spot_imgspot_img

ΠΕ Σερρών: Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σερρών

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresNews

- Advertisement -spot_img

Στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής του Διοικητηρίου Σερρών, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, υποδέχθηκε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, παρουσία του οποίου υπεγράφη την Παρασκευή 21/1/2022, η σύμβαση μεταξύ του Δ/ντα Συμβούλου της ΚΤΥΠ Αθανάσιου Γιάνναρη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας Πέτρου Καμελίδη, για την κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. 

Το παρών στην αίθουσα κατά την υπογραφή της σύμβασης έδωσαν ο Δημήτρης Τσαλικάκης Διοικητής της 4ης ΥΠΕ  και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Φαρμάκης καθώς η σύμβαση υπεγράφη έπειτα από αναμονή πολλών ετών και αλλεπάλληλων αιτημάτων από τις διοικήσεις του Νοσοκομείου Σερρών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλής δήλωσε:
Η αναβάθμιση των υποδομών υγείας βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας.
Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και σε συνδυασμό με την κτιριακή αναβάθμιση του Γ.Ν. Σερρών που θα ακολουθήσει σύντομα, θα συναποτελέσουν μια πολυδύναμη δημόσια δομή υγείας υψηλού επιπέδου, για όλους τους Σερραίους.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΚΤΥΠ για την ταχύτητα με την οποία εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες, ώστε να είναι εφικτή η δημοπράτηση και συμβασιοποίηση του έργου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Είμαι βέβαιος ότι θα αντεπεξέλθει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του σημαντικού αυτού έργου.

Στοιχεία για την Ψυχιατρική Κλινική

Το έργο αποτελούσε πάγιο αίτημα των διοικήσεων του νοσοκομείου Σερρών. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο διοικητής νοσηλευτικού ιδρύματος έθεσε το αίτημα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος ζήτησε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την «ωρίμανσή» του.

Οι απαιτούμενες μελέτες εκπονήθηκαν από την ΚΤΥΠ ΑΕ και εκπονήθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων με αποτέλεσμα να δημοπρατηθεί και αύριο να υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή του.

Το νέο κτίριο δυναμικότητας 18 κλινών (8 δίκλινοι και 2 μονόκλινοι θάλαμοι) και ενός δωματίου περιορισμού, θα λειτουργεί υποστηριζόμενο από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, (Διοίκηση, μαγειρεία, πλυντήρια κλπ) μέσω διακτιριακού διαδρόμου ενώ θα έχει ανεξάρτητη είσοδο από τη Ν.Α. πλευρά του.

Η χωροθέτηση του νέου κτιρίου έγινε στην Ανατολική πλευρά του Νοσοκομείου, βάσει επί τόπου έρευνας της Τεχνικής Υπηρεσίας και της ΚΤΥΠ Α.Ε., το δε κτιριολογικό πρόγραμμα των λειτουργιών της, έγινε βάσει του εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος για την «Κατασκευή Ολοκληρωμένου Ψ.Τ. Ενηλίκων» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

Το νέο κτίριο θα είναι συνεπίπεδο της στάθμης -1 και θα συνδεθεί με το υπάρχον Νοσοκομειακό συγκρότημα και συγκεκριμένα με την μονάδα Τεχνητού Νεφρού μέσω διακτιριακού διαδρόμου. Η επισκεψιμότητα του δώματος του νέου κτιρίου θα γίνεται μέσω της Παθολογικής Μονάδας από το επίπεδο του Ισογείου (στ. +0,00) με την κατάργηση του παραθύρου και ταυτόχρονα την διάνοιξη εξωτερικής μονόφυλλης θύρας.

Το κτίριο οργανώνεται γύρω από ένα αίθριο. Η κεντρική είσοδος του τμήματος τοποθετείται στην Ν.Α. πλευρά, ενώ η αυλή των ασθενών, τοποθετείται στο άκρο της Β.Α. πλευράς του κτιρίου και εκτείνεται μέχρι τον υφιστάμενο εσωτερικό περιμετρικό δρόμο. Η πτέρυγα γίνεται αντιληπτή ως ένας τετράγωνος όγκος και επενδύεται με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με επίχρισμα.

Δημιουργούνται μικρά καθιστικά στο αίθριο του νέου κτιρίου και στις περιοχές της αυλής των ασθενών, καθώς και κοντά στην ανεξάρτητη είσοδο του τμήματος .

Ο Περιβάλλων Χώρος του Ψυχιατρικού Τμήματος, εντάσσεται στη συνολική διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων του Νοσοκομείου. Διαμορφώθηκαν αντίστοιχα οι χώροι εσωτερικής κυκλοφορίας οχημάτων, πεζόδρομοι προσπέλασης, κεκλιμένα επίπεδα για ΑΜΕΑ και χώροι πρασίνου. Θα είναι εξοπλισμένος με καλάθια απορριμμάτων και καθιστικά σε διάφορες θέσεις.

Στον χώρο στάθμευσης προβλέπονται τέσσερεις επιπλέον θέσεις για αυτοκίνητα προσωπικού και επισκεπτών στην Βόρεια πλευρά του κτιρίου διαμορφώνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των πραγματοποιούμενων θέσεων στάθμευσης σε 313.

Η σύνταξη της Στατικής Μελέτης έγινε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς (ΕΚΩΣ,ΕΑΚ, ΚΤΣ, ΕΥΡΟΚΩΔΙΚΑΣ 8 κτλ.).

Η επικαιροποίηση των Η/Μ Μελετών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και την εναρμόνισή τους στην Αρχιτεκτονική λύση αφορά στις μελέτες ΚΕΝΑΚ, Ύδρευσης – Αποχέτευσης – Ομβρίων, Ηλεκτρικών (Ισχυρά – Ασθενή), Ενεργητικής Πυροπροστασίας, Αντικεραυνικής Προστασίας, Κλιματισμού, Ιατρικών .

Επισημαίνεται ότι κατά την εκπόνηση της μελέτης υπήρξε άριστη συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών ώστε να ληφθούν υπόψη τυχόν βελτιώσεις – τροποποιήσεις των προσχεδίων , ώστε η μελέτη να τύχει της σύμφωνης γνώμης του, καθώς και με το Υπουργείο Υγείας για την αναγκαία επικαιροποίηση του κτιριολογικού προγράμματος.

- Advertisement -spot_imgspot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img