spot_imgspot_img

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτιμώ την συγνώμη με ειλικρινή αυτοκριτική από την καμία συγνώμη του Αλ. Τσίπρα για τους 120 νεκρούς

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας απευθύνθηκε με ειλικρίνεια κι πολιτική εντιμότητα. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι του έχει ανατεθεί μια δύσκολη αποστολή ερχόμενος από το εξωτερικό και αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που δεν τον είχε ανάγκη. Δεν έψαχνε καριέρα, αλλά ήρθε στην Ελλάδα για να προσφέρει αξιοποιώντας την σημαντική ευρωπαϊκή του εμπειρία. Και έχει απόλυτο δίκιο να ισχυρίζεται ότι η αποστολή της Πολιτικής Προστασίας, είναι μια εθνική αποστολή. Τα χιόνια, οι σεισμοί , οι κακοκαιρίες και οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα και νομίζω ότι εσείς γνωρίζεται πολύ καλύτερα από εμένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Τις βιώσατε καλά στο πετσί σας και εσείς και τα στελέχη που κλήθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις επί των δικών σας ημερών. Ο υπουργός αναγνώρισε λοιπόν, ότι πράγματι έγιναν λάθη ως προς τη διαχείριση της Αττικής Οδού και θα σας το πω ευθέως πως η Αττική Οδός θα έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα από ότι έκλεισε, προφανώς, και αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του εγκλωβισμού, όμως, το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό Κράτος αλλά η ίδια η Αττική Οδός, ο παραχωρησιούχος ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοικτό και δεν κατάφερε να το κάνει, στην δε πορεία φάνηκαν και χτυπητές αδυναμίες ως προς την προετοιμασία της Αττικής Οδού για ένα τέτοιο φαινόμενο.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του χιονιού, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλές το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι – συνήθως πέφτει βράδυ- και κανείς μετεωρολόγος δεν είχε προβλέψει ότι θα έριχνε μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας καις τα Βόρεια Προάστεια» και πρόσθεσε πως «εάν είχαμε την δυνατότητα να έχουμε μια τέτοια πρόβλεψη προφανώς και θα είχαμε κλείσει την Πόλη από την Κυριακή το βράδυ, όπως το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων. Συνεπώς δεν ήταν ζήτημα πολιτικού θάρρους αλλά ήταν ζήτημα αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων που είχαμε στην διάθεσή μας. Αυτά τα δεδομένα είχαμε και αυτές τις κινήσεις κάναμε»

Ο κ. Μητσοτάκης όμως είπε στον κ. Τσίπρας πως «έχω για να καταλήξω και επί του οργισμένου ύφους που πάντα υιοθετείτε στις τοποθετήσεις σας, να κάνω δύο παρατηρήσεις Η πρώτη, έχω εντοπίσει μια εντυπωσιακή αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ επί δικών σας ημερών. Ο δε δικός σας νόμος δεν προέβλεπε τέτοια καν δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση που ο παραχωρισιούχος δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Μεσάζοντας λοιπόν, ή Πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντάς την να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς, λοιπόν, κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό; Γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες της ευθύνες. Ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε Και τέλος, επειδή για μια ακόμα φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη. Προτιμώ την συγνώμη με την ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, έστω και εάν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική από την καμία συγνώμη που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς σε Μάτι και Μάντρα».

Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δεύτερη παρέμβασή του απόψε στη συζήτηση στη Βουλή και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και ύφος της δικής σας εξουσίας το οποίο στιγματίστηκε και ενεγράφη στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγνώμη είναι αναγνώριση ότι κάτι δεν έγινε καλά. «Έγινε από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό. Είπα ξεκάθαρα τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Πιστεύω και σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην επόμενη κρίση δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις ότι δήθεν υπάρχουν τόσα εκχιονιστικά, ότι έχουν καύσιμα, ότι υπάρχει αλάτι. Θα το ψάξει περισσότερο, οφείλει να το κάνει γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όταν ήρθαμε στα πράγματα δεν υπήρχε πολιτική προστασία στη χώρα». Στεγαζόταν, είπε, σε ένα κτίριο που θα ήταν το πρώτο που θα κατέρρεε σε ένα μεγάλο σεισμό. «Αυτή ήταν η πολιτική προστασία που μας παραδώσατε», συμπλήρωσε και σημείωσε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια και από το Νίκο Χαρδαλιά. Πρόσθεσε πως σήμερα «έχουμε στη διάθεσή μας 1,7 δις ευρώ για να αποκτήσουμε υποδομές, τεχνογνωσία και διαδικασίες, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βρεθούμε – είναι βέβαιο – αντιμέτωποι όχι μόνο με ακραία φαινόμενα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και επειδή είμαστε σεισμογενής χώρα»

Και συνέχισε: «Αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα μάθουμε από τα λάθη μας όπως πάντα. Θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια πολιτική προστασία αντάξια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Και από την πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση οι πολίτες για ακόμα μια φορά μπορεί να έβγαλαν κάποια συμπεράσματα πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και εγώ το ύφος και το ήθος της εξουσίας».

Πηγή ΑΠΕ

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img