρίχνει πυρά, σκοτώνοντας αμάχους, καταστρέφοτας κτίρια, αφήνοντας πίσω ρημαγμένα τοπία.
Παγκόσμιο σπαραγμό έχει προκαλέσει η κατάσταση στην πληγωμένη Μαριούπολη, εκεί όπου ακόμη και για τρεις ημέρες μένουν νεκροί στο δρόμο. Εκεί όπου έχει καταστραφεί νοσοκομείο, σχολείο, ενώ η επιχείρηση απεγκλωβισμού στο θέατρο που βομβαρδίστηκε και αποτελούσε καταφύγιο για χιλιάδες κόσμου συνεχίζεται.
«Μείναμε στο κελάρι για 10 ημέρες. Δεν είχαμε ούτε νερό αλλά ούτε και ρεύμα» τα λόγια της 54χρονης Λουντμίλα στο Reuters συγκλονίζουν. Αναγκάστηκε να μείνει σε καταφύγιο ενώ μαίνονταν οι αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή της και φοβόταν να βγει μήπως πέσει νεκρή από τα ρωσικά πυρά. Ζει στην κόλαση της πολιορκημένης πόλης της ενώ της λείπει πολύ η η δουλειά της, η διαδασκαλία αγγλικών μαθημάτων.
Κατάφερε να μεταβεί στη Ζαπορίζια που ακόμη δεν έχει καταληφθεί πλήρως από το Κρεμλίνο.
Τον εφιάλτη βιώνει και ο 44χρονος Σεργκέι που έφυγε, όπως λέει, από τη Μαριούπολη για να γλιτώσει τον θάνατο. Εγκατέλειψε με την οικογένειά του το σπίτι του, ενώ παρατηρεί ότι δίνεται μάχη για τα καύσιμα.
Η δραματική εικόνα στο Μικολάιφ
Αγωνία επικρατεί για τον αριθμό των θυμάτων μετά την καταστροφή του στρατοπέδου από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας.
Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους.
Ομάδες διασωστών βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν να ανασύρουν δεκάδες ανθρώπους από τα συντρίμμια.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 50 άνθρωποι, ωστόσο δεν είναι σαφής ο αριθμός των αγνοουμένων. Τουλάχιστον 200 στρατιώτες κοιμόντουσαν στη βάση όταν οι πύραυλοι έπληξαν το σημείο.
Το κάλεσμα Ζελένσκι στον Πούτιν
Σε αυτό το κλίμα των εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών, ο Ζελένσκι καλεί τον Ρώσο ομόλογό του σε απευθείας συνομιλίες.
Παράλληλα, ζήτησε άμεσο τερματισμό της σύρραξης, ενώ έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.
«Πάντα επιμένουμε στις απευθείας συνομιλίες. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», τόνισε – σε μήνυμά του – το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι ενώ τα ρωσικά στρατεύματα περικυκλώνουν την ουκρανική πρωτεύουσα.
Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία μετρά σοβαρές απώλειες, ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί κι όλα αυτά προτού ο πόλεμος κλείσει μήνα από την ημερομηνία έναρξής του.
Τα πλήγματα είναι, την ίδια ώρα, ορατά και στις τάξεις του ρωσικού στρατού καθώς πάνω από 5.000 μαχητές– σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις- έχουν σκοτωθεί, στοιχείο που έχει ωθήσει τη Μόσχα στην αλίευση μισθοφόρων από Συρία και Τσετσενία.