spot_imgspot_img

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια – Περικυκλωμένη η Μαριούπολη – Μεγάλη ρωσική επίθεση στο Νικολάεφ

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Περικυκλωμένα βρίσκονται αυτή την ώρα το Κίεβο και η Μαριούπολη από τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Μετά τη Χερσώνα οι Ρώσοι είναι ένα βήμα πριν την κατάληψη του Νικολάεφ, στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, αφήνοντας την Οδησσό αποκλεισμένη και σε κατάσταση συναγερμού, καθώς θα απομείνει ο τελευταίος στόχος. Την ίδια ώρα, από τη Μελιτόπολη, ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς τη Ζαπορίζια, όπου και κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο. Παράλληλα σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ οι αποσχιστικές δυνάμεις με τη συνδρομή του ρωσικού στρατού προχωρούν σε βάρος του ουκρανικού στρατού.

Μαριούπολη
Υπό πολιορκία και σφοδρά πυρά συνεχίζει να βρίσκεται η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αλλά παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.

“Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις”, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. “Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις”, προσθέτει.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι είναι “περικυκλωμένη” από ρωσικές δυνάμεις και έχει απεγνωσμένη ανάγκη στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Νικολάεφ
“Οι κατακτητές σταμάτησαν στην κατεύθυνση του Νικολάεφ, αλλά είχαν μερική επιτυχία προς την κατεύθυνση του Βοζνεσένσκ”, αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση και προσθέτει: “σημειώνεται η κίνηση μεγάλου αριθμού μηχανοκίνητων οχημάτων από το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας, στο οποίο οι κατακτητές πραγματοποιούν μεταφορά εγκληματιών από τόπους εκτέλεσης τιμωριών για την οργάνωση ταραχών στην περιοχή του Νικολάεφ”.

Τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν στη νότια ουκρανική πόλη Νικολάεφ έχουν σταματήσει μέχρι στιγμής, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, λίγο πριν τις 13.00 ώρα Ελλάδας. Η δήλωση έρχεται λίγη ώρα αφότου ο τοπικός δήμαρχος είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονταν στο κρίσιμο λιμάνι του Ευξείνου Πόντου

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη, η κατάληψη του Νικολάεφ θα μετακινούσε τα ρωσικά στρατεύματα πιο κοντά στο κύριο λιμάνι της Οδησσού.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Περικυκλωμένη η Μαριούπολη - Μεγάλη ρωσική επίθεση στο Νικολάεφ
Οι κινήσεις του ρωσικού στρατού στα νότια της Ουκρανίας

Οδησσός
Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν επίσης προς την Οδησσό, τη στρατηγικής σημασίας πόλη στη νότια ακτή.

Κίεβο
Ρωσικά στρατεύματα κινούνται από τα βόρεια προς το Κίεβο, παρακάμπτοντας πόλεις που ήδη υφίστανται σφοδρό βομβαρδισμό και μάχες όπως το Τσερνίχιβ και το Σούμι – και η ανησυχία είναι ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το απόλυτο έπαθλο της Ρωσίας σε αυτή την εισβολή, θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί σε πανομοιότυπη κατάσταση. Νέα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις φρικτές συνέπειες των ρωσικών στρατιωτικών επιδρομών που έπληξαν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ την Πέμπτη. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 διασώθηκαν, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Στην κατεύθυνση Πολίσιγια, βορειοανατολικά του Κιέβου μια ομάδα Ρώσων που αποτελείται από στρατιωτικές μονάδες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δυνάμεις έως και δεκαπέντε BTG διεξάγει επιθετική επιχείρηση στις λωρίδες Κοζαροβίτσι, Βίσχοροντ, Φαστίβ, Ομπουχίβ, συγκεντρώνοντας τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση Μπισίβ και Ουκραΐνκα.

Οι Ρώσοι αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Γκοστομέλ, αναφέρει η κυβέρνηση της Ουκρανίας σε επίσημη ενημέρωση.

Ουκρανία
Η ρωσική προέλαση στα βόρεια της Ουκρανίας

Χάρκοβο
Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο μέσα σε ένα 24ωρο, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο είπε ότι ο ρωσικός στρατός “προσπαθεί σκόπιμα να εξοντώσει τον ουκρανικό λαό”, καθώς στοχεύει πολιτικούς χώρους.

Στην κατεύθυνση Σλομποζάνσκι, μια ομάδα στρατευμάτων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δυνάμεις έως και δεκαέξι BTG διεξάγει μια επιθετική επιχείρηση, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στην κατεύθυνση του Noβομοσκόβσκ.

Όπως αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση αποκλείστηκε το Χάρκοβο από βορρά και κατελήφθη η κωμόπολη Μπαλακλέγια.

Χάρκοβο
Περιοχές στο Χάρκοβο που έχουν χτυπηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις

Λβιβ
Στην περιφέρεια Βόλιν, βόρεια του Λβιβ οι Ρώσοι με τη βοήθεια δύο BTG κινήθηκαν σε αμυντικές επιχειρήσεις στις περιοχές Πολίσκε και Κουχάρι.

Χάρτης Ουκρανία
Οι περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις

Πυρηνικός εφιάλτης

Με τον εφιάλτη ενός νέου Τσερνόμπιλ ξεκίνησε η 9η ημέρα της ρωσικής επίθεση στην Ουκρανία, καθώς πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, που χτυπήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού. Το Κίεβο διαβεβαιώνει ωστόσο ότι η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι “εγγυημένη”, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μόσχα για “πυρηνική τρομοκρατία”.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Παρασκευή “Ουκρανούς σαμποτέρ” για την επίθεση στον χώρο του πυρηνικού σταθμού, χαρακτηρίζοντάς την κίνηση “τερατώδη πρόκληση”.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη φωτιά που ξέσπασε από ρωσικούς βομβαρδισμούς πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, λίγο μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποιος αριθμός.

Τι συνέβη και τι κίνδυνοι υπάρχουν:

Πότε ξεκίνησε η φωτιά; Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν περίπου στις 2:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα την Παρασκευή ότι ξέσπασε πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, που βρίσκεται στο Ενέρχονταρ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ουκρανία και περιλαμβάνει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Πότε σταμάτησε η φωτιά; Η Ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης δήλωσε ότι η φωτιά στο κτήριο εκπαίδευσης του εργοστασίου σβήστηκε στις 6.20 π.μ.

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση; Η πυρκαγιά δεν έχει επηρεάσει κανέναν “απαραίτητο” εξοπλισμό και το προσωπικό λαμβάνει μέτρα για να μετριάσει τυχόν ζημιές, ανέφερε η ΔΟΑΕ, επικαλούμενη τις ουκρανικές αρχές. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, έπειτα από επικοινωνία που είχε, όπως είπε, τη νύχτα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπάρχει αύξηση ακτινοβολίας; Όχι — οι πυρηνικές ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνητικοί φορείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία λένε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας φαίνονται φυσιολογικά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Το χειρότερο σενάριο θα ήταν εάν μια πυρκαγιά ή επίθεση έφτανε στους αντιδραστήρες, διαταράσσοντας το σύστημα ψύξης τους και προκαλούσε τήξη, η οποία θα απελευθέρωνε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Ωστόσο, ο Γκρέιαμ Άλισον, καθηγητής στο Belfer Center, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε στο CNN νωρίς την Παρασκευή ότι “δεν έχουν όλες οι πυρκαγιές σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας καταστροφικές συνέπειες”.

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσε ότι μία από τις έξι πυρηνικές μονάδες ενέργειας λειτουργούσε έως νωρίς την Παρασκευή.

Πυρηνικά εργοστάσια Ουκρανία
Οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ουκρανία

Κατελήφθη ο πυρηνικός σταθμός

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τελικά κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε η περιφερειακή κρατική διοίκηση. “Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των μονάδων ισχύος”, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενη την ουκρανική πυρηνική επιθεώρηση. Είπε ότι οι προσπάθειες εστιάζουν στο να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Η Ουκρανία είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, πυρπολώντας μια παρακείμενη πενταώροφη εκπαιδευτική εγκατάσταση.

Αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από  10 εκατ. άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους  στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 4 εκατ. που ενδέχεται να περάσουν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες. Πάνω από 1 εκατ. έχουν ήδη τραπεί σε φυγή.

Πρόσφυγες
Οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες

Ζελένσκι: Ετοίμαζαν αυτήν την επίθεση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Facebook νωρίς την Παρασκευή, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε σκόπιμα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

“Τα ρωσικά τανκς πυροβολούν τα ατομικά μπλοκ που είναι εξοπλισμένα με θερμικές συσκευές απεικόνισης. Ξέρουν τι πυροβολούν. Ετοιμάζονταν για αυτήν (επίθεση)”, έγραψε στην ανάρτησή του, όπως μεταδίδει το CNN.
 

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η επίθεση στη Ζαπορίζια καταδεικνύει την “απερισκεψία” του πολέμου της Μόσχας

H επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας καταδεικνύει την “απερισκεψία” του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα και την ανάγκη τερματισμού του, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των αμάχων”, δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη “βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της”.

Τρεις απόπειρες δολοφονίας κατά του Ζελένσκι την τελευταία εβδομάδα

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι γλίτωσε από τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα σχέδια δολοφονίας απετράπησαν καθώς Ρώσοι, οι οποίοι αντιτίθενται στον πόλεμο, έδωσαν πληροφορίες στις ουκρανικές αρχές. Οι Times αναφέρουν ακόμη ότι πίσω από τη μια απόπειρα δολοφονίας, ήταν η ομάδα Wagner. Σε περίπτωση επιτυχίας μάλιστα η Μόσχα θα μπορούσε να αρνηθεί οποιαδήποτε ευθεία ανάμειξη στο σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι.

Λουκασένκο: Δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν συμμετέχουν και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ”στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία”, όπως την αποκάλεσε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.

Πηγή:capital.gr

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img